Udarec za Evropo: vlado v Italiji lahko oblikujejo populisti, bi se moral Bruselj bati Italexita? – TOPNEWS.si

Udarec za Evropo: vlado v Italiji lahko oblikujejo populisti, bi se moral Bruselj bati Italexita?

Udarec za Evropo: vlado v Italiji lahko oblikujejo populisti, bi se moral Bruselj bati Italexita?

Protievropska koalicija bi lahko oblikovala vlado v Italiji, potem ko so prvi izidi pokazali veliko podporo protiestablišmentskim strankam.

Gibanje Pet zvezdic je prejelo še večje število glasov, kot se je pričakovalo (33,1 odstotka glasov za Senat in 34,1 odstotka glasov za Dom poslancev). Če bi se gibanje odločilo stopiti v koalicijo z drugimi populističnimi strankami, bi lahko lahko v Italiji uvedli radikalni anti-EU program.

Pomembno je spomniti, da je ultradesničarska stranka Liga, na čelu z Mateom Salvinijem, ki je trenutno v koaliciji z Berlusconijevo “Naprej Italija” posamično dosegla boljši rezultat od zaveznice, saj je prejela 17,3 odstotka glasov.

Silvio Berlusconi in Mateo Salvini

Silvio Berlusconi in Mateo Salvini

Gibanje Pet zvezdic je pred volitvami izključilo možnost koalicije s katerokoli drugo politično stranko, medtem pa je po objavljenih volilnih izidih vzporednih volitev Alfonso Bonafede, tesen zaveznik liderja te stranke Luigia di Maia, izjavil za televizijo La7: “Mi bomo steber zakonodaje.”

Bivši vodilni ekonomist italijanske Uprave trezorja Lorenzo Codoni je v analizi izidov dejal, da je sedaj možna koalicija, zaradi katere se Bruselj trese. “Vsaj teoretično, Gibanje Pet zvezdic, Liga in Bratje Italije lahko oblikujejo anti-evropsko koalicijo. Počakajmo na dokončne izide, vendar slednje je možno,” je dejal Kodoni. Izid bo verjetno zaskrbel bruseljske birokrate, ki se bojijo, da bo koalicija pod vodstvom Gibanja Pet zvezdic zahtevala velike reforme v EU, da bi povrnila suverenost Rimu in morda celo zahtevala izvedbo referenduma članstva Italije v EU.

Gianroberto Casaleggio

Gianroberto Casaleggio

Beppe Grillo

Beppe Grillo

Po finančni krizi leta 2008 se je v Italiji drastično povečal evroskepticizem. Pred desetimi leti je bila Italija ena od največjih zagovornic nadaljnje integracije v Evropi in močna podpornica evra. Raziskava Eurobarometra, ki jo je izvedla EU konec lanskega leta, je pokazala dramatičen pomik pri Italijanih. Manj kot 60 odstotkov jih je podprlo ohranjanje statusa quo, kar kaže, da je italija ena od najbolj skeptičnih držav v EU. Po besedah Codonija, je malo verjetno, da bo EU uslišala zahteve Italije po reformah, to pa lahko porine Italijo do “Italexita”, piše britanski Express.

Kaj je Gibanje pet zvezdic in kako je močno?

Sebi pravijo gibanje in ne politična stranka. Leta 2009 sta ga ustanovila Beppe Grillo, komik, ki je postal politik in internetni strateg Gianroberto Casaleggio. Na začetki se je Grilo osredotočil na odkrivanje korupcije v vladi in korporacijah, kot je Parmalat SpA. Nato je zelo hitro začel dobivati pristaše in se popolnoma usmeril v politično življenje, piše Bloomberg.

Luigi di Maio

Luigi di Maio

Gibanje pravi, da ne pripada niti desnici, niti levici. Glavni vir stališč je njegov uradni blog. Gibanje je že doseglo pomembne zmage na lokalnih volitvah v Rimu, v Torinu in drugim italijanskih mestih leta 2016, odvetnica Virginia Ragi pa je bila izvoljena kot prva županja Rima (njeno mestno oblast pretresajo škandali članov njenega kabineta in številni odstopi).

Kdo bi vodil vlado?

Grill ima sicer kazenski dosje, potem ko je bil obsojen za uboj iz malomarnosti leta 1980 in je zato “nespodoben” za delo v Parlamentu. Zato je kandidat za premierja Luigi Di Maio, ki je star le 31 let in bi lahko postal najmlajši premier v zgodovini Italije. Študiral je inženiring, zatem tudi pravo, ki pa ga ni zaključil z diplomo. Pred kandidaturo na lokalnih volitvah leta 2010 v Neaplju je delal kot internetni mojster. Trenutno je podpredsednik Doma poslancev. Septembra je bil izvoljen kot kandidat za premierja Gibanja Pet zvezdic in njegovega liderja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)