Carles Puigdemont ponovno kandidat svoje stranke na parlamentarnih volitvah – TOPNEWS.si

Carles Puigdemont ponovno kandidat svoje stranke na parlamentarnih volitvah

Carles Puigdemont ponovno kandidat svoje stranke na parlamentarnih volitvah

Odstavljeni predsednik katalonske vlade in vodja gibanja za neodvisnost Katalonije Carles Puigdemont bo ponovno glavni kandidat svoje stranke na regionalnih volitvah 21. decembra, medtem ko se v Bruslju bori proti izročitvi Španiji.

Puigdemont je za katalonsko televizijo El Punt-Avui izjavil, da “zaključuje” listo kandidatov za parlamentarne volitve, ki jih je razpisal španski premier Mariano Rajoy, poroča AP.

Po Puigdemontovih besedah, bodo na listo uvrščeni člani njegove Demokratske stranke Katalonije, kot tudi separatisti brez političnega ozadja, lista pa bo v volilno tekmo vstopila s sloganom “Skupaj za Katalonijo”.

Puigdemont je še povedal, da bo kampanjo vodil iz Bruslja, kjer se s štirimi svojimi bivšimi ministri sooča s postopkom ekstradicije, po zaključku katere bi jih utegnile belgijske oblasti vrniti Španiji, saj jih doma čakajo obtožnice za upor in spodbujanje k uporu.

Spomnimo, Puigdemont se je skupaj s štirimi svojimi ministri umaknil v Bruselj potem, ko so španske centralne oblasti odstavile člane njegove vlade in prevzele nadzor nad Katalonijo.

Španski premier Mariano Rajoy je uporabil izredna pooblastila, ki mu jih daje 155. člen španske ustave in tako razpisal predčasne volitve v Kataloniji, ki bodo potekale 21. decembra, v upanju, da bodo katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, doživele hud poraz in bi tako za nekaj časa onemogočili borcem za neodvisnost poskus vzpostavitve nove katalonske države. Zanimivo pa je, da Madrid odstavljenim in aretiranim političnim funkcionarjem Katalonije ni prepovedal možnost kandidiranja na razpisanih parlamentarnih volitvah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)