Skregana Evropa: Spori petresajo Stari kontinent! – TOPNEWS.si

Skregana Evropa: Spori petresajo Stari kontinent!

Skregana Evropa: Spori petresajo Stari kontinent!

Diplomatski spori besnijo med Brusljem in Poljsko kot tudi med Nemčijo in Turčijo ter Madžarsko in Nizozemsko

evropski voditelji 2

Evropski kontinent se je letošnje poletje razburkal, trenja in prepiri med posameznimi državami grozijo, da bodo prerasli v pravo diplomatsko vojno.

Medtem ko spor med Brusljem in Poljsko traja že mesece, Nemčija in Turčija vse ostreje in močneje napadata druga drugo, je izbruhnil popolnoma nepričakovani spor tudi med Madžarsko in Nizozemsko.

evropski voditelji 3

Olje na ogenj v odnosih med Evropsko unijo in njeno članico Poljsko je zadnji začinil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Proti interesom EU

“Poljska danes ni država, ki lahko Evropi pokaže pot, temveč država, ki se je odločila delati proti evropskim interesom, pa bo tako končala na robu Unije”, je dejal Macron.

Te besede so pričakali z ostro kritiko v Varšavi.

“Morda so njegovi arogantni komentarji posledica pomanjkanja politične izkušenosti”, je izjavila Beata Szydlo, poljska premierka, medtem ko so ga njeni ministri oklicali za nevedneža.

evropski voditelji 4

Nikoli v Unijo

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je prejšnji teden pozval vse Turke v Nemčiji, naj na parlamentarnih volitvah ne glasujejo proti trem glavnim nemškim političnim strankam, kar je Berlin videl kot vmešavanje v suverenost in notranjo politiko, nato pa so sledile izmenjave žaljivk in groženj.

“Jasno je, da v takem stanju Turčija nikoli ne bo postala članica EU. Ne zato, ker tega ne želimo, temveč zato, ker se turška vlada in Erdogan hitro oddaljujeta od vsega tistega, za kar se zavzema Evropa”, je dejal Sigmar Gabriel, minister za zunanje zadeve Nemčije.

Nepričakovan spor med Nizozemsko in Madžarsko je izbruhnil, ko je nizozemski veleposlanik v Budimpešti Gajus Schelten izjavil, da vlada madžarskega premiera Viktorja Orbana deluje enako koti muslimanski teroristi. Šef madžarske diplomacije Peter Szijjarto je zaradi tega poklical madžarskega veleposlanika iz Haaga na “konzultacije”.

evropski voditelji 5

“To je najradikalnejša poteza v diplomaciji”, je dejal Szijjarto in zahteval odločno zavrnitev obtožb in javno opravičilo nizozemske vlade.

Brexit: Johnson ne sprejema dolga

Nenehni spor v Evropi predstavljajo tudi pogajanja Velike Britanije o izstopu iz EU. Britanski minister za zunanje zadeve Boris Johnson je tako pred kratkim zavrnil ocene Bruslja o dolgu, ki ga mora Velika Britanija plačati Uniji zaradi izstopa iz nje.

“Nam ni treba plačati niti “pennya” več, niti “pennyja” manj od tistega, kar menimo, da so naše zakonite obveze”, je dejal Johnson in zavrnil trditve, da bo to Britanijo stalo okoli 100 milijard evrov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)