Katalonija: Prevladal strah in razum pri nerazglasitvi neodvisnosti? – TOPNEWS.si

Katalonija: Prevladal strah in razum pri nerazglasitvi neodvisnosti?

Katalonija: Prevladal strah in razum pri nerazglasitvi neodvisnosti?

Predsednik Katalonije Carles Puigdemont je predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov in špansko vlado pozval k dialogu. Dejal je, da Katalonija ni več notranja zadeva Španije, Katalonija je zdaj evropski primer” in da je treba preveriti možnost glede mednarodne mediacije za razrešitev krize. Prepričan je tudi, da je konflikt s Španijo mogoče rešiti na demokratičen način.

Katalonski premier Carles Puigdemont je v svojem govoru dejal: “V tem zgodovinskem trenutku bom kot predsednik Katalonije sledil glasovom volivcev, ki želijo, da Katalonija postane neodvisna država” in nadaljeval z besedami: “Želimo začasno odložiti razglasitev neodvisnosti, zato, da bomo lahko uresničili rezultat referenduma. Danes je to odgovorna gesta v prid dialogu. Danes sprejemam mandat, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike”. Tako Puigdemont ni razglasil neposredne neodvisnosti, k čemur ga je pozvala tudi Evropska unija. Je pa dejal, da se želi pogajati s španskimi oblastmi: ” Ta proces bi bilo treba zaenkrat zamrzniti in najprej dati priložnost dialogu. Predlagam preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko vodili dialog,” je pojasnil in špansko vlado pozval, naj “posluša, morda ne nas, ampak koga drugega”, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

karalonija 2

Puigdemont je svoj govor v parlamentu preložil za eno uro. Razlog za to pa naj bi bil v tem, da je v zadnjem trenutku iskal možnosti za mednarodno mediacijo. Prišlo pa naj bi tudi do nesoglasja znotraj vladajoče separatistične koalicije.

Avstrijska tiskovna agencija APA se je pri poročanju sklicevala na skrivni posnetek pogovora med namestnikom katalonskega premierja Oriolom Junquerasom in Jordijem Cuixartom iz civilnodružbenega gibanja Omnium Cultural, ki si prizadeva za neodvisnost. Namestnik katalonskega premierja Junqueras na posnetku pove, da Puigdemont ne bo navedel konkretnega datuma za razglasitev neodvisnosti, Cuixart pa mu odgovori, da bo “CUP ponorel”. CUP je separatistična skrajno leva stranka, od katere je v katalonskem parlamentu odvisna Puigdemontova vladna koalicija in se zavzema za takojšnjo in enostransko razglasitev neodvisnosti.

Strah pred ukrepi Madrida?

Nizka udeležba na referendumu je sicer tudi posledica ravnanja španskih oblasti, ki so skušale referendum preprečiti. V Katalonijo so napotile policijske sile, ki so pri tem uporabile tudi silo. Skoraj 900 ljudi je bilo ranjenih, med njimi nekaj več kot 30 policistov. Katalonci so prepričani, da jim v demokratični družbi pripada pravica do samoodločbe, vendar pa mednarodna skupnost zanje nima posluha oziroma jim je odrekla podporo.

Če bi Puigdemont sinoči razglasil neodvisnost, bi se lahko Madrid odzval s prav tako skrajnim ukrepom in razveljavil avtonomijo te pokrajine in vzpostavil neposredno oblast iz Madrida. Tako bi španski premier Mariano Rajoy uporabil 155. člen španske ustave, ki to omogoča.

V pričakovanju seje parlamenta je policija Mossos d’Esquadra pred poslopjem namestila svoje enote. Vlada iz Madrida je okrepila tudi varnostne ukrepe na letališčih in železniških postajah. Pred tem pa je napovedala, da bo v primeru razglasitve katalonske neodvisnosti umaknila pomembna podjetja iz te pokrajine in zagrozila z uporabo vseh razpoložljivih sredstev. Akterje neodvisnosti je opozorila, da jih čakajo tudi do 15-letne zaporne kazni.

Tako se zdi, da sta Puigdemont in njegova vladna ekipa z odlogom razglasitve neodvisnosti pridobila nekaj časa za dialog, v katerega bosta poskušala vplesti EU kot mediatorja.

Pritisk mednarodne skupnosti, še posebej EU

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je včeraj pred sejo katalonskega parlamenta Puigdemonta pozval, naj ne razglasi neodvisnosti Katalonije. Hkrati je katalonskega voditelja prosil, naj spoštuje španski ustavni red ter ne sporoči odločitve, ki bi onemogočila dialog med katalonskimi in španskimi oblastmi.

“Vedno iščimo tisto, kar nas združuje. Združeni v raznolikosti,” je, dejal Tusk in dodal, da v ta slogan EU močno verjame. Pri tem je pojasnil, da to govori tudi kot pripadnik manjšine, človek, ki ve, kako je biti tepen s policijsko gumijevko ter tudi kot nekdanji premier večje članice EU. “Na kratko, kot nekdo, ki razume in čuti argumente in čustva vseh strani”.

Katalonski predsednik Carles Puigdemont je govor pred katalonskim parlamentom zaključil z besedami, da “je jasno, da to zdaj ni več notranja zadeva Španije, Katalonija je zdaj evropski primer” in da je treba preveriti možnost glede mednarodne mediacije za razrešitev krize. Prepričan je tudi, da je konflikt s Španijo mogoče rešiti na demokratičen način.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)