Mediji po svetu o odločitvi o preimenovanju trga maršala Tita v Zagrebu – TOPNEWS.si

Mediji po svetu o odločitvi o preimenovanju trga maršala Tita v Zagrebu

Mediji po svetu o odločitvi o preimenovanju trga maršala Tita v Zagrebu

Potem ko so svetniki Mestne skupščine Zagreba, po večurni razpravi dolgi preko polnoči, sprejeli odločitev o preimenovanju Trga maršala Tita v Trg Republike Hrvaške, je Večernji list napisal, da je s tem Trg Maršala Tita, ki velja za enega najlepših zagrebških trgov, odšel za zmeraj v zgodovino. Portal index.hr pa je poročal, da je 29 svetnikov glasovalo “za”, 20 jih je bilo proti, eden pa je bil vzdržan.

Preimenovanje Trga maršala Tita v Zagrebu je izzvalo odzive tudi vodilnih svetovnih medijev, ki so napisali drugačne ocene o preimenovanju trga maršala Tita v Trg republike Hrvaške.

Novica o preimenovanju trga v centru Zagreba je najbolj navdušila desničarske politike v državah regije Zahodnega Balkana oziroma bivše Jugoslavije, kar ni bilo nikakršno presenečenje, saj nekdanjega predsednika bivše SFRJ ocenjujejo kot diktatorja, ki je kršil človekove pravice.

Zanimivo pa je, da so komentarje na novico o preimenovanju trga maršala Tita v Zagrebu objavili tudi svetovni mediji in tiskovne agencije kot so AFP, AP, New York Times, France24, itd., ki ga ocenjujejo povsem drugače. Pa si poglejmo, kaj so napisali.

Agencija AP piše, da je takšna odločitev kazalec zmage desničarskih nacionalistov, ki so v vzponu v najnovejši članici Evropske unije. Prav tako spomni, da je bil Tito lider antifašističnega odpora med nacistično okupacijo Jugoslavije, z oceno, da se je preimenovanje trga zgodilo pod pritiskom nacionalistov, ki Tita in bivšo multietnično Jugoslavijo vidijo kot protihrvaške.

AFP piše, da je odločitev o preimenovanju Titovega trga “izzvala kontroverze in razdelila javno mnenje” in citirajo izjavo Zlatka Hasanbegovića (za katerega napišejo oceno, da je lider “desničarske stranke Neodvisni za Hrvaško”), da “niti ena ulica ali trg na Hrvaškem ne bi smel nositi ime Josipa Broza Tita”.

Francoska agencija tudi doda, da je je odločitev o preimenovanju, rezultat slabosti dolgoletnega “populističnega župana Milana Bandića”, ki je potreboval večino glasov v mestni skupščini, da bi lahko nadaljeval z upravljanjem mesta Zagreba.

AFP poudarja, da se je Bandić pred tem zavzemal, da se o Trgu maršala Tita odloči na referendumu.

“Mestne oblasti v Zagrebu so se odločile umakniti ime jugoslovanskega komunističnega liderja Josipa Broza Tita z glavnega trga. Tito je bil vodja antifašističnega gibanja, ki se je borilo proti nacističnim okupatorjem med Drugo svetovno vojno. Zaradi tega, številni to potezo ocenjujejo kot zmago vse močnejših desničarjev v najnovejši članici Evropske unije”, piše eden od najvplivnejših ameriških časnikov New York Times.

France24 spomni, da je Tito v Jugoslaviji vladal 35 let in da je po njegovi smrti prišlo do razpada države in na koncu do vojne, ki je vzela več kot 100.000 življenj.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    baubau 7 let

    Bil je predvsem okruten morilec-če lahko ceste in trgi nosijo njegovo ime,potrebujemo v Ameriki ulico ali avenijo Jacka razparača ,v Rimu Neronov trg,v Sloveniji pa poleg imen vseh drugih morilcev najmanj še cesto razbojnika toneta Haceta itd. Zakaj pa ne?-vsi okrutni zgodovinski morilci so znamenite zgodovinske osebnosti in so bili konec koncev vsaj ob rojstvu čisto nedolžni ljubki otročiči.

  • comment-avatar
    francelj3 7 let

    Tito je bio … ?!!