Grabar Kitarović: Slovenija ogrozila mednarodno pravo! – TOPNEWS.si

Grabar Kitarović: Slovenija ogrozila mednarodno pravo!

Grabar Kitarović: Slovenija ogrozila mednarodno pravo!

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se je postavila na stran premierja Andreja Plenkovića, čigar nastop je v Združenih narodih, v katerem je govoril o arbitraži s Slovenijo, povzročil odpoved obiska slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu.

Grabar-Kitarović je, u intervjuju za zagrebški “Jutarnji list” ocenila, da je Slovenija s tem, ko je kompromitirala arbitražni postopek, pravzaprav “ogrozila mednarodno pravo”.

O poslabšanju odnosov med Zagrebom in Ljubljano v kontekstu arbitraže o mejnem sporu, je hrvaška predsednica dejala, da sta Hrvaška in Slovenija dve prijateljski državi in da “tega enega vprašanja ni potrebno postavljati v središče naših odnosov”, prenaša Hina.

Po njenih besedah, glede arbitraže na Hrvaškem, obstaja “nacionalni konsenz” in arbitraža je “nepovratno kompromitirana” in za hrvaški politični vrh “ne obstaja”.

“Strinjam se s tem, kar je premier Plenković v svojem govoru na Generalni skupščini Združenih narodov poudaril, saj če se legalizira protipravno postopanje v postopku arbitraže, to daje dober povod komer koli drugemu, da se obnaša na enak način, da se instrumenti mednarodnega prava, ki se uporabljajo za vzpostavljanje medsebojnega zaupanja, izkoristijo za uresničevanje lastnih interesov”, je dejala Grabar Kitarovićeva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v četrtek v govoru v OZN dejal, da je Hrvaška morala izstopiti iz arbitraže o meji s Slovenijo, ki jo je Slovenija “kompromitirala” in opozoril, da takšno “nespoštovanje mednarodnega prava” odvrača ostale države, da bi spore reševale s pomočjo tretje strani.

Premier Miro Cerar je odpovedal obisk v Zagrebu in novinarjem v New Yorku dejal, da se je Plenković s svojimi komentarji o arbitražnem procesu s Slovenijo na generalni skupščini Združenih narodov “umaknil iz tega procesa”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)