Nekdanji slovenski premier Alojz Peterle: EU mora prisiliti Hrvaško k spoštovanju zakonov! – TOPNEWS.si

Nekdanji slovenski premier Alojz Peterle: EU mora prisiliti Hrvaško k spoštovanju zakonov!

Nekdanji slovenski premier Alojz Peterle: EU mora prisiliti Hrvaško k spoštovanju zakonov!

Nekdanji slovenski premier Alojz Peterle, trenutno poslanec v Evropskem parlamentu, je pozval institucije Evropske unije, da najdejo način, da prisilijo Hrvaško k spoštovanju zakonov EU v vezi z implementacijo arbitražne sodbe in jih opozoril, da v nasprotnem je možno ponovno “odprtje Pandorine skrinjice na Balkanu”.

“V primeru, da Evropska komisija sedaj ne zavzame jasnega stališča, je možno, da se bo soočila s ponovnim odpiranjem Pandorine skrinjice na Balkanu, ki bo zagotovo vplivalo na evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana”, opozarja Peterle in hkrati opozoril, da le spoštovanje zakonov lahko zagotovi mir.

Peterle je navedeno sporočil v pismu, ki ga je poslal predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniu, predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckerju in predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

Evropska komisija (oziroma vrha EU) je bila boter arbitražnega sporazuma, s tem pa je tudi garant njenega spoštovanja.

“Šest mesecev po zavezujoči arbitražni sodbi, slednja še vedno ni implementirana. To pa ustvarja veliko zaskrbljenost, ne le v Sloveniji. Namesto spoštovanja mednarodnih zakonov, smo priča novemu politiziranju in pojavu nacionalizma”, je napisal Peterle.

Peterle, sicer tudi nekdanji minister za zunanje zadeve Slovenije, je opozoril tudi na to, da ima Hrvaška nerešene mejne spore z več sosedami in spomni da, potem ko je bil sporazum dosežen, so ga omenjali kot primer reševanja sosedskih sporov med evropskimi politiki in pravnimi eksperti.

V pismu je Peterle opozoril, da se je pojavila politična volja, ki ignorira zakone in ogroža mednarodni mir, še posebej v povezavi z grožnjo civilne invazije Hrvaške na Slovenijo in izrazil dvom, da lahko pritisk državljanov naredi to, kar so dolžne narediti državne inštitucije.

“Poleg tega ne gre le za vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško, temveč gre za Schengensko mejo. Meja mora biti jasna, če ne se ne da braniti”, je zaključil Peterle.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)