Račun za ločitev: Velika Britanija bo morala plačati EU 60 milijard evrov! – TOPNEWS.si

Račun za ločitev: Velika Britanija bo morala plačati EU 60 milijard evrov!

Račun za ločitev: Velika Britanija bo morala plačati EU 60 milijard evrov!

Velika Britanija in Evropska unija sta dosegli dogovor o višini “računa za ločitev”, je poročal britanski Daily Telegraph, sklicujoč se na neimenovane vire z obeh strani.

Britanski Daily Telegraph je poročal, sklicujoč se na vire z obeh strani, da je dosežen načelni dogovor glede zahteve EU o finančni poravnavi v višini 60-ih milijard evrov, pred srečanjem britanske premierke Therese May s predsednikom Evropske komisije Jeanom Claude-om Junckerjem, ki bo potekalo v ponedeljek.

Telegraph piše, da bo račun, ki so ga glede razlage namerno pustili odprtega, na koncu znašal nekje med 45-imi in 55-imi milijardami evrov, kolikor mora Velika Britanija plačati, če želi izstopiti iz EU.

Sicer pa so Evropske banke, od junija 2016, ko je bil izveden referendum o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije pa do junija 2017, umaknile iz Velike Britanije premoženje v vrednosti 350-ih milijard evrov.

Vrednost lastnine bank iz EU je v Veliki Britaniji padla za 17 odstotkov in tako znaša 1.590 milijard. Znesek finančnih obveznosti evropskih bank v Veliki Britaniji pa je padel s 1.670 milijard na 1.340 milijard evrov.

Strokovnjaki opozarjajo, da se banke bojijo izgub zaradi Brexita in da bi se takšen trend nadaljeval do marca 2019, ko je skrajni rok za izstop Velike Britanije iz EU.

Medtem ko med Londonom in Brusljem potekajo pogajanja o Brexitu, se je pojavila informacija, da EU lahko v zameno za ugodnejše finančne pogoje pri transakcijah, prisili Veliko Britanijo, da vključi zakone EU v svojo zakonodajo, ki bi začeli veljati tudi po marcu 2019.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)