(INTERVJU) Zdravko Počivalšek o plačanih politikantih – “poturicah”, o investicijah v PR (provizijah) pri prodaji Mercatorja in o lastniški konsolidaciji Mercatorja, ki bo znana do konca aprila – TOPNEWS.si

(INTERVJU) Zdravko Počivalšek o plačanih politikantih – “poturicah”, o investicijah v PR (provizijah) pri prodaji Mercatorja in o lastniški konsolidaciji Mercatorja, ki bo znana do konca aprila

(INTERVJU) Zdravko Počivalšek o plačanih politikantih – “poturicah”, o investicijah v PR (provizijah) pri prodaji Mercatorja in o lastniški konsolidaciji Mercatorja, ki bo znana do konca aprila

Zdravko Počivalšek je atipičen minister Cerarjeve vlade. Po intervju, ki smo ga naredili, je bil že na telefonu in prosil nekoga iz slovenske rokometne reprezentance, naj za božjo voljo premislijo in ostanejo na evropskem prvenstvu v Zagrebu in naj ne bodo kot otroci, saj bi to lahko škodilo poslu in državi. Enkrat dobiš, drugič zgubiš, zdaj ali upravičeno ali ne, to je drugo vprašanje, sicer pa sploh nismo izgubili, je bil prepričljiv Počivalšek.

Minister za gospodarstvo je na cesti najmanj tri do štiri ure dnevno in naredi letno, verjeli ali ne 120.000 kilometrov, vendar se nikakor ne želi preseliti v Ljubljano. Vožnja ga sprošča pravi.

“Dejstvo pa je, da po večini sam delam na kmetiji in če se le da, sem vsako jutro in vsak večer v hlevu. Razen takrat, ko grem na službeno pot, mi pomaga kdo od sorodnikov. Seveda pa tega ne delam zaradi ekonomije, to delam, če sem čisto odkrit zaradi duše. Od malega sem bil pač vzgajan na kmetiji. Vsega, kar znam, sem se naučil od očeta in matere, oče je bil kmet, mati pa je bila učiteljica in na nek način bi rekel, da sta zemlja in živinoreja del mene, del moje duše in si sploh ne predstavljam kako bi bilo, da ne bi imel možnosti enkrat dnevno dati vse te probleme na stran in se ukvarjati z nečim drugim.

Glede ministrovanja pravi: “To delo ni za mojo dušo, delam sicer z veseljem in da bi se, če bi bil še enkrat povabljen, še enkrat odločil sprejeti povabilo. Seveda bi imel to prednost, da bi vedel to, kar danes vem, in bi bil tudi v prvem delu mandata bolj uspešen. Ampak temu ni nikoli tako, zato moram biti s tem zadovoljen”.

Potrdil je, da bo še enkrat kandidiral na listi SMC: “Moram reči, da sem bil s strani SMC-ja povabljen, da kandidiram na naslednjih državnozborskih volitvah. Verjetno se bom odločil za to, ampak spet brez ambicije, da bi se še v enem mandatu ukvarjal s politiko. Želim si vrnitve nazaj v gospodarstvo. Ampak, nikoli ne reci nikoli. V duši sem se najedel politike in bi sedaj rad delal, kar moji duši ali meni bolj leži. Praviloma sem na vsake toliko časa menjal službo. Ocenjujem, da ko pridem v nekem poslu, v nekem delu, do tega, da to delam rutinsko, da me ni več strah, potem moram začeti delati nekaj drugega. In sedaj sem blizu temu, ne, da vem vse, ampak sedaj vem veliko in vem, da ne vem nič o politiki, ampak pustimo času čas”.

Še vedno ga boli prodaja Mercatorja: “Seveda je bilo v odločitev, da je bil Mercator prodan, po mojem mnenju, pač investirano, pa ne samo piarovsko, za to, da je do te odločitve prišlo. Rezultate smo poželi zdaj”. Na našo ugotovitev, da se govori o približno 50 milijonov provizij, ki so bile plačane s strani Agrokorja, Počivalšek pravi: “Če greste spremljat medije iz tistega časa vidite, da so evidentno bile investicije v PR (piar) na tem področju. Vse to je evidentirano, kar ni nič narobe, seveda posledice so pa po našem mnenju velike.”

“Dejstvo je, ki ga pač premalo jasno in glasno povemo, da se je hrvaški izvoz v Slovenijo po akviziji Mercatorja podvojil, naš izvoz na hrvaško pa povečal za 20 odstotkov, če vzamemo povprečje zadnjih let.

Glede Mercatorja pravi, da je pred nami finale, ki se bo razvil do aprila letošnjega leta. “Ja, po načrtu bo prišlo do dogovora upnikov znotraj Agrokorja. Mi pa upam da bomo, če bomo delali v tej smeri našli neko rešitev za Mercator v tem obdobju… Mi moramo najprej počakati na to, kaj bo sprejel aktualni upravljavec Mercatrorja. Na koncu koncev lahko rečemo, da imamo na drugi strani hrvaško vlado. Kajti po Lex Agrokor z Mercatorjem upravlja hrvaška vlada preko poverjenika. Vlada je skupščina Mercatorja se pravi, da je glavni lastnik. Jaz zdaj ne morem ali pa ne želim natančnih projekcij različnih variant tukaj predstavljati. Ampak, cilj vsega, kar počnemo je v tem, da ustvarimo Mercatorju bolj stabilnega lastnika, ki bo omogočal, da se bo Mercator v bodoče razvijal na ekonomskih temeljih. V obstoječi sestavi je po mojem mnenju tak način poslovanja ogrožen. Vse to, kar pa počnemo, pa bi rekel, da je v največji meri interes naših dobaviteljev. Ne želim zdaj na nek način delati inšpekcije blagovnih tokov v Mercatorju, ampak v tem prehrambenem smislu je pač ponudba precej obarvana v smeri določene nacije.”

Glede izjave o rušenju projekta Magna, ko je Počivalšek dejal: “Nimamo posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru,” pa je komentiral takole. “Tisto izjavo, ki mi jo omenjate, jaz bom rekel, da izkoriščam še enkrat to priložnost, da se opravičim vsem tem, ki sem jih s tem prizadel. Ampak, če bi se dobro poslušalo, kar sem povedal, sem z dvema pridevnikoma in z enim samostalnikom, če se ne motim, omejil to kvalifikacijo na dva čisto konkretna človeka, na katera sem mislil. In zato se vsem ostalim opravičujem za to. Povedal sem, da gre za plačana politikanta, “poturici”, to pomeni, da nista od tukaj, da sta oba sem prišla od drugod. Pač dovolj o tem.”

Celotni intervju si lahko ogledate na spodnji povezavi:

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Rado K 6 let

  Počivalšek je apologet kapitala in ne Slovencev. S svojo deregulacijo poklicev je naredil ogromno škode kvaliteti bivanja.

 • comment-avatar
  mapu 6 let

  Škoda, da je šel v politiko, veliko več bi naredil, če bi še naprej zgodaj vstajal in hodil v hlev.