Ekskluzivno: Ante Ramljak in vodstvo Mercatorja z dobavitelji v Ljubljani – TOPNEWS.si

Ekskluzivno: Ante Ramljak in vodstvo Mercatorja z dobavitelji v Ljubljani

Ekskluzivno: Ante Ramljak in vodstvo Mercatorja z dobavitelji v Ljubljani

Brez javnosti, za zaprtimi vrati Gospodarskega razstavišča, se je včeraj v Ljubljani odvijal pomemben dogodek Poslovna konferenca Mercatorja z naslovom: Priložnosti prihodnosti. Gre za največje srečanje vodstva Mercatorja in Agrokorja z dobavitelji iz Slovenije in Hrvaške, kjer ni manjkalo zvenečih imen. Poleg Anteja Ramljaka in direktorja Mercatorja Tomislava Čizmiča so na Gospodarsko razstavišče prišla zveneča imena iz poslovnega sveta, kot je recimo direktor Atlantis Group Emil Tedeschi, na slovenski strani pa med drugim tudi Sandi Češko, Andrej Slapar, direktor Triglav Zavarovalnice in Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin. Skratka, v primerjavi z vrhom slovenskega gospodarstva v sredo na Brdu, je bilo na Gospodarskem razstavišču pravo mega srečanje, ki je tako po številu direktorjev pomembnih slovenskih podjetij daleč presegalo sredin dogodek na Brdu pri Kranju. Čeprav je srečanje potekalo za zaprtimi vrati in brez izjav, so bili dobavitelji Mercatorja videti pomirjeni in zadovoljni. Eden od pomembnih podatkov, ki so ga dobili na srečanju od Ramljaka in Čizmiča je bilo, da bo odslej šlo samo še navzgor in da je Mercator po prevzemu trgovin Konzuma v Bosni in Hercegovini dvignil prodajo za 12 oziroma po nekaterih podatkih celo za 15 odstotkov. Na srečanju je bil tudi prvi nadzornik Mercatorja v BiH Peter Zavrl, na konferenci pa smo opazili tudi njegovega brata Francija Zavrla.

Edini, ki je med poslovno konferenco dal izjavo, je bil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je izrazil zadovoljstvo, ker je Mercator organiziral poslovno konferenco. “Verjamem, da je to pravi korak v pravo smer, da se podjetje, ki od svojih milijardo in pol nabavi 500 milijonov od slovenskih dobaviteljev, na nek način še bolj organizirano obrne v tej smeri.

Slišali smo to, kar smo tudi prej že večkrat prediskutirali, da je Mercator na nekem razpotju. Da je potrebno poslovni model redefinirati. Jaz verjamem, da je ta bolj močna komunikacija z domačim lokalnim okoljem tista prava pot. In tudi razlog, zaradi česa je država skrbela za njegovo usodo. Moram reči, da po današnji konferenci malo lažje diham tudi jaz.”

Na naše vprašanje kaj je dobaviteljem zagotovil Ante Ramljak, je Počivalšek dejal: “Informiral nas je o tem, na kakšen način mislijo sanirati cel sistem in posledično seveda tudi Mercator. Na tem področju, da si oboji želimo zagotoviti trdne ekonomske podlage za prestrukturiranje Mercatorja. Moram reči, da smo na isti strani.”

Samih zadev iz sistema prestrukturiranja, Počivalšek ni želel komentirati. “Verjamem, da so poteze, ki jih danes vlečejo poteze, ki omogočajo Mercatorju stabilno poslovanje tudi vnaprej… Na koncu koncev je Mercator stabilno podjetje znotraj sistema Agrokor. Verjamem, da tudi te številke, ki jih je letošnje leto dosegajo, dokazujejo, da se stvari spreminjajo v pozitivno smer”.

Na naše vprašanje ali se bo Mercator prodajal, je Počivalšek dejal: “Naša osnovna skrb je bila v tem, da podjetju, ki je sistemskega pomena zato, ker ima več kot 10.000 ljudi, milijardo in pol prometa in pa 500 milijonov nabav od slovenskih dobaviteljev, zagotovimo pogoje za na nek način normalni razvoj in da ga insolventna mama ne bi izčrpavala. To smo s sprejemom zakona o Mercatorju, z imenovanjem izrednega pooblaščenca v upravo, tudi dosegli. In oba poročila prvo in drugo kažeta na to, da so te zadeve na tem področju stabilne in tukaj se vmešavanje države v privatno lastnino na nek način konča. Seveda so pa poti kam bo šel Mercator v bodoče v lastniškem smislu odprte in tukaj kot država sem že velikokrat povedal, kot država ne mislimo jemati svojega deleža in pri tem ne mislimo sodelovati.Smo pa zainteresirani, da se za Mercator najde dolgoročna stabilna podlaga, na osnovi katere bo lahko vse to, kar so danes povedali v odnosu do dobaviteljev, tudi v bodoče delali.” je dejal Počivalšek in dodal: Jaz mislim, da so dobavitelji z današnjim posvetom dokazali, da jim je sodelovanje z Mercatorjem pomembno in verjamem, da bo to sodelovanje teklo naprej. Sploh, če bodo v Mercatorju in verjamem, da bodo realizirali pot, ki so si jo zastavili. Lokalno kakovostno in pa s korektnim odnosom do njih. Jaz mislim, da se vsi, ki smo na nek način udeleženi v odnosu z Mercatorjem, eni kot dobavitelji, drugi kot sodelavci, tretji kot kupci, lahko bolj optimistično ozremo v prihodnost”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  baubau 7 let

  država naj pusti zasebno trgovino-dokler ta plačuje vse obvezne dajatve- pri miru.

 • comment-avatar
  xtc 7 let

  Počivalšek nima pojma in naklada,seveda skuša država spraviti Mercator na vsak način nazaj v roke države tj. levice,Počivalšek se spreneveda,saj ve da v Mercatorju ne morejo nič,saj gre za zasebno lastnino.Seveda pa Počivalšek prikriva nekaj-to ,da bo Agrokor verjetno šel v prisilno poravnavo 30-70,Mercatorpa bi postal celota z Agrokorjem,Počivalškov gospodar Krivec in slovenski dobavitelji ,ki so zalagali Agrokor pa na debelo spušili 70% + terjatev tja in to hoče najbolj izostavljeni Krivec preprečiti a ne bo šlo.
  Dejstvo je ,da vlada ne more preprečiti nič v Mercatorju ,saj lahko pride do tožbe z lastnikom,v kateri bo Slovenija pač potegnila krjšo saj lastnik z lastnino ,ki je njegova,dokler ima poravnane vse obveznosti do države in delavcev počne kar hoče.