Orbanov kandidat poražen na volitvah: Se je začel konec Orbanove premoči? – TOPNEWS.si

Orbanov kandidat poražen na volitvah: Se je začel konec Orbanove premoči?

Orbanov kandidat poražen na volitvah: Se je začel konec Orbanove premoči?

BUDIMPEŠTA – Neodvisen kandidat za župana Peter Marki-Zay je s pomočjo velikega dela opozicije zmagal na lokalnih volitvah v madžarskem mestu Hodmezovasarhely, mestu, v katerem je dolgo časa dominirala stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana.

Peter Marki Zay, ki je osvojil 57,5 odstotkov glasov, kar je 15 odstotkov več od drugouvrščenega kandidata, je dejal, da njegova zmaga kaže, da “obstaja velika potreba po ukinitvi korupcije, laži in zastraševanja v državi“, poroča Associated Press.

Glede na to, da so parlamentarne volitve razpisane za 8. april, zahodni analitiki ocenjujejo, da je to kazalec Orbanovega padca moči in da bi opozicija lahko to izkoristila in zrušila premierja Orbana na parlamentarnih volitvah.

Medtem ko se Orban na madžarskem sooča s padcem priljubljenosti, je preko šefa madžarske diplomacije Pétra Szijjárta zahteval odstop visokega komisarja združenih narodov za človekove pravice Zeida Rada el Huseina, ki je Orbana obtožil ksenofobije in rasizma.

“Zelo neprimerno je, da predstavniki OZN obtožujejo države članice in demokratično izvoljene liderje. Jasno je, da El Husein mora odstopiti,” je dejal madžarski zunanji minister Szijjárto.

Madžarska se v zadnjem času vse bolj pogosto sooča s kritikami zahoda glede zatiranja človekovih pravic drugače mislečih, politike nacionalne homogenosti, odnosa do migracij, visoke stopnje korupcije in neprestanih sporov z Brusljem in specializiranimi institucijami OZN.

Zahodni analitiki ugotavljajo, da če bo opozicija na volitvah nastopila z dobrim proti-korupcijskim programom, se utegne po volitvah zgoditi, da Orban s svojim Fideszom ne bo dobil dovolj sedežev v parlamentu, da bi lahko spet skupaj s koalicijsko stranko KDNP (Krščansko demokratsko stranko), oblikoval novo madžarsko vlado.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Levičarji so definitivnognoj ,ne glde na Orbana in njegove stvari.