Svetovni Jet-Set v Parizu: Elita pri Macronu, Trump ni bil povabljen! – TOPNEWS.si

Svetovni Jet-Set v Parizu: Elita pri Macronu, Trump ni bil povabljen!

Svetovni Jet-Set v Parizu: Elita pri Macronu, Trump ni bil povabljen!

V Parizu se je danes zbralo več kot 50 šefov držav in vlad na Vrhu o podnebnih spremembah, na katerem želijo spodbuditi boj proti globalnemu segrevanju. Pričakuje se, da bodo udeleženci najaviti okoljske projekte, vredne več milijard dolarjev, da bi pomagali revnim državam zmanjšati izpuste škodljivih plinov.

Vrh varuje okoli 3.100 varnostnikov. Varovanje vključuje tudi patruljne čolne na Seni, saj bo francoski predsednik Emmanuel Macron na ladji spremljal svetovne voditelje do kongresno-umetniškega centra La Seine musicale na otoku Seguin, kjer se Vrh odvija.

Poleg več kot 50 svetovnih liderjev je na ministrski ravni zastopanih še 130 držav, tako, da se je Vrha udeležilo okoli 4.000 povabljenih, od tega približno 1.000 novinarjev, poročajo francoski mediji.

Vrha se je udeležil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kot tudi oba njegova predhodnika, Ban Ki-moon in Kofi Anan, predsednik Svetovne banke Kim Jong-kim, predsednik Microsofta Bill Gates in Elon Musk, direktor “Tesla motorsa” in aeronautičnega podjetja “Spacex”.

Med udeleženci se pričakuje tudi prisotnost super-zvezd, kot so Leonardo di Caprio, Arnold Schwarzenegger in Sean Penn.

Na podlagi programa se pričakuje, da bodo udeleženci najaviti projekte, vredne več milijard dolarjev, da bi pomagali revnim državam in industrijam zmanjšati izpuste škodljivih plinov.

Macron, ki ta dogodek izrablja, da bi okrepil svoj mednarodni ugled, ni povabil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je opazila AP. ZDA bodo tako na Vrhu sodelovale le na ravni delegacije svojega veleposlaništva v Parizu.

Francoski predsednik je v ponedeljek podelil nepovratna denarna sredstva v višini več milijonov evrov 18-im znanstvenikom iz ZDA in drugih držav, ki se ukvarjajo s podnebnimi vprašanji in so zmagali na razpisu ter bodo odslej delali v Franciji na rešitvah globalnih podnebnih sprememb.

“Francija in Evropa bosta center, kjer bomo odločali kak naš planet narediti ponovno velik”, je sporočil Macron, njegovo sporočilo pa so mediji takoj primerjali s predvolilnim sloganom ameriškega predsednika Donalda Trumpa “Naredimo Ameriko ponovno veliko”.

S tem programom se je Macron odzval na Trumpovo odločitev, da se ZDA umaknejo iz Pariškega podnebnega sporazuma, ki so ga podpisali leta 2015.

Med številnimi predstavniki držav, gospodarstva in civilne družbe bi moral v Pariz proti tudi slovenski premier Miro Cerar, a je po pogovoru s poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom in po prejetem poročilu o stanju s strani ministrstva za okolje odpovedal udeležbo. Ocenil je namreč, da je izrednega pomena, da si sam ogleda razmere na terenu po Sloveniji. Cerar je sicer pred podnebnim vrhom poudaril, da Slovenija vsako leto povečuje sredstva za podnebne finance, ki so izrednega pomena predvsem za države v razvoju. Konfenrece v Parizu se bo tako udeležila le ministrica za okolje Irena Majcen.

Vrh z nazivom “The One Planet” poteka v organizaciji Francije, Združenih narodov, Svetovne banke, partnerstva z Okvirno konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), koalicijo We Mean Business, Globalno zavezo županov za podnebje in energijo, Evropske komisije, C40 Cities Networka, OECD-ja in Bloomberg filantropije.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 6 let

    Če Franceki ne bodo zbrcali macrona z njegovim zobatim kitom in socialisti vred na odpad bodo kmalu sužnji kalifata,podnebne spremembe bodo le še najmanjši problem.