Hrvaška Kolinda vplivnejša od slovenskega Boruta? – TOPNEWS.si

Hrvaška Kolinda vplivnejša od slovenskega Boruta?

Hrvaška Kolinda vplivnejša od slovenskega Boruta?

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović kljub napakam v samem svetovnem vrhu?

Ameriška revija Forbes je objavila lestvico 100 najvplivnejših žensk na svetu. Tako kot v preteklih letih je na prvem mestu nemška kanclerka Angela Merkel, sledi pa ji britanska premierka Theresa May. To, kar je bilo medijem v soseščini še posebej zanimivo je, da se na lestvici nahaja tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kitarovićeva se je uvrstila na 39. mesto, če pa se z lestvice izvzame le političarke, je njena uvrstitev še boljša – “odlično” 14. mesto. Po poročanju Jutarnjega lista, Kolindi v hrbet gledajo zvezde kot so Beyonce in Taylor Swift, zatem Hillary Clinton, premierka Škotske Nicola Sturgeon, direktorica modnega cesarstva Prada Miuccia Prada, najbogatejša ženska Afrike Isabel dos Santos. pisateljica Arianna Huffington in pisateljica J.K. Rowling.

Svojo odločitev je revija Forbes pojasnila na sledeči način:

“Najmlajša oseba na položaju predsednika Hrvaške, hkrati tudi prva ženska na tem položaju, Grabar-Kitarović kontinuirano krepi svojo pozicijo na mednarodni sceni, letos je delala s predsednikom Donaldom Trumpom in ZDA, da bi zgradili ameriški terminal za uvoz plina na otoku Krku, preko katerega bo možen pretok do dveh milijard kubičnih metrov plina letno, za distribucijo v Zahodno Evropo, kar bi prispevalo k energetski neodvisnosti Evrope od Rusije. Bivša ministrica za zunanje zadeve in veleposlanica Hrvaške v ZDA je lani obiskala iranskega predsednika Hassana Rouhanija, da bi okrepila diplomatske odnose,” piše v pojasnilu Forbsa.

Zdi se, da jo ameriški Forbes ceni bolj kot hrvaški mediji in volivci na Hrvaškem. “Krobarometer” in raziskave “Ipsos Plusa” kažejo, da Kolindina priljubljenost upada, portal 24sata.hr pa v svoji analizi omenjenih rezultatov piše, da predsednica “ne ve kdaj mora molčati” in da je “nora kot tasmanski hudič”, ki v risanih filmih kot tajfun ruši vse pred seboj.

kolinda forbes 1

Jutarnji list ugotavlja, da je Forbes pozabil vzeti v obzir nekaj dejstev, ko gre za oceno Kolinde Grabar Kitarović.

Koketiranje z ustaštvom

Kot večina politikov na Hrvaškem, tudi Kolinda Grabar Kitarović neredko koketira z ustaštvom. Slikala se je tudi z ustaško zastavo, ko je bila pokrovitelj komemoracije v Pliberku ob 70. letnici pomora zajetih pripadnikov poraženih vojaških formacij NDH, jasno stališče ima tudi glede ustaškega pozdrava: “Sama nisem zgodovinar, vendar je moje stališče o tem jasno. “Za dom spremni” je star hrvaški pozdrav, ki je bil kompromitiran v času ustaškega obdobja,” je pojasnila Kitarovićeva ob izbruhu škandala glede odstranitve plošče HOS-a v Jasenovcu.

kolinda forbes 2

Hrvaška predsednica neredko poskuša izenačevati pripadnike ustaškega in antifašističnega gibanja. Tako je na Evropski dan spomina na žrtve totalitarističnih in avtoritarnih režimov, Kitarovićeva odlikovala tudi istrskega partizana Ljubomira Drndića in hrvaškega političnega emigranta Nikolo Štedula, ki je bil vodja proustaškega hrvaškega državotvornega gibanja.

