Navdušena nad odločitvijo ZDA, Gvatemala seli veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem – TOPNEWS.si

Navdušena nad odločitvijo ZDA, Gvatemala seli veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem

Navdušena nad odločitvijo ZDA, Gvatemala seli veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem

Gvatemala bo preselila svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem meseca maja, dva dni zatem, ko bodo to storile ZDA, je izjavil predsednik Gvatemale Jimmy Morales.

“Želel bi se zahvaliti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ker je sprejel tako odločitev. Njegova pogumna odločitev nas je spodbudila, da storimo to, kar je prav”, je dejal Morales v govoru na konferenci ameriško-izraelskega Odbora za zunanje zadeve.

Kot je še povedal, je odločitev o preselitvi veleposlaništva v Jeruzalem močen dokaz, da je Gvatemala solidarna in podpira izraelski narod.

image (48)

Gvatemala je edina država, ki je podprla odločitev Donalda Trumpa, iz decembra lani, o priznanju Jeruzalema za glavno mesto Izraela.

Po poročanju ameriških medijev so ZDA pomemben zaveznik Gvatemale. Ameriški predsednik Donald Trump je decembra lani zagrozil, da bo ukinil finančno pomoč državam, ki so podprle resolucijo OZN, ki od ZDA zahteva umaknitev odločitve. ZDA so kaznovale tudi OZN, saj so znatno zmanjšale letni prispevek v njen proračun.

Morales, sicer bivši televizijski zabavljač, ki je zaslovel v seriji Moralejas (Morale), se je na začetku letošnjega leta znašel v sporu z OZN, ko je institucija v Gvatemali za boj proti korupciji, ki jo podpira OZN, pokušala začeti postopek odpoklica Jimmy-ja Moralesa s funkcije predsednika Gvatemale.

Kakšno nagrado bo s strani ZDA in Izraela dobil za svojo odločitev gvatemalski predsednik Jimmy Morales, pa bomo videli v kratkem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)