Predsedniške volitve: Marjan Šarec in Borut Pahor v drugi krog? Marmelada in kisle kumare po slovensko! – TOPNEWS.si

Predsedniške volitve: Marjan Šarec in Borut Pahor v drugi krog? Marmelada in kisle kumare po slovensko!

Predsedniške volitve: Marjan Šarec in Borut Pahor v drugi krog? Marmelada in kisle kumare po slovensko!

Enačba letošnjih predsedniških volitev ima praktično samo še eno neznanko. Koga bo proti Pahorju postavil Janez Janša oziroma SDS? Borut Pahor, ki velja za favorita letošnjih predsedniških volitev, se je že nekako sprijaznil z drugim krogom, skrbi pa ga Marjan Šarec oziroma medijska in drugačna podpora, ki jo uživa kamniški župan.

Tako se je ob podpori Pahorju znašel SD v paradoksalni vlogi, po eni strani je predsedstvo skoraj plebiscitarno podprlo Pahorja, medtem ko utegne velik del članstva SD-ja oziroma tako imenovana tradicionalna trda levica podpreti Marjana Šarca. Tako utegnemo videti reprizo spopada dveh kandidatov leve proviniece, ki smo jo že videli na prejšnjih predsedniških volitvah med Daniliom Türkom in Borutom Pahorjem. Tokrat v končnici Pahor Šarec.

Sicer pa je levica vedno imela dve železi v ognju in za vsak slučaj je SD podprl Pahorja, po drugi strani pa stara levica podpira Marjana Šarca. Bomo videli, kako se bodo razdelili glasovi. Desnica bo, sicer s tremi strankarskimi kandidati/kandidatkami SLS-sa s Suzano Laro Krause ter bolj verjetno kandidatko kot kandidatom SDS-a in NSI-ja z Ljudmilo novak, bolj izmerila medsebojna sicer nevarna strankarska razmerja.

Kandidatura Ljudmile Novak je precej spremenila enačbo letošnjih predsedniških volitev, saj bi te glasove sicer dobil Borut Pahor. Tako pa se bodo desni glasovi razdelili med Ljudmilo Novak, Suzano Laro Krause iz Ljudske stranke, ki bo očitno ob podpori stranke, 3000 podpisov poskušala zbrati že do prihodnjega tedna, še preden bo kandidata/tko konec prihodnjega tedna predstavila SDS oziroma Janez Janša.

Ali če parafraziramo filozofa Igorja Pribaca v izjavi na MMC.ju:. “SDS je na prejšnjih volitvah Pahorja odločno podprl in pravzaprav zagotovil njegovo zmago. Njen niti ne tako zelo skriti kandidat je v resnici Borut Pahor. Kandidata, ki mu ga postavlja nasproti, mora pravzaprav postaviti zato, da prikrije to podporo, ki jo bo v domnevnem drugem krogu Pahor od te stranke prejel. Hkrati pa mora biti poraz dovolj dostojen, da stranka ne bo izgubila verodostojnosti na prihodnjih političnih soočenjih.

Po soboti bo verjetno tudi znano, koga bo na predsedniške volitve poslala vladajoča SMC. Zaenkrat mediji še vedno resno omenjajo Majo Makovec Brenčič, ministrico za šolstvo, čeprav počakajmo do konca tedna in se pustimo presenetiti.

Predstavitev kandidatke SLS Suzane Lare Krause je pravzaprav dobra strateška in marketinška poteza Zidanška in njegove ekipe. Suzana Lara Krause je zanimivo poročena z Američanom, kar bi, če bi seveda postala predsednica zamenjalo vloge, saj bi namesto prve dame ZDA Melanie Knauss, prvo damo Slovenije predstavljal Američan. Zanimiva konbinacija Ptujčanke, ki se lahko pohvali tudi z odličnim znanjem ruskega jezika, ki ga tudi poučuje. Profesorica slovenščine in ruščine je danes vzbudila zanimanje s stavkom: “Sedaj je čas za žensko, ki zna povzdigniti glas in udariti po mizi. Takšno, ki sama skuha svojo marmelado in vlaga kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer,” je dodala.

Sedaj je že več ali manj jasno, da bodo na predsedniških volitvah tisti kanidati, ki imajo za sabo etablirane stranke oziroma aparat za zbiranje podpisov, poleg Marjana Šarca, ki je že objavil, da je zbral dovolj podpisov za kandidaturo, vendar jih bo zbiral še naprej. Novinarji in mediji že špekulirajo, ali bo uspelo 5000 podpisov zbrati diplomatu Milanu Jazbecu in pravzaprav v tej bitki dajejo, kar je zanimivo, več možnosti, da jih bo zbral Damjan Murko.

Novinarski kolegi so me danes spomnili, da sem se po intervjuju z Murkom znašel v njegovem uradnem predsedniškem spotu. Ne glede na to, kaj si mediji mislijo in pišejo o Damjanu Murku, je fant nedvomno talentiran in iteligeten v smislu nekaterih marketinških prijemov in ne bo presenečenje, če bodo ljudje protestno vendarle dali zahtevane podpise.

Vseakakor pa se utegne med kandidati znajti tudi koperski župan Boris Popovič, ki naj bi te dni objavil svojo kandidaturo, vsekakor mu ne bo težko zbati dovolj podpisov za kanidaturo, ki bi posegla v ustaljena strankarska razmerja. Popovič bo vsekakor nekonvencionalni kandidat, ki bo poskušal nastopiti s formulo, ki jo je leta 2011 že uporabil Zoran Janković. “Živi bili, pa videli”, so rekli nekoč v ranjki državi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  francelj3 7 let

  Ne “so rekli nekoč v ranjki državi”, ampak “kot pravijo Srbi”. Ne bi bilo slabo, če bi se “slovenski” časnikarji (s srbsko besedo “novinarji”) po 26 letih samostojnosti počasi začeli odvajati srbščine, saj to ni neki svetoven jezik, ampak čisto nekaj drugega.
  Da ne pozabim, reče se “parafrazirati”, ne pa “parafrizirati”. Tu ne gre za frizuro ali frizerja. Kje so že časi, ko smo imeli na šubički po 4 ure latinščine na teden in to osem let.

 • comment-avatar
  Rajko Galun 7 let

  Koga bodo postavili sds-esesovci je nepomembno.Še pogoltni janez bi izgubil proti pre cedniku,drugih ljudi pa tako nimajo.