Mednarodni ugled Hrvaške na psu: Ne spadajo v EU, saj slavijo vojnega zločinca in kult mrtvega morilca! – TOPNEWS.si

Mednarodni ugled Hrvaške na psu: Ne spadajo v EU, saj slavijo vojnega zločinca in kult mrtvega morilca!

Mednarodni ugled Hrvaške na psu: Ne spadajo v EU, saj slavijo vojnega zločinca in kult mrtvega morilca!

Vodilni švedski dnevnik Aftonbladet je objavil hudo kritiko hrvaškega političnega vrha zaradi slavljenja obsojenega vojnega zločinca Slobodana Praljka. Pod njo se je podpisal Peter Kadhmar, eden najbolj znanih švedskih novinarjev in avtor knjige o Srebrenici.

Aftonbladet je dnevnik z največjo naklado v Skandinaviji, ki ga vsak dan na Švedskem bere okoli tri in pol milijonov bralcev. Kadhmar piše, da je Hrvaška s slavljenjem Praljka pljunila Švedski in Evropski uniji v obraz, še naprej pa ima rada evropski denar.

“Lahko bi rekli, da je Praljkov javni samomor nadaljevanje politike nihilizma in uničevanja, ki ga je “karakterizirala” vojna v Bosni in Hercegovini”, je napisal Kadhmar in spomnil, da je v haaški sodbi dokazano, da so Praljak in ostali iz hercegovske šesterice bili obsojeni zaradi “dolgega seznama zločinov: izgona civilistov, zapiranja ljudi v taborišča, ubijanja in uničevanja lastnine, zlorabe vojnih ujetnikov za delo in žive ščite, etnično čiščenje muslimanskega prebivalstva.”

Novinar Kadhmar poudari, da bi se lahko celotna zgodba “o vojnem zločincu” zaključila s Praljkovim samomorom, vendar pa je vedenje predsednice Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović, ki je zaradi tega prekinila delovni obisk na Islandiji, nato pa izjavila, da Praljkovo dejanje zadeva v srce hrvaškega naroda, predstavljalo šok.

Kadhmar je šokiran tudi glede vedenja pemiera Andreja Plenkovića, ko je javno izrazil sožalje Praljkovi družini, izvedel minuto molka v Saboru in prižigal svečke na glavnem zagrebškem trgu pred Praljkovo fotografijo.

“To se dogaja v državi članici EU, sredi naše civilizirane demokratične skupnosti. Sramotno. Kult mrtvega morilca kaže zastrašujoče pomanjkanje demokratičnega instinkta”, piše kolumnist Aftonbladeta in doda: “Žalostno je, da so državo, kot je Hrvaška, sprejeli v EU.”

Hrvaško je nato primerjal s Poljsko in Madžarsko, v katerih je ogrožena demokracija ter tudi z Bolgarijo in Romunijo, ki sta “znani le po korupciji in beračih”. Opomni, da so vse naštete države različne, imajo pa eno skupno stvar – rade imajo evropski denar.

Gre za enega najbolj ostrih komentarjev, objavljenih v tujih medijih o situaciji na Hrvaškem, v katerem se neposredno omenja predsednico in premierja kot razlog negativne zunanje podobe Hrvaške iz švedske perspektive.

Glede na branost in vpliv Aftonbladeta v Skandinaviji je to najhujša možna reklama za ugled Hrvaške, za katero se lahko zahvalijo Plenkoviću in Kolindi, zaključi kolumnist Kadhmar.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)