Koprivnikar odstopil kot pogajalec – Bosta Židan ali Erjavec sedaj prevzela pogajanje s sindikati? – TOPNEWS.si

Koprivnikar odstopil kot pogajalec – Bosta Židan ali Erjavec sedaj prevzela pogajanje s sindikati?

Koprivnikar odstopil kot pogajalec – Bosta Židan ali Erjavec sedaj prevzela pogajanje s sindikati?

Minister Koprivnikar, ki je pozno popoldne presenetil z odstopom, je svoj svojo odločitev med drugim argumentiral, da “kompromisov, za katere ve, da so nerealni ali celo škodljivi za državo, ne namerava sprejemati”. Koprivnikar se je za odstop z mesta pogajalca odločil po današnjem pogajanju s sindnikati javnega sektorja.

“Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam – pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem,” je v izjavi za medije pojasnil Koprivnikar. Kot pogajalec sem danes soočen s tem, da imam pred seboj za 991 milijonov evrov pogajalskih zahtev in mandat v višini 45 milijonov evrov. Kje je resnica, ne vem. Dejstvo pa je, da se v vseh teh enormnih naporih in času pogajanj nismo uspeli zbližati”.

V tej situaciji Koprivnikar tako ne vidi več realne in racionalne možnosti, da bi dosegli dogovor, “ki je sprejemljiv za državo, za vlado in nenazadnje za prihodnost Slovenije”.

Predsednik vlade, ki je zvečer že komentiral odstop Koprivnikarja iz kvote ministrov SMC z mesta glavnega pogajalca, bo počakal na pojasnila Koprivnikarja na vladi. Najbolj taktično bi premier Cerar ravnal, če bi pogajanja s sindikati ponudil Dejanu Židanu ali pa kar Karlu Erjavcu. Oba sta liderja koalicijskih strank in sta pokazala zelo veliko razumevanje predvsem za zahteve šolnikov oziroma Sviza – Sindikata vzgoje in izobraževanja, kjer sta nekdanji šolski minister SD-ja Jernej Piaklo ter podpredsednik Državnega Zbora Primož Heinz celo v posebnem videu pozdravila stavkajoče.

Zato bi seveda bilo najbolj logično, da v okviru mandata vlade prevzameta pogajanja s sindikati, kar liderja koalicijskih strank Židan ali Erjavec.

Celotno novinarsko konferencu ob odstopu Koprivnikarja si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    francelj3 6 let

    Koprivnikar kot pogajalec s sindikati nikoli ni imel težav. Kolikor se spomnim, se je malo pogajal pro forma in nato takoj kapituliral. Ne vem, kaj mu je tokrat.