(VIDEO) Pahor in Grabar Kitarovićeva o arbitraži brez skupne izjave po inavguracijskem kosilu na Brdu pri Kranju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pahor in Grabar Kitarovićeva o arbitraži brez skupne izjave po inavguracijskem kosilu na Brdu pri Kranju

(VIDEO) Pahor in Grabar Kitarovićeva o arbitraži brez skupne izjave po inavguracijskem kosilu na Brdu pri Kranju

Miza za štiri povabljene in gostitelja Pahorja je danes na Brdu pri Kranju, sicer ostala pol prazna, saj na kosilo ni bilo niti avstrijskega in madžarskega predsednika. Celotna pozornost novinarjev je bila tako namenjena predvsem odnosu med Borutom Pahorjem in Kolindo Grabar-Kitarović.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva sta se do sedaj srečala 29-krat nazadnje septembra lani, zato je bila to najdaljša prekinitev stikov med predsednikoma obeh držav. Tudi po današnjem kosilu Pahor in Grabar-Kitarovićeva nista dala skupne izjave, ampak je Kolinda Grabar-Kitarović na izjavo povabila zgolj hrvaške novinarje, Borut Pahor pa slovenske medijske hiše, kar kaže, da nista hotela še bolj poslabšati odnosov oziroma, da nista hotela pred javnostjo poudarjati razlik v gledanju na rešitev mejnega vprašanja.

Posredovanje Evropske komisije je sicer nekoliko zmanjšalo pritisk na obeh straneh, saj tako Hrvaška kot Slovenija polagata velike upe v Jeana-Claudea Junckerja, vendar pa obe ostajata na različnih izhodiščih. Slovenija za arbitražno odločbo, Hrvaška pa s predlogom za nov dogovor. Misija Evropske komisije naj bi torej naredila nemogoče in sicer popravke arbitražnega sporazuma na morju, pri čemer bi slovenska stran potem morala zahtevati teritorialni stik z odprtim morjem in ne samo služnosti, ki nam jo je dal arbitražni sporazum.

Za zdaj slovenska stran ne pristaja na nič več in nič manj, kot je določil arbitražni sporazum, pa vendarle se zdi, da je posredovanje Evropske komisije nekoliko streznilo predvsem uradni Zagreb, kjer so doslej striktno zavračali vsak pogovor o arbitraži. Nadaljevanje zaostrovanja na obeh straneh, ki bi eskalirali v incidentih v tem trenutku, očitno ni v interesu Hrvaške, ki je uspela prepričati hrvaškega upokojenega polkovnika Tromblona, naj ne izvede izzivanja s konvojem ladij v Piranski zaliv. Vsak novi hujši incident bi namreč še bolj razgalil predvsem hrvaško zavračanje arbitražnega sporazuma in pozornost Evropske Unije usmeril na Hrvaško.

“Nenazadnje je Slovenija sedaj v položaju, ko ima sodbo arbitražnega sodišča in v tem smislu pričakujemo, da bo Evropska komisija Hrvaško pozvala, naj razume nastali položaj,” je dejal Pahor po kosilu slovenskim novinarjem.

Ponovil je, da smo z arbitražnim sporazumom dosegli dogovor, da se bosta obe strani držali določitve meje na kopnem in morju, kar pa bo seveda zahtevalo nekaj sestankov in potrpežljivih dialogov. “A vseeno se mi zdi, da sta konsenz v slovenski politiki glede tega vprašanja in vključitev Evropske komisije dobri popotnici v začetku tega leta za to, da bi v razumno kratkem času vendar lahko prišli do napredka,” je povedal.

Pahor je ponovil tezo, da je ta napredek trenutek, ko bo hrvaška stran na nek način poslala signal v Ljubljano in Bruselj, da je načeloma pripravljena sprejeti odločitev arbitražnega sodišča.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)