“Obožujem Tompsona”

Javne simpatije do Marka Perkovića Tompsona, “proustaškega” pevca, niso skrivnost. To, kar poje Tompson o klanju Srbov in NDH, očitno ni problem za hrvaško predsednico, ki je ob neki priložnosti izjavila, da take pesmi zelo rada posluša z otroki: “Obožujem poslušati Tompsona, poslušala sem ga pogosto v avtomobilu z otroki, ko so bili majhni,” je vse šokirala Kitarovićeva, piše Jutarnji list.

kolinda forbes 3

Kakšen “glasbeni” okus ima predsednica Hrvaške morda najbolje govorijo stihi Tompsonovih pesmi (v izvirniku): “Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara, kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure, u Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila, oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu, ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani, ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća”.

Afera “Čokolinda”

Hrvaska predsednica je v Dubrovniku otrokom razdelila čokoladice proizvajalca “Pionir”. Ko je “afera” prišla v javnost, je Kitarovićeva izjavila, da je tudi sama neprijetno presenečena. Kaj je bil problem? Čokoladice proizvaja srbska firma. In kaj je storila Kolinda? Opravičila se je in najavila, da bo poslala hrvaške čokoladice.

Kolinda in svetovni liderji

Kriteriji, ki se jih drži Forbs so vidnost in ekonomski vpliv. V lastninski karti Kolinde Grabar Kitarović je bilo leta 2015 zapisano, da ima hrvaška predsednica neto plačo 22.720 kun, kar je 2.970 evrov, iz tega je jasno, da ekonomsko ne more parirati večini uvrščenih na lestvici, se pa je potrudila, da je bila bolj opazna kot pa uspešna.

Na primer, po vrhu NATO v Bruslju je Kolinda izjavila, da je bila presenečena kako je bil Trump do nje prijazen, čeprav se na posnetkih vidi, da se sploh nista pogovarjala. Res pa je, da je dejansko tekala za Trumpom. Drži, da se je s Trupom “izčrpno” pogovarjala, vendar šele na njenem drugem srečanju s Trumpom na vrhu Pobude treh morij v Varšavi, ko je bilo govora o plinovodu, ki ga omenja Forbes.

kolinda forbes 4

Nič boljše ni bilo Kolindi niti pri Trumpovemu namestniku Michaelu Pence-u, ki ji je namenil le pičlih 8 sekund pogovora, nato pa se je pohvalila, da sta se vsebinsko pogovarjala in dogovorila za sodelovanje. Putin je bil daleč bolj prijaznejši do Kolinde, čeprav jo je pustil čakati celih 45 minut.

kolinda forbes 5

Kolinda in njeni spodrsljaji

Predsednica Hrvaške je znana tudi kot “kraljica spodrsljajev”, internet pa je preplavljen z njenimi lapsusi.

Vstop Črne Gore v NATO je čestitala lažnemu Filipu Vujanoviću na Twitterju, pozdravila je diplomate s katerimi je sodelovala leta 1992, ko so se skupaj borili za hrvaško samostojnost in neodvisnost (čeprav se je zaposlila na Ministrstvu za zunanje zadeve šele leto dni kasneje), izjavila je tudi, da bodo Američani izvolili novega predsednika Hrvaške itd…

Če se na koncu malo obregnemo ob našega zelo uspešnega predsednika Boruta Pahorja, ki je spravil pod streho Arbitražni sporazum, ki ga sicer Hrvaška ne priznava in je eden glavnih v procesu Brdo-Brioni, uspešno organizira Blejski strateški forum, si prizadeva imeti vodilno vlogo v regiji Zahodnega Balkana, je do vseh evropskih in svetovnih kot tudi domačih politikov enako prijazen in je zasedal v zadnjih 26-ih letih skoraj vse najpomembnejše položaje v državi, zna opravljati tudi številne druge poklice in opravila, je tudi najlepši in najbolje oblečen politik daleč naokoli, nas čudi, da ga je revija Forbes spregledala.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)