Ozadje zamenjave v vrhu NSI – Janša pozdravil spremembe v NSI – TOPNEWS.si

Ozadje zamenjave v vrhu NSI – Janša pozdravil spremembe v NSI

Ozadje zamenjave v vrhu NSI – Janša pozdravil spremembe v NSI

Po najbolj obiskani tiskovni konferenci se je vodstvo NSI skupaj z Ljudmilo Novak najprej sestalo na sestanku na sedežu stranke, nato pa so odšli na kosilo v eno od ljubljanskih gostiln. Čeprav se je gremi stranke še decembra odločil, da gredo na volitve s sedanjo ekipo oziroma pod vodstvom Ljudmile Novak, so zadnje javnomnenjske raziskave očitno omajale to odločitev. Pred tem so se sicer v stranki pojavila razmišljanja, da bi stranko prevzel Valentin Hajdinjak, vendar so to misel hitro opustili. Prvič, zaradi mladosti in drugič, zaradi tega, ker Hajdinjak vendarle ni tako znan znotraj strankarske strukture. Zato so kot rečeno dobesedno zapili odločitev, da gredo na volitve v sedanji sestavi.

Vendarle je pritisk pod vplivom zadnjih javnomnenjskih raziskav, po katerih je grozilo, da bi stranka, ki ima ambicijo najmanj desetih odstotkov, kot je na tiskovni konferenci dejal novi v.d. predsednika Matej Tonin, pristala na meji vstopa v parlament ali pa bog ne daj ponovno zunaj parlamenta.

Prav to je bilo odločilno, kar je po oceni nekaterih dobrih poznavalcev dogajanj znotraj stranke Ljudmilo Novak prepričalo v odločitev da odstopi. Šok, ki je nastal so najprej poskušali rešiti z imenovanjem Jožeta Horvata za predsednika stranke, saj je tudi po letih bližje strankarski bazi, vendar je Jožef Horvat menda tudi zaradi družinskih razlogov zavrnil, da bi sprejel ponujeno mesto predsednika stranke. Po tem je ostal samo še Matej Tonin, kljub prepričanju nekaterih, da je morda še premlad za prevzem najvišje strankarske funkcije. Vendar, nekaj je bilo treba narediti in tudi skeptiki znotraj izvršilnega odbora so na koncu pristali na Mateja Tonina.

Seveda ni nobene garancije, da bo to stranko dvignilo na javnomnenjskih anketah in da bo doživela velik uspeh na prihajajočih parlamentarnih volitvah. Vendarle je prevladalo prepričanje, da je boljše tveganje kot stagnacija in da bi, kot se je izrazil eden od članov izvršilnega odbora, mirno sedeli na vlaku, ki bi lahko iztiril.

Ljudmila Novak seveda, kar je človeško razumljivo ni bila ravno vesela zaradi svoje odločitve in menjave na vrhu stranke, vendarle so bila pričakovanja in pritisk ter seveda odprta fronta s SDS in Janezom Janšo preveliko breme za Novakovo. Novakova je še 20. januarja v parlamentu pred novinarji ostro obsodila “balkanske posle” Janeza Janše. Kot smo zapisali v članku “Ljudmila Novak predsednica NSi glede kredita SDS-u: Če je nekdo umazan, pač ne more svoje krivde oprati na tak način, da umaže drugega!” je na konkretno vprašanje novinarja “ali ste zdaj še bolj prepričani s kom bi lahko šli v koalicijo, ker dokaj jasno obsojate balkanske posle”, je Novakova dejala, da ne bodo šli v koalicijo s skrajnimi strankami in tudi ne s skrajneži:

“Nova Slovenija bo imela spet najboljši in dober program, predvsem pa dobe rešitve za Slovenijo. Zato sem prepričana, da bo zelo zaželen koalicijski partner v katerikoli vladi. Nova Slovenija bo šla v tako vlado, kjer bo lahko izpolnila čimveč svojega programa, zato ker imamo dobre rešitve, ki so dobre za Slovenijo. Ne bomo šli v nobeno koalicijo z nobenimi skrajnimi strankami in tudi ne s skrajneži”.

Je SDS skrajna stranka?

“Tukaj bi lahko komentirala posamezne poteze pač vodstva stranke. Mi s stranko v parlamentu sodelujemo. Ne morem pa se strinjati z raznoraznimi napadi. Nova Slovenija je pomladna stranka, najbolj desna, desno sredinska stranka. Mi uresničujemo vrednote slovenske pomladi kot je poštenost, delo, demokratično delovanje v politiki. Pošteno delovanje za dobrobit državljanov, to so naša načela, zato je Nova Slovenija najbolj pomladna stranka in bomo v tem smislu delovali v katerikoli vladi”.

Ali se bo z Matejem Toninom bistveno spremenila politika oziroma kurz kot so dejali novinarji v odnosih do Janeza Janše in SDS, je po informacijah, ki jih imamo vsekakor mogoče reči, da bistveno ne. Je pa vsekakor s povabilom na kavo vsem predsednikom parlamentarnih strank in Marjanu Šarcu Tonin vsekakor vsaj delno umiril situacijo in se odpovedal ostri retoriki, ki jo prav zaradi številnih napadov nanjo prav s strani SDS-a in Janeza Janše bila deležna prav Novakova, ki seveda ni ostala nikomur nič dolžna in je bila v komunikaciji brezkompromisna. Za Tonina velja, da je elementarno pošten politik mlade generacije, čeprav tudi Novakovi kljub ostrim spopadom ni mogoče očitati ničesar, še posebej ne, nobene korupcijske ali drugačne afere. Pa se vendarle zdi, da je mesto predsednice zapustila, vsaj sodeč po videzu s težkim srcem in nekakšno nostalgijo ali pa kar z žalostjo.

Vsekakor morda ni bilo najbolj oportuno, da je pristala na to, da gre na predsedniške volitve, saj je to bila nekakšna zanka, v katero bi se ujel vsak predsednik stranke, ki ne bi zmagal na volitvah. In prav v tem je verjetno geneza celotne zamenjave, kljub temu, da je Novakova na predsedniških volitvah dosegla solidni rezultat, večji kot stranka na zadnjih volitvah. Mlada generacija znotraj stranke je seveda prevzela podobno odgovornost kot Novakova na predsedniških volitvah in seveda, če ne bo dosegla zastavljenega cilja na volitvah, utegne v jeseni ponoviti vajo.


Odstop Ljudmile Novak pa je očitno razveselil Janeza Janšo, ki je preko twitterja že komentiral Toninovo povabilo na kavo.
logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    10%?
    Se hecate?
    Že parlament za enega bo čudež-čas za slovo.