Kdo je Mike Pompeo? Novi ameriški državni sekretar je vojaško nastrojen proti Severni Koreji, Snowdna bi obsodil na smrt in prepovedal splav! – TOPNEWS.si

Kdo je Mike Pompeo? Novi ameriški državni sekretar je vojaško nastrojen proti Severni Koreji, Snowdna bi obsodil na smrt in prepovedal splav!

Kdo je Mike Pompeo? Novi ameriški državni sekretar je vojaško nastrojen proti Severni Koreji, Snowdna bi obsodil na smrt in prepovedal splav!

Direktor Centralne obveščevalne agencije (CIA) Mike Pompeo, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump včeraj imenoval za novega državnega sekretarja namesto Rexa Tillersona, velja za enega najbolj vojaško nastrojenih Trumpovih najbližjih sodelavcev do Severne Koreje, je odkrit kritik Irana, Edwarda Snowdna bi obsodil na smrtno kazen ter povedal splav v ZDA.

Pompeo (54), ki redno obvešča Trumpa o obveščevalnih vprašanjih, je zmanjšal pomen razmer ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in poudaril, da si Moskva prizadeva že desetletja vplivati na volitve v ZDA, poroča Reuters.

V februarju je Pompeo izpeljal pogovore na sedežu CIA s šefi ruskih obveščevalcev.

Podobno kot Trump je tudi Pompeo odkrit kritik Irana in poziva k zavrnitvi sporazuma iz leta 2015, ki je Teheranu omilil sankcije v zameno za omejitev iranskega jedrskega programa, oktobra pa je izjavil, da Iran “neusmiljeno tekmuje za prevlado v regiji.” Zavzema se tudi za metode, ki jih uporablja CIA glede mučenja in za vohunjenje ameriškega prebivalstva.

Na čelu CIA je Pompeo podprl ameriško vlado pri temeljitem zbiranju podatkov nad komunikacijami v ZDA. V avtorskem članku, objavljenem leta 2016, je pozval k zbiranju “podatkov o podatkih” v zvezi s telefonskimi komunikacijami v ZDA in kombiniranjem teh podatkov z informacijami o financah in načinu življenja, da bi tako oblikovali enotno bazo podatkov.

Preden se je Pompeo januarja pridružil CIA, je bil konzervativni republikanski član Predstavniškega doma v Kansasu.

Leta 2014 je ameriški Senat objavil del svojega poročila o mučenju zapornikov s strani CIA med letoma 2001 in 2006, vključno z metodami “vodnega deskanja, uporabo električnih šokov, psov, golote, podhladitve in posmehovanja.”

Pompeo je komentiral omenjeno poročilo:

“Moški in ženske, ki so bili zadolženi, da nas ščitijo po 11. septembru, naša vojska in obveščevalne službe, so junaki in ne le figure v neki liberalni igri, ki jo igrata Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) in senatorka Feinstein. Niso mučitelji, temveč domoljubi. Programi, ki so bili uporabljeni, so pravni in ustavni in se izvajajo s polno vednostjo senatorke Feinsteinove”. Feinsteinova je decembra 2014 v Senatu dejala, da je vladni program za pridržanje in zaslišanje (government’s detention and interrogation program) “madež na naših vrednotah in naši zgodovini”, po objavi 600 od 6000 strani dolgega poročila o metodah CIA.

Pompeo je tudi prepričan, da bi morali Edwarda Snowdena obsoditi na smrt. V nastopu na TV C-Spanu je Pompeo dejal, da bi bilo treba Edwarda Snowdna, nekdanjega pripadnika Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je v javnosti objavil tajne podatke in ki zdaj živi v Rusiji, za to, kar je naredil, obsoditi na smrtno kazen.

“Morali bi ga vrniti iz Rusije in menim, da bi bila zanj primerna smrtna kazen, ker je moje prijatelje in svoje prijatelje, ki zdaj služijo v vojski, izpostavil velikemu tveganju zaradi informacij, ki jih je ukradel in nato izročil tujim silam,” je dejal Pompeo.

Pompeo, ki je evangeličanski kristjan, je proti splavu tudi v primeru posilstva in incesta, poroča Associated Press, dopustil bi ga le v primeru, če je ogroženo življenje matere. Pompeo je tudi glasoval proti načrtovanemu starševstvu in ga imenoval za “največjega trgovca s splavom v ZDA”. Verjame, da država ne sme financirati prakticiranja splava.

Pompeo je upokojeni ameriški vojaški častnik, ki je diplomiral na vojaški akademiji West Point in na Harvard Law School University.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)