Veleposlanica Slovenije na Hrvaškem: “Slovenske kazni hrvaškim ribičem so logične, hrvaške slovenskim so nesmiselne” – TOPNEWS.si

Veleposlanica Slovenije na Hrvaškem: “Slovenske kazni hrvaškim ribičem so logične, hrvaške slovenskim so nesmiselne”

Veleposlanica Slovenije na Hrvaškem: “Slovenske kazni hrvaškim ribičem so logične, hrvaške slovenskim so nesmiselne”

Slovenske kazni hrvaškim ribičem v Piranskem zalivu so logična poteza do tistih, ki ne spoštujejo mednarodnega prava, medtem ko hrvaške kazni slovenskim ribičem nimajo nikakršnega smisla, je včeraj izjavila v Zagrebu slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez glede najnovejšega zapleta v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, poroča Jutarnji list, ki komentira, da Slovenija tudi na tak način poskuša implementirati kompromitirano arbitražno odločitev.

Slovenska policija je pred kratkim začela pošiljati kazni istrskim ribičem zaradi ribolova v delu zaliva, ki je z odločitvijo mednarodne arbitraže pripadel Sloveniji, vendar je Hrvaška ne priznava.

Hrvaška je sporočila svojim ribičem, naj ne plačujejo kazni in odgovorila z enakim protiukrepom do slovenskih ribičev. Veleposlanica Knez smatra, da so slovenske oblasti potegnile “logično potezo”, protiukrepi Zagreba pa “niso smiselni”.

“Ko smo dojeli, da Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločitve in ko so hrvaški ribiči na neposredno spodbudo svoje vlade začeli prehajati črto razmejitve, je bila edina pot pošiljanje kazni”, je dejala veleposlanica Knez na srečanju v Slovenskem domu v Zagrebu. “Po drugi strani, pošiljanje hrvaških kazni, mi ni jasno, saj za to ni pravne osnove”, je dodala.

Slovenija vztraja na izvedbi arbitražne sodbe in grozi Hrvaški s tožbo na sodišču EU v Luksemburgu, v kolikor Hrvaška ne pristane na implementacijo.

Hrvaška zahteva, da se dolgoletni mejni spor reši z bilateralnimi pogajanji, potem ko se je leta 2015 umaknila iz arbitražnega sporazuma, ko je Ljubljana kompromitirala postopek na arbitražnem sodišču v Haagu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    dež 6 let

    Vejžda.

  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    S hrvaškimi položnicami Slovencem, so sosedi končno razkrili svoj skriti adut, ki razloži od kod nesoglasja, oz. tako skrajno diametralne interpretacije.

    Hrvati mejo zagovarjajo z Zakonom o šengenski meji, na kar se v položnicah sklicujejo …

    Sedaj bo pa šlo, korak naprej 🙂