Presenetljiva in konspirativna zamenjava v vrhu NSI – Ljudmila Novak odstopila, stranko prevzel Matej Tonin – TOPNEWS.si

Presenetljiva in konspirativna zamenjava v vrhu NSI – Ljudmila Novak odstopila, stranko prevzel Matej Tonin

Presenetljiva in konspirativna zamenjava v vrhu NSI – Ljudmila Novak odstopila, stranko prevzel Matej Tonin

Po informacijah z vrha stranke, Ljudmila Novak ostaja poslanka in bo kandidirala tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah v izvoljivem okraju. Poslansko skupino prevzema Jožef Horvat, ki je bil v ekipi Novakove poleg poslanke Ive Dimic podpredsednik stranke. Poleg zamenjave na vrhu stranke, ki jo je do izrednega kongresa prevzel kot v.d. Matej Tonin, je namreč prišlo do spremembe tudi na podpredsedniških mestih. Podpredsednika sta dr. Marija Rogar in mag. Valentin Hajdinjak, predstavnika tako imenovane nove generacije znotraj stranke.

Očitno je NSI, od tako imenovanih starih ali tradicionalnih političnih strank, prva, ki se je glede na spremenjene okoliščine, pred parlamentarnimi volitvami odločila za zamenjavo v vrhu stranke. Očitno gre za tako imenovani novi val v slovenski politiki, ko v ospredje stopajo mlajše generacije in pomlajene ekipe. Na twitterju se že pojavila primerjava, da smo dobili slovenskega Kurza.

Špekulacije o zamenjavi v vrhu NSI sicer niso nove, saj so se prva ugibanja o zamenjavi sprožila že pred meseci. Očitno pa so razmišljanja v svetu stranke takrat prehitro prišla v javnost, čeprav jih v vodstvu stranke niso zanikali. Takrat se je testiralo tudi ime novega predsednika stranke Valentina Hajdinjaka, ki pa je očitno, kot podpredsednik, postal del ekipe Mateja Tunina, sicer v.d. predsednika stranke do izrednega kongresa.

Zanimivo je, da je bila tokrat zamenjava izvedena v strogi konspirativnosti in, da informacija o namenih Novakove po odstopu, ni prišla v javnost. Več o presenetljivih informacijah s seje sveta stranke bo znanega jutri, ko naj bi ob 12 uri na tiskovni konferenci pojasnili sinočnje odločitve. Sinoči po seji sveta pa so v sporočilu za javnost zapisali , da je Svet NSi imenoval Mateja Tonina na čelo stranke.

Ljudmila Novak je na današnji seji Sveta NSi sporočila, da odstopa s funkcije predsednice stranke. “Strank je veliko, a le eni smo krščanski demokrati. Želim si, da bi to stranko peljali naprej v nove zgodbe,” je dejala v svoji zahvali za dolgoletno podporo, svet NSi pa je nato za vršilca dolžnosti predsednika imenoval mag. Mateja Tonina.

“Želim si, da gremo skupaj naprej. Čaka nas odgovorna naloga, sama pa bom še naprej delala za to stranko in krščansko demokracijo v Sloveniji,” je še dejala Ljudmila Novak. O Mateju Toninu pa je dejala, da je sposoben in pošten človek. “Prepričana sem, da z novo ekipo pride tudi nova energija. Sem za politiko sodelovanja, zato sem prepričana, da bo tudi Matej lahko pri tem naredil korak naprej. Držimo skupaj, saj bomo le tako močni,” je položila na dušo vsem članom stranke. Za konec pa je še dodala: “Vsem hvala za zaupanje skozi celotno obdobje mojega predsednikovanja in hvala, tebi Matej, da si sprejel to, da pelješ ta naš voz naprej.”

Matej Tonin se je v svojem nagovoru uvodoma zahvalil Ljudmili Novak za vso njeno delo. “Pred desetimi leti sva začela delati skupaj. Nam mladim ste zaupali, dali ste nam priložnost in nam pustili, da lahko delamo. Prav tako ste Novo Slovenijo uspeli povezati v močno stranko. Uspelo pa vam je tudi nekaj, kar ni v Sloveniji še nikomur. Izvenparlamentarno stranko ste popeljali nazaj v parlament. Svojo veličino pa ste pokazali tudi danes, ko ključe stranke predajate mlajši generaciji,” je dejal Tonin.

Dodal je, da ostaja zvest ključnim vrednotam krščanske demokracije. “Tako kot doslej bom zagovarjal socialno-tržno gospodarstvo, boljše poslovno okolje in bolj dostopno zdravstvo. Želim pa tudi nekoliko modernizirati stranko, in sicer bi rad pri tem poudaril digitalizacijo Slovenije, odnos do narave in zdrav način življenja,” je še pojasnil.

V svojo ekipo je izbral dva nova podpredsednika dr. Marijo Rogar in mag. Valentina Hajdinjaka. Glavni tajnik ostaja Robert Ilc, predsednik sveta pa Matjaž Trontelj. Vodja poslanske skupine je postal Jožef Horvat, mednarodni tajnik pa Federico Victor Potočnik.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)