Kaj je hrvaški premier Plenković odgovoril Erjavcu in Ceraju? – TOPNEWS.si

Kaj je hrvaški premier Plenković odgovoril Erjavcu in Ceraju?

Kaj je hrvaški premier Plenković odgovoril Erjavcu in Ceraju?

Potem ko je minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec obelodanil nadaljnje slovenske poteze v odnosih do Hrvaške, še posebej v luči implementacije arbitražnega sporazuma, se je oglasil premier Hrvaške Andrej Plenkovič in sinoči za HTV izjavil, da bo Hrvaška v odnosih s Slovenijo glede spora o meji obnašala odgovorno in da bo hkrati “branila to, kar je hrvaško.” Hrvaška je po njegovih besedah pokazala konstruktivno držo in željo za rešitev mejnega vprašanja ter pripravljenost na fleksibilnost v svojih stališčih, da bi dosegli rešitev, ki bi zadovoljila obe strani.

Andrej Plenković je pojasnil svoje stališče v zvezi z najavo Slovenije, da bo 29. decembru implementirati arbitražno odločbo o meji med državama. Dejal je, da nobene sodbe ni mogoče enostransko izvesti. Glede na to, da je Slovenija sporočila, da bo začela izvajati svojo pristojnost, je dejal, da so Slovenijo prosili, o tem pa so tudi obvestili partnerje v mednarodni skupnosti o stališču Hrvaške, “je v tovrstnih situacijah najbolj pomembno izogibati se enostranskim potezam, ki bi lahko vodile do incidentov”.

Doslej po njegovem mnenju vprašanje meje s Slovenijo ni urejeno. Prav tako ni urejeno vprašanje meje na na morju, je dejal Plenković. Zatrdil je, da se bo Hrvaška obnašala odgovorno. Spomnil je na obisk premierja Cerarja v Zagrebu in ponovil, da je Hrvaška pokazala konstruktivno držo in željo po rešitvi mejnega vprašanja ter pripravljenost na fleksibilnost v svojih stališčih za dosego rešitve, ki bi zadovoljila obe strani. Plenković je še dodal, da bi državi morali vprašanje meje rešiti z delom mešanih komisij.

Včeraj je hrvaški premier Plenković hrvaški javnosti spregovoril tudi o prioritetah svoje vlade v letu 2018. Glede ciljev Hrvaške na zunanjepolitičnem področju je dejal, da je prioriteta Hrvaške predvsem njen vstop v schengen in v evro območje in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Izrazil je upanje, da bo to Hrvaški uspelo do leta 2019.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)