(VIDEO) Trump ni edini državnik, ki si je izmislil novo državo na svetovnem zemljevidu! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Trump ni edini državnik, ki si je izmislil novo državo na svetovnem zemljevidu!

(VIDEO) Trump ni edini državnik, ki si je izmislil novo državo na svetovnem zemljevidu!

Ameriški predsednik ZDA Donald Trump, ki ga imajo mnogi tudi za velikega poslovneža, pogajalca in državnika, bi lahko bil tudi raziskovalec, saj je pred kratkim svetovni javnosti predstavil novo državo Nambijo.

Trump je imel mogoče v mislih afriško državo Namibijo, vendar je definitivno izgovoril Nambija in to kar dvakrat – drugič je to celo napisal na Twitterju, pišei britanski BBC.

Vendar pa Trump ni prvi politik, celo ni niti prvi ameriški predsednik, ki se je zmedel na področju poznavanja zemljepisa.

Britanski minister za zunanje zadeve Boris Johnson je morda naredil še večjo napako, ko je govoril o celini Afriki kot državi.

Bivši ameriški predsednik George Bush je zamešal Avstrijo in Avstralijo leta 2007.

V času govora na poslovnem forumu v Avstraliji je Bush s takratnim avstralskim premierjem Georgem Howardom govoril o “avstrijskih enotah v Iraku”. Avstrija ni imela vojske na Bližnjem vzhodu, Howard pa je takrat obiskal avstralske sile v Iraku.

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je leta 2004 naredil podobno napako, ko je zamenjal Slovenijo in Slovaško.

Na skupni tiskovni konferenci s takratnim slovenskim premierjem Antonom Ropom je Berlusconi dejal, da je zelo vesel, “ker je tu s premierjem Slovaške”.

Po dogodku je slovenska delegacija prosila novinarje, da pri svojem poročanju ne omenjajo te zmešnjave.

image (6)

Obe omenjeni državi je zamenjeval tudi Bush. Koliko zmešnjave povzročata Slovenija in Slovaška, govori tudi dejstvo, da so v tistem času diplomati imeli navado se sestajati na mesečnem nivoju, samo zato, da bi izmenjali maile, ki so bili poslani na napačen naslov.

In na koncu, poljski minister za zunanje zadeve Witold Waszczykowski, ki si je prav tako “izmislil državo”. Tako je letos po sestanku Varnostnega sveta OZN dejal, da se je sestal s predstavniki skoraj 20-ih držav, vključno z nekaterih držav s Karibov, “prvič v zgodovini diplomacije, kot sta Belize in San Eskobar”.

Poljsko Ministrstvo za zunanje zadeve je trdilo, da je Waszczykowski zamešal ime in da je mislil na države Saint Kitts in Nevis, ki se jima po špansko reče “San Cristobal in Nevis”.

Čeprav je bila zmešnjava pojasnjena, se je internet odločil, da z malce daljšo publiciteto nagradi San Eskobar, pojavil pa se je celo Twitter profil te izmišljene države, kot tudi turistična agencija.

BBC se na koncu ponorčuje na račun svetovnih voditeljev, katerim poznavanje geografije ni močnejša stran in zaključi, da želi državam Nambiji, San Eskobarju, Belizeju in Afriki srečo v diplomaciji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)