Italijanske parlamentarne volitve: vodi gibanje Pet zvezdic, nihče nima večine – TOPNEWS.si

Italijanske parlamentarne volitve: vodi gibanje Pet zvezdic, nihče nima večine

Italijanske parlamentarne volitve: vodi gibanje Pet zvezdic, nihče nima večine

Populistično gibanje “Pet zvezdic” vodi, vendar ne bo imelo dovolj mandatov, da bi samostojno oblikovalo vlado, so pokazale vzporedne volitve državne televizije RAI.

Gibanje “pet zvezdic” je prejelo med 29,5 in 32,5 odstotkov glasov, sledi mu Demokratska stranka z 20 do 23 odstotkov glasov.

Stranka Forza Italija, nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in anti-imigrantska Liga za sever, sta osvojili vsaka zase med 12,5 in 15,5 odstotki.

Enomestne odstotke so prejeli “Bratstvo Italije” (5 odstotkov), “Svobodni in enaki” (4 odstotke), “Več Evrope” (3,5 odstotke), “Mi z Italijo” (2 odstotka) ter CP in SVP po 1 odstotek.

Možnost napake vzporednih volitev je tri odstotna.

V Italiji ima volilno pravico okoli 50,7 milijona ljudi, od tega jih je na volišče prišlo 58,24. Volišča so zaprli sinoči ob 23.00. Na uradne rezultate bo potrebno še nekoliko počakati.

Sicer pa je včerajšnje parlamentarne volitve zaznamoval incident, ko se je na volišču v Milanu pojavil bivši premier in zdajšnji favorit Silvio Berlusconi. Po glasovanju ga je napadla neznana feministka skupine Femen, ki je pred njim skočila na mizo ter slekla majico in vpila “Berlusconi sei scaduto”, kar bi lahko prevedli, da mu je potekel rok trajanja.

Mednarodno feministično gibanje Femen je bilo ustanovljeno leta 2008 v Ukrajini. Da bi v zelo kratkem času postalo znano po svetu, organizira kontroverzne proteste žensk v “topless-u” za boj proti seks turizmu, religiji, homofobiji in drugimi socialnimi, nacionalnimi in mednarodnimi izzivi. Po navedbah na uradni spletni strani te organizacije so njihova misija protesti, orožje pa gole prsi.

Berlusconi se je nato v spremstvu policije hitro umaknil z volišča. Zveza strank desnega centra, na čelu katere je Berlusconi, bi lahko osvojila največ poslanskih sedežev, ne pa tudi parlamentarne večine, poroča Reuters.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)