Višji državni tožilec Stanislav Pintar poleg opravljanja tožilske službe v ustanovitev podjetja za pravno svetovanje – TOPNEWS.si

Višji državni tožilec Stanislav Pintar poleg opravljanja tožilske službe v ustanovitev podjetja za pravno svetovanje

Višji državni tožilec Stanislav Pintar poleg opravljanja tožilske službe v ustanovitev podjetja za pravno svetovanje

Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da je višji državni tožilec Stanislav Pintar še vedno zaposlen, čeprav je januarja ustanovil lastno podjetje za pravno svetovanje. Potem ko smo na portalu Topnews razkrili, da je višji državni tožilec Specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar, poleg tožilske funkcije januarja letos ustanovil še svojo družbo z omejeno odgovornostjo MKPS mednarodno kazensko-pravno svetovanje d.o.o. Družba MKPS Internatonal criminal law cosulting Ltd smo na Vrhovno državno tožilstvo naslovili več vprašanj glede njegovega statusa na Specializiranem državnem tožilstvu.

Družba MKPS mednarodno pravno svetovanje je namreč registrirana za druge pravne dejavnosti, urejanje zunanjih zadev, sodstvo, drugo nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, pomožne dejavnosti za izobraževanje. Edini podpisnik in direktor družbe je sam tožilec Stanislav Pintar. Za osnovni kapital je potrebnih 7500 evrov. Ustanovitev d.o.o. ja pa je po Zakonu o državnem tožilstvu več kot sporna, saj 5. člen točka tri jasno govori, da “državni tožilec ne sme opravljati funkcij ali dejavnosti, ki so po Ustavi ali tem zakonu nezdružljive s funkcijo državnega tožilca”.

Spoštovani,

na spletni strani Vrhovnega državnega tožilstva smo opazili, da je v Strokovno informacijskem centru naveden tudi višji državni tožilec Stanislav Pintar.

1. Zanima nas ali je gospod višji državni tožilec še zaposlen na VDT RS?

2. Podredno pa nas zanima ali je Stanislav Pintar še član skupine tožilcev Specializiranega državnega tožilstva?

3. Prosimo vas za potrditev informacije, da višji državni tožilec zapušča tožilske vrste in se odpravlja v tujino?

4. Ali mu bo status na VDT v času dela v tujini miroval ali pa je vlada potrdila njegovo odpoved delovnega razmerja na VDT in bo v tujini deloval
kot zasebnik?

Lepo pozdravljeni,
Topnews

Vrhovno državno tožilstvo nam je odgovorilo sledeče:

Spoštovani,

v zvezi z vašimi vprašanji vas obveščamo, da je višji državni tožilec Stanislav Pintar, zaposlen na Specializiranem državnem tožilstvu RS, delno dodeljen na Vrhovno državno tožilstvo RS za opravljanje zahtevnejših strokovnih nalog v strokovno – informacijskem centru (SIC). Navedena delna dodelitev se izteče 2. 10. 2018.

Lep pozdrav,

Erika Repovž
Svetovalka za odnose z javnostmi
Vrhovno državno tožilstvo RS

Čeprav nam na Vrhovnem državnem tožilstvu niso odgovorili na vsa vprašanja, je iz odgovora jasno razvidno, da bo višji državni tožilec Stanislav Pintar ostal na Specializiranem državnem tožilstvu vsaj še do 2. oktobra letos. Prav tako je še januarja delal na svojih primerih v zvezi s postopki, ki jih vodi na Okrožnem državnem tožilstvo v Celju in na Specializiranem državnem tožilstvu, kar pomeni, da je ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo – MKPS mednarodno kazensko-pravno svetovanje d.o.o.- s strani tožilca Pintarja več kot sporna. Višji tožilec Pintar očitno polovico dela opravlja na ODT v Celju, polovico pa na Specializiranem državnem tožilstvu.

Iz registracije podjetja MKPS sicer ni videti, da bi šlo za kakšno humanitarno, prostovoljno ali drugo družbenokoristno delo, ki ga zakon sicer dopušča. Prav tako pravno svetovanje ni izjema, bodisi delovanja v (vsaj delnem) javnem interesu (npr. opravljanje znanstvene, raziskovalne ali kulturne dejavnosti) ali pa izrazito osebne narave, kjer je poklicnim funkcionarjem dovoljeno, da se lahko ukvarjajo (predvsem vodenje kmetije in upravljanje lastnega premoženja, pa tudi športna dejavnost.

V članku Višji državni tožilec Stanislav Pintar nad kriminal še s svojim D.O.O.-jem – Gre Pintar,ki ga nekateri primerjajo z zloglasnim senatorjem Josešhopm Mccarthyjem, na svoje? smo poleg zakonskih omejitev za tožilce navajali tudi stališče KPK-ja, ki v konkretnem primeru jasno zapiše da, za tožilce velja ista omejitev kot za sodnike.Torej, da ne smejo opravljati dejavnosti, ki niso vezana na izvajanje tožilske službe. Gre za nenavaden primer, ki spominja na tistega, ko je sodnik poleg sodniške funkcije imel registrirano še svojo odvetniško pisarno in je dopoldne sodil, popoldne pa svetoval strankam. V tem primeru pa gre za podobno zadevo, ko bi tožilec najprej napisal obtožnico, ki jo zastopa na sodišču, obenem pa bi prek svojega podjetja za mednarodno kazensko – pravno svetovanje svetoval strankam. Minister Goran (Klemenčič) pa nič, bi lahko rekli za konec, zato bo zanimivo, kaj bo o tem povedalo Ministrstvo za pravosodje.

Mnenje KPK si lahko preberete tukaj.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)