Veliki finale predsedniške tekme med Pahorjem in Šarcem – TOPNEWS.si

Veliki finale predsedniške tekme med Pahorjem in Šarcem

Veliki finale predsedniške tekme med Pahorjem in Šarcem

Volivci bodo šestič v zgodovini države odločali ali bo aktualni predsednik republike Borut Pahor na čelu države še prihodnjih pet let ali pa bo predsedniški stolček zasedel njegov izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec. Predsednik Republike Slovenije je izvoljen na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah, ki so razpisane na vsakih 5 let oziroma v primeru smrti predsednika 15 dni po smrti. Za predsednika republike je kandidat izvoljen z večino veljavnih glasov. Dosedanje volitve so potekale leta 1992, 1997, 2002, 2007, 2012. Dva mandata je bil predsednik Milan Kučan, enega Janez Drnovšek, Danilo Türk, ki ga je v drugem krogu premagal sedanji Borut Pahor.

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, do zaprtja volišč pa še vedno velja volilni molk. Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med dvema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog volitev, izbralo novega predsednika republike.

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okoli 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17.30. Po zaprtju volišč ob 19. uri pa bodo znani prvi delni neuradni izidi volitev. Državna volilna komisija bo najprej, malo po 19. uri, objavila izide predčasnega glasovanja. Nato pa bo sproti objavljala delne neuradne izide nedeljskega glasovanja, odločitev volivcev pa naj bi bila jasna okoli 21. ure.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)