Bojan Požar bi bil rad politik – V politiko preko Liste za Maribor – TOPNEWS.si

Bojan Požar bi bil rad politik – V politiko preko Liste za Maribor

Bojan Požar bi bil rad politik – V politiko preko Liste za Maribor

Kot smo pravilno napovedali 14. januarja na portalu Topnews, Bojan Požar vendarle gre v aktivno politiko preko lokalne politike, oziroma preko tako imenovane Liste za Maribor, ki jo je leta 1994 ustanovil Alojz Križman. Križman je z omenjeno listo na prvih županskih volitvah v samostojni Sloveniji leta 1994 postal župan mesta Maribor, od leta 1998 do leta 2006 pa je deloval kot član mestnega sveta. Septembra leta 2014 je Listo za Maribor prevzel Aleš Arih, Križman pa se je umaknil iz aktivne politike.

Križman se je ponovno aktiviral lani v agitaciji za projekt Magna. Nekdanji župan je skupaj s prav tako nekdanjim županom Borisom Sovičem v javnem pismu zapisal: Ne ustavljajmo Magne, v katerem med drugim piše, da je Magna velika priložnost ne le za Štajersko regijo, temveč za celotno Slovenijo, ki bi lahko preprečila odseljevanje mladih, meni tudi Alojz Križman. Nekdanji župan je skupaj prav tako nekdanjim županom Borisom Sovičem v javnem pismu zapisal: Ne ustavljajmo Magne.

Zato je toliko bolj zanimivo kako se bo na dejstvo, da Bojan Požar prevzema prav Listo za Maribor odzval Križman, saj je skupaj z odvetnikom Francijem Matosom, Bojan Požar najbolj aktivno nasprotoval prihodu Magne v Maribor. Bojan Požar in Franci Matoz sta vložila tudi pobudo za oceno ustavnosti Zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica ali tako imenovanem Lex Magna s predlogom za zadržanje zakona pred Ustavnim sodiščem RS, kar je Ustavno sodišče pozneje zavrglo.

Zanimivo je, da se Požar ni odločil, da bi v stranko preoblikoval svoje gibanje “Druga priložnost – tvoja prihodnost”, ki ga je ustanovil 18, junija lani v ljubljanskem Hotelu Union, ampak se je rajši odločil za lokalno stranko Listo v Mariboru, ki je izrazito “lokalpatriotska” lista. Tako je Aleš Arih leta 2014, ko je prevzel stranko v uvodnem nagovoru med drugim zapisal:

“Naša posebnost je tudi v tem, da kot Lista za Maribor nismo imeli, nimamo in ne bomo imeli svoje centrale v Ljubljani. To pomeni, da svoje odločitve sprejemamo samostojno in za tisto, kar delamo, ne potrebujemo privolitev ali dovoljenj nekoga nad nami, saj delujemo po sistemu “Iz Maribora – Za Maribor”.

“Ne ustanavljam nove politične stranke. Bo pa jutri, v torek, v novem mariborskem hotelu Maribor izredni kongres že delujoče politične stranke, ki se imenuje Lista za Maribor, kjer kandidiram za predsednika. Če bom izvoljen, bom jutri predlagal, da se Lista za Maribor preimenuje v Listo novinarja Bojana Požarja”, je za Reporter povedal Požar. Požar je sicer po naših informacijah pred dnevi poskušal prepričati Bojana Dobovška, da bi njegovo stranko “Dobra država” uporabil kot platformo za novo stranko, vendar sta Dobovšek in njegov “deus ex machina” za ustanavljanje strank Peter Jamnikar to zavrnila.

Čeprav bo Požar, kot je napovedal za revijo Reporter, nastopil na parlamentarnih volitvah, potem ko naj bi v torek zvečer v Mariboru prevzel stranko Lista za Maribor in jo nato preimenoval v Listo novinarja Bojana Požarja, očitno pa že razmišlja o času po parlamentarnih volitvah, saj bodo že jeseni lokalne volitve in že sedaj lahko napovemo, da bo Požar po vsej verjetnosti kandidiral za župana Maribora. Zanimivo bo seveda kako bo usklajeval svoj novinarski angažma na portalu Požarport in vodenje oddaje VV Faktor, ki mimogrede še vedno nosi moje ime ter predsednikovanje stranki.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)