Nizozemska že odobrila prošnjo Saakašviliju: Če bo želel, ga bodo sprejeli! – TOPNEWS.si

Nizozemska že odobrila prošnjo Saakašviliju: Če bo želel, ga bodo sprejeli!

Nizozemska že odobrila prošnjo Saakašviliju: Če bo želel, ga bodo sprejeli!

Nizozemska je pripravljena sprejeti bivšega predsednika Gruzije in ukrajinskega opozicijskega liderja Miheila Saakašvilija, v kolikor se bo odločil zapustiti Ukrajino, je včeraj izjavi v Haagu minister za zunanje zadeve Nizozemske Halbe Zijlstra.

nizozemski zunanji minister

Nizozemski zunanji minister Halbe Zijlstra

“Sakašvili je poročen z Nizozemko in če bo vložil prošnjo za izdajo potnega lista, ga bo dobil, saj slednje dovoljuje nizozemski zakon”, je dejal nizozemski minister novinarjem po sestanku z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom.

Nizozemski mediji so poročali, da je Saakašvili vložil prošnjo za vstop na Nizozemsko in da je je bilo prošnji ugodeno.

“Saakašvilijev odvetnik je poslal prošnjo službi za imigracijo in naturalizacijo o možnosti, da bi Saakašviliju odobrili združitev z družino, s soprogo, ki je Nizozemka in živi na Nizozemskem”, so povedali nizozemski uradniki France Pressu.

Služba za imigracijo je ugotovila, da bi lahko Saakašviliju odobrili začasno bivanje. Saakašvli je poročen s Sandro Roelofs iz Terneuzena, na jugozahodu Nizozemske in imata dva sinova.

Saakašvili je bil vodja mirnih prozahodnih protestov v Gruziji leta 2003, ki so privedli do zamenjave njenega predsednika Eduarda Ševerdnadzeja. Predsednik Gruzije je bil od januarja 2004 do novembra 2013. Kot predsednik je vodil prozahodno politiko približevanjai Gruzije NATO. Zaradi ozemeljskega spora je izvedel napad na Abhazijo in Južno Osetijo in se spopadel z Rusijo v Rusko-gruzijski vojni, v kateri je Gruzija utrpela težek poraz. Potem je Saakašvili izgubil na priljubljenosti, nasprotniki so ga obtožili avtoritativnosti, korupcije in kršitve človekovih pravic. Nato so proti njemu razpisali tiralico.

Kasneje je Saakašvili postal guverner ukrajinske regije Odese, od maja 2015 do novembra 2016, nato je odstopil, saj naj bi ga centralne ukrajinske oblasti ovirale pri njegovem boju proti korupciji.

Saakašvili je ostal brez Gruzijskega državljanstva, potem ko je pridobil ukrajinsko. Letos julija pa mu ga ga je odvzel njegov bivši prijatelj, predsednik Ukrajine, Porošenko.

Čeprav brez državljanstva, se je Saakašvilju uspelo vrniti v Ukrajino letos septembra in to na silo – s pomočjo pristašev, ki so se prebili skozi policijski kordon na poljsko-ukrajinski meji.

Saakašvilija so nato aretirali zaradi obtožb, da spodbuja k državnemu udaru, vendar so ga nazadnje na podlagi odločitve preiskovalne sodnice spustili na prostost za čas trajanja preiskava.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)