Večernji list: Erjavec demantiral svojega premierja Cerarja: Da, tajno smo se pogovarjali s Hrvaško! – TOPNEWS.si

Večernji list: Erjavec demantiral svojega premierja Cerarja: Da, tajno smo se pogovarjali s Hrvaško!

Večernji list: Erjavec demantiral svojega premierja Cerarja: Da, tajno smo se pogovarjali s Hrvaško!

Večernji list se je s tem naslovom odzval na včerajšnje Cerarjeve besede v zvezi s pisanjem Večernjega lista, da sta se slovenska in hrvaška stran dogovorili glede Protokola o meji na kopnem in morju, ki naj bi bil drugačen od arbitražne odločitve in da je na to temo bilo izvedenih sedem sestankov obeh strani na politični in strokovni ravni. Protokol naj bi bil tudi predstavljen predstavnikom drugih držav, ki naj bi se pozitivno odzvali in komentirali, da sta obe državi že zelo blizu sporazumu. Ameriški diplomat iz State Depatmenta Hoyt Lee naj bi bil v zvezi s tem navdušen. Slovenska stran pa naj bi izrazila navdušenje nad okvirjem za dosego Protokola. Dan pred obiskom premierja Cerarja v Zagrebu pa naj bi se slovenska stran umaknila pred dokončnim dogovorom in tako ni prišlo do podpisa. Premier Cerar je včeraj zanikal, da bi bil dosežen kakršenkoli sporazum. Večernji list pa v novem članku trdi, da sploh niso trdili, da sta obe strani finalizirali protokol, temveč, da so potekali pogovori glede Protokola o meji, ki naj bi bil skupni projekt obeh strani.

Večernji list piše, da informacija, ki so jo včeraj objavili, da so se na strokovni in politični ravni odvijali pogovori hrvaške in slovenske strani o reševanju bilateralnega problema meje in da je iz teh pogovorov rezultiral okvir, ki ga je formalizirala hrvaška stran, Slovenci pa so dejali, da je dober in soliden, nato pa so se hitro umaknili, vendar ga niso finalizirali, podpisali ali dokončno soglašali z njim, je pričakovano naletel na ostre odzive v Sloveniji.

Večernji list v nadaljevanju piše, da je Slovenski premier Miro Cerar v svoji izjavi poskušal demantirati nekaj, kar Večernji list nikoli ni trdil in napisal – da je dosežen sporazum dveh držav. Premier Republike Slovenije Miro Cerar je dejal, da se je vodil dialog s Hrvaško in dodal, da se je to odvijalo na dveh nivojih, na političnem med njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in na nivoju strokovnjakov. “Nikoli ni prišlo do tega, da bi se o čemerkoli dogovorili, nič ni bilo dogovorjenega”, je dejal slovenski premier. V zvezi s pisanjem Večernjega lista se je najprej oglasil preko Twitterja, kjer je napisal, da so “navedbe Večernjega o dogovoru s Hrvaško popolnoma neresnične”. Slovenija se je v preteklem šestmesečnem obdobju glede priprav implementacije zelo trudila za dialog. Na žalost, Hrvaška še vedno zavrača izvedbo arbitražne odločitve in to kljub temu, da je to njena mednarodnopravna obveza, je napisal premier Cerar na Twitterju. Kasneje je Cerar za medije dodatno pojasnil, da so trditve “zavajajoče in neresnične” in da s Hrvaško “niti na eni ravni” ni dosežen sporazum o rešitvi meje, temveč, da je šlo za dialog o izvedbi arbitraže, na čemer Slovenija še naprej vztraja.

Večernji v nadaljevanju “triumfira” z ugotovitvijo, da je po drugi strani slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je Cerarja po sestanku s političnimi voditelji, katere je informiral o aktivnostih s Hrvaško, dan pred Cerarjevim prihodom v Zagreb 19. decembra, ko je tudi propadel poskus sporazuma, opozoril Cerarja, naj “nič ne podpisuje”, daje drugačno sliko. “Da, potekala je tiha diplomacija, vendar za tiho diplomacijo potrebuješ verodostojnega partnerja. S Hrvaško ni možno voditi tihe diplomacije, kar se je pokazalo tudi v tem primeru,” je dejal Erjavec. Erjavec je dodal, da bo o tem, da je Večernji objavil o čem sta se dve strani zaupno pogovarjali, obvestil tudi Evropsko komisijo, čeprav je pravzaprav skopo informacijo o tem dal tudi sam hrvaški premier Andrej Plenković na konferenci za tisk po sestanku s Cerarjem v Zagrebu. “Hrvaška je na vsak način želela uveljaviti svoje stališče, da bi se v okviru nekega protokola prišlo do sporazuma kje poteka meddržavna meja,” je dejal Erjavec.

Hrvaška zavrnila Timmermansa, tudi Cerar ni navdušen nad njegovo izjavo

Potem ko je hrvaški premier Plenković zavrnil posredovanje podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa v zvezi z implementacijo arbitražne sodbe, se tudi premier Cerar ne strinja z njegovo torkovo izjavo, da med članicami EU-ja meje niso več eksistencialno vprašanje. Vprašanje implementacije arbitražne odločbe je po Cerarjevem prepričanju eksistencialnega pomena tudi za Unijo.

“Če ne spoštujemo niti mednarodnega prava niti evropskega prava, potem Evropa ni več nujno potrebna, potem je Evropa na poti postopne dezintegracije,” je prepričan slovenski premier. Ob tem je spomnil na pomen arbitražne odločbe tudi za države Zahodnega Balkana, od katerih zahtevamo spoštovanje pravnih zavez in evropskih pravil. Poleg tega pa, kot je še poudaril Cerar, ne gre le za mejo med dvema državama članicama, ampak tudi za zunanjo schengensko mejo, kjer mora Slovenija izvajati določen nadzor.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)