Prvi spor v avstrijski vladi: Kdo zastopa državo v Bruslju – kancler ali minister za zunanje zadeve? – TOPNEWS.si

Prvi spor v avstrijski vladi: Kdo zastopa državo v Bruslju – kancler ali minister za zunanje zadeve?

Prvi spor v avstrijski vladi: Kdo zastopa državo v Bruslju – kancler ali minister za zunanje zadeve?

Kljub temu, da sta se s koalicijsko pogodbo Ljudska stranka Avstrije (OVP) kanclerja Sebastiana Kurza in Svobodnjaška stranka (FPO) vicekanclerja Heinza-Christiana Strachea dogovorili, da pristojnosti glede EU preidejo iz Ministrstva za zunanje zadeve v kabinet kanclerja, se je že zelo hitro pojavil spor med obema ustanovama.

Ministrica za zunanje zadeve Avstrije Karin Kneissel, ki jo je na ta položaj postavila svobodnjaška FPO, je za dunajski dnevnik die Presse izjavila, da pristojnost glede zastopanja v Bruslju ostaja pri njenem ministrstvu, enako pa trdi tudi minister v kabinetu kanclerja Gernot Blümel.

austria kancler kurz 2

Blümel, ki je iz vrst OVP, je za avstrijski radijo Oe1 dejal, da je pristojnost za zastopanje Avstrije v Bruslju prešlo na kabinet kanclerja. Blümel je kot minister pristojen za EU, zadolžen za priprave sestankov Evropskega sveta. Blümel je še pojasnil, da je bila s tem vzpostavljena normalnost, ki obstaja tudi v drugih evropskih državah.

Dunajski dnevnik der Standard je vprašal tiskovnega predstavnika vlade Petra Launsky-Tieffenthala za pojasnilo. Slednji je dejal, da ima Ministrstvo za zunanje zadeve le vlogo “uradnika” pri pripravi avstrijskega stališča glede vprašanj EU.

Po njegovih besedah je kabinet kanclerja pristojen za vsa osnovna vprašanja, ki zadevajo EU, kot tudi koordinacijo avstrijskega stališča in pripravo za predsedovanje EU v drugi polovici naslednjega leta.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zadolženo za bilateralne odnose s članicami EU in državami, ki niso članice Unije.

To je, kot je poudaril, predvideno z Zakonom o ministrstvih, ki bo začel veljati 8. januarja 2018.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)