Katalonija: zmaga strank za neodvisnost Katalonije! – TOPNEWS.si

Katalonija: zmaga strank za neodvisnost Katalonije!

Katalonija: zmaga strank za neodvisnost Katalonije!

Tri stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije so v katalonskem parlamentu osvojile absolutno večino na včerajšnjih predčasnih volitvah, po do zdaj še neuradnih podatkih.

Separatistične stranke so osvojile 70 od 135 sedežev, medtem ko je za večino potrebnih 68 sedežev.

Stranke za neodvisnost so imele v parlamentu po volitvah leta 2015 72 poslancev, vendar so z referendumom za neodvisnost Katalonije pred dvema mesecema privedle to severovzhodno špansko pokrajino do največje politične krize v zadnjih 40-ih letih.
27. oktobra so separatistične stranke, ki so imele večino tudi v prejšnjem sklicu, razglasile neodvisnost Katalonije. Razglasitev je sledila referendumu 1. oktobra, katerega izvedbo je španska policija skušala preprečiti z nasiljem nad volivci in volivkami ter z zaprtjem volišč in zasegom volilnega materiala. Več sto ljudi je bilo ranjenih.

Špansko tožilstvo je 13 katalonskih politikov, ki zagovarjajo neodvisnost, obtožilo upora in vstaje, med njimi tudi Puigdemonta, ki je še s štirimi obtoženci pobegnil v Belgijo. Dva obtoženca sta v priporu, šest pa jih je na prostosti, vendar pod nadzorom.

Stranka z največ osvojenimi sedeži v katalonskem parlamentu je stranka centra Državljani, ki je dobila 37 sedežev in je proti neodvisnosti. Sledijo stranke za neodvisnost Skupaj za Katalonijo, odstavljenega predsednika Puigdemonta, s 34 sedeži in Katalonska republikanska levica s ERC 32 sedežev. Na četrtem mestu z 18 sedeži je levi center PSE, ki nasprotuje neodvisnosti.

Večino zagovornikom neodvisnosti za zdaj prinašajo 4 poslanci antikapitalistične Kandidature narodne enotnosti (CUP), ki prinašajo nadpolovično večino – to je 70 poslancev.

Kot je sporočila volilna komisija, se je volitev udeležilo skoraj 82 odstotkov volilnih upravičencev.

Volitve so potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj je za varnost skrbelo 15.000 policistov, od tega 10.000 pripadnikov katalonske policije in 5.000 policistov iz vrst nacionalne policije in enot Guardie Civil.

Na približno 2.700 voliščih so bili navzoči tudi uradniki, ki jih je tja napotila vlada v Madridu.

katalonia neodvisnost 4

Puigdemontova izjava iz Bruslja takoj po razglasitvi zmage

“Želim čestitati katalonskemu ljudstvu, ker je poslalo sporočilo svetu. Katalonska republika je premagala monarhijo in 155. člen. Španska država je bila premagana. Gospod Rajoy in njegovi zavezniki so izgubili. Poskušali so legitimirati člen 155, vendar so bili premagani.

Zdaj moramo ponovno vzpostaviti demokracijo, obnoviti našo legitimno vlado, naše svoboščine. Vse tiste ljudi, ki so še vedno v zaporu, pa ne bi smeli biti, moramo osvoboditi. Recept, ki ga je imel g. Rajoy, je propadel.

Danes so zadeve še bolj pozitivne za stranke, ki so za neodvisnost, ker imamo danes še en sedež več. Imeli bomo več svobode v parlamentu, kot smo jo imeli prej. Kot legitimni predsednik Katalonije pravim: recept gospoda Rajoya ne deluje.

Če bo vztrajal pri uporabi enake formule, bo še naprej neuspešen. Moral se bo spremeniti. Najti moramo rešitve. To ni čas samo za Rajoya.”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)