Snowden: Ameriške tajne službe so nevarnejše od terorizma – TOPNEWS.si

Snowden: Ameriške tajne službe so nevarnejše od terorizma

Snowden: Ameriške tajne službe so nevarnejše od terorizma

V ekskluzivnem intervjuju za nemški Spiegel je znani žvižgač iz NSA Edward Snowden poudaril, da čeprav terorizem “dela problem“, služi kot “idealen primer vse večje kulture straha“. Pri tem Snowden poudarja, da je “obveščevalna skupnost to izkoristila, da bi izvedla novo dinamiko množičnega nadzora (mass control)“.

Obveščevalne službe uporabljajo strah pred terorizmom v svojo korist, še posebej za namen množičnega nadzora, pravi Edward Snowden. Verjame, da bo terorizem predstavljal mnogo manjšo nevarnost v odnosu s številnimi drugimi perečimi vprašanji, pa četudi bi se teroristični napadi, kot je bil 11. september, ponavljali vsako leto.

V ekskluzivnem intervjuju za nemški Špiegel je znani žvižgač iz NSA, poudaril, da čeprav terorizem “dela problem“,služi kot “idealen primer vse večje kulture straha“. Pri tem Snowden poudarja, da je “obveščevalna skupnost to izkoristila, da bi izvedla novo dinamiko množičnega nadzora“.

Snowden meni, da je “najbolj tragičen del“ ta, da proces uvajanja strahu terorizira že sam po sebi ter da je postal sistemski v družbi in da nas pripelje do tega, kjer smo danes, saj “kako drugače razložiti pojav predsednika Trumpa, kot pa sistemsko izgubo racionalnosti“.

Snowden poudarja, da bi se morali naučiti, kako se boriti s strahom in ga spremeniti v energijo, ki nam bo pomagala graditi boljšo družbo, vendar ne za teroriziranje in slabljenje obstoječe družbe.
Znani žvižgač je še dodal, da “ne obstajajo dokazi, da programi množičnega nadzora zaustavljajo teroristične napade“.

Na vprašanje, kako komentira oziroma ali je bil presenečen, ker je nemška BND nadzirala “prijatelje“ kot je izraelski premier ali ameriške cilje, je Snowden dejal, da ni le “presenečen“, temveč je tudi “razočaran“ in dodal, da “želijo vse vlade imeti več moči, ko gre za vprašanje gospodarske špijonaže, diplomatske manipulacije in političnega vpliva“.

Snowden živi v Rusiji že od leta 2013, potem ko je razkril podatke NSA v tisočih tajnih dokumentih, povezanih z množičnim nadzorom. Države ne more zapustiti zaradi strahu pred ekstradicijo Združenim državam Amerike, ki so izdale nalog za njegovo aretacijo.

Na vprašanje novinarja Spiegla, ali je bila celotna akcija “vredna“ tega, je Snowden zatrdil, da je bila vredna in da upa, da se bo nekega dne lahko vrnil v Združene države Amerike, vendar pa, da “ne more oceniti verjetnosti takega izida“.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)