Bivša ministra katalonske vlade “dezertirala”: Priznala oblast Madrida nad Katalonijo v zameno za prostost! – TOPNEWS.si

Bivša ministra katalonske vlade “dezertirala”: Priznala oblast Madrida nad Katalonijo v zameno za prostost!

Bivša ministra katalonske vlade “dezertirala”: Priznala oblast Madrida nad Katalonijo v zameno za prostost!

Dva bivša ministra katalonske vlade, ki se še vedno nahajata v priporu zaradi svojih vlog pri razglasitvi neodvisnosti, ki jo je Madrid ukinil, sta zaprosila za izpust na prostost in v vlogi priznala špansko oblast v Kataloniji.

Oba sta vložila prošnjo potem, ko sta soglašala z nadzorom Madrida nad Katalonijo, je razvidno iz včeraj objavljenih vlog na španskem sodišču.

Odvetniki obeh bivših ministrov, Jordia Turulla in Josepa Rulla, so vložili prošnji na špansko Višje sodišče za njuno izpustitev na prostost, v katerih piše, da se ministra nista upirala uvedbi neposrednega nadzora španskih centralnih oblasti nad Katalonijo z uporabo 155. člena španske Ustave, poroča Reuters.

Odvetniki so v vlogah navedli tudi, da ne obstaja nevarnost, da bosta bivša ministra skrila, izmenjevala ali uničila dokaze.

odstavljena katalonska vlada

odstavljena katalonska vlada

“Moj klient je sprejel uporabo 155. člena španske vlade”, piše v eni od vlog.

V začetku novembra je špansko Vrhovno sodišče izpustilo na prostost predsednico katalonskega parlamenta Carme Forkadell, na podlagi plačila kavcije v višini 150.000 evrov potem, ko je soglašala z zahtevo, da se bo odpovedala kakršnikoli politični aktivnosti, ki je v nasprotju s špansko Ustavo. Na začetek sojenja tako čaka na prostosti.

Še šest bivših članov katalonske vlade in oba liderja dveh glavnih separatističnih gibanj Katalonije se še vedno nahajajo v priporu, kjer čakajo začetek sojenja na Višjem sodišču, na podlagi obtožb za upor in spodbujanje k uporu.
Bivši predsednik Puigdemont skupaj s svojimi štirimi ministri čaka v Bruslju na odločitev belgijskega sodnika o njihovi ekstradiciji Španiji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)