Osumljen poneverb: Bo češka policija aretirala bodočega premiera? – TOPNEWS.si

Osumljen poneverb: Bo češka policija aretirala bodočega premiera?

Osumljen poneverb: Bo češka policija aretirala bodočega premiera?

Češka policija sumi, da je bil češki milijarder Andrej Babiš, ki poskuša oblikovati manjšinsko vlado po parlamentarnih volitvah, vključen v domnevno prevaro, povezano s subvencijami EU za kmetijske farme in kongresni center, v višini dveh milijonov evrov.

Praga – Češka policija je včeraj od parlamenta zahtevala ukinitev imunitete Andreju Babišu, zmagovalcu parlamentarnih volitev na Češkem, milijarderju in liderju stranke ANO, da bi omogočila tožilcem njegov kazenski pregon zaradi domnevne udeležbe pri poneverbi subvencij iz skladov Evropske unije.

Policija sumi, da je bil Babiš, ki poskuša oblikovati manjšinsko vlado po oktobrskih parlamentarnih volitvah, vključen v domnevno prevaro, povezano s subvencijami EU za kmetijske farme in kongresni center, v vrednosti dva milijona evrov. Babiš zanika storitev kakršnegakoli kaznivega dejanja in ocenjuje, da so obtožbe politično motivirane. Spodnji dom češkega parlamenta je septembra omogočil tožilstvu začetek kazenskega pregona proti Andreju Babišu.

Milijarderja Andreja Babiša, znanega tudi kot “češki Trump”, trenutno preiskujejo tako češki preiskovalni organi kot tudi preiskovalci Evropske unije.
Babiš je v predvolilni kampanji, v zadnjem besednem duelu z rivalom ministrom za zunanje zadeve Češke, socialdemokratom Lubomirom Zaoralekom, govoril o svojih anti-evropskih, anti-migrantskih stališčih, kot tudi proti korupciji. Babiševa zmaga naj bi pomenila še en uspeh stranke, ki se bori proti političnim elitam. Babiš je skeptičen do uvedbe evra in nezaupljiv do Evropske unije, predvsem zaradi begunskih kvot. Z mesta finančnega ministra ga je odstavil že dosedanji premier Sobotka, razlog je bila preiskava o zlorabi evropskih sredstev, zaradi česar mu je bila v prejšnjem mandatu odvzeta imuniteta.

Kljub temu, da so 63-letnega tajkuna Babiša obtoževali poslovnih prevar in da je bil v nekdanji Čehoslovaški agent komunistične policije, ga je volilni izid postavil daleč pred socialdemokrate.“Pričakujem, da bo nastala zelo težka povolilna situacija, morda celo tudi kaos, saj izidi Andreja Babiša vseeno niso toliko spektakularni, kot se je pričakovalo. Njegovi škandali so le pustili svojo sled ” je dejal neodvisni analitik Jirzi Pehe za AFP in dodal, da je zaznal velike sile nestabilnosti. Volilni izid je prisilil Babiša v pogajanja z nekaj strankami in nekatere od njih so ga zavrnile za položaj premierja, zaradi škandalov, je pojasni Pehe. Vprašanje je, ali bo Babišu uspelo sestaviti vlado in prevzeti položaj premierja. Več strank je namreč nakazalo, da nasprotujejo vstopu v vlado, ki bi jo vodil obtoženi korupcije in poneverjanja. Tako se sedaj Babiš trudi oblikovati manjšinsko vlado.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)