Erjavec naj bi se po poročanju Indexa.hr pritoževal ameriškim senatorjem, ker Washington ne želi zavzeti stališča glede arbitražne odločitve! – TOPNEWS.si

Erjavec naj bi se po poročanju Indexa.hr pritoževal ameriškim senatorjem, ker Washington ne želi zavzeti stališča glede arbitražne odločitve!

Erjavec naj bi se po poročanju Indexa.hr pritoževal ameriškim senatorjem, ker Washington ne želi zavzeti stališča glede arbitražne odločitve!

Hrvaški najbolj brani portal Index.hr je poročal, da je slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec izrazil skupini ameriških senatorjev nezadovoljstvo Slovenije s pozicijo Washingtona glede sodbe arbitražnega sodišča o mejnem sporu Slovenije s Hrvaško, ki ga ZDA smatrajo za bilateralno vprašanje in se ne želijo postaviti na nobeno stran.

Erjavec je v pogovoru s senatorji na Brdu pri Kranju povedal, da je stališče slovenske vlade, da gre za vprašanje spoštovanja mednarodnega prava in odločitve, ki jo je sprejelo arbitražno sodišče, katero pa Hrvaška ne priznava, saj je Slovenija Slovenija kontaminirala sodišče.

Kar zadeva mejo med Slovenijo in Hrvaško, je Erjavec senatorjem povedal, da je arbitražno sodišče sprejelo končno odločitev o meji na kopnem in na morju ter večkrat ponovil izrečeno stališče, da bo Slovenija odločitev arbitrov spoštovala in da to pričakuje tudi od Hrvaške.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je sicer v uradnem sporočilu za javnost zapisalo, da je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec na Brdu pri Kranju gostil šest članov Senata Združenih držav Amerike Roya Blunta, Johna Cornyna, Williama Thada Cochrana, Susan Collins, Thoma Tillisa in Thomasa Bryanta Cottona. Sogovorniki so pozornost namenili političnim in gospodarskim odnosom med Slovenijo in ZDA, sodelovanju v Natu in drugih mednarodnih organizacijah, boju proti terorizmu ter razmeram v jugovzhodni Evropi.

Ameriške senatorje je zanimalo slovensko videnje razmer na Zahodnem Balkanu v luči prizadevanj za večjo stabilnost regije. Minister Erjavec jim je pojasnil, da v regiji žal še vedno ostaja tudi nekaj odprtih vprašanj, ki izhajajo iz nekdanje Jugoslavije. Eno takšnih, ki pomembno vpliva na stabilnost regije, je tudi vprašanje meja med nekdanjimi republikami. Minister je ameriškim sogovornikom pojasnil, da je v primeru slovensko-hrvaške meje arbitražno sodišče izdalo dokončno razsodbo o poteku kopenske in morske meje med državama. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija razsodbo spoštovala in da enako pričakuje tudi od Hrvaške. Tovrstno reševanje mejnega vprašanja je namreč lahko učinkovit model tudi za reševanje drugih mejnih sporov v regiji.

unnamed (28)

Sogovorniki so se strinjali, da so odnosi med Slovenijo in ZDA, dvema zaveznicama in tesnima partericama, zelo dobri in da bi jih bilo mogoče nadgraditi zlasti na gospodarskem področju. Senatorji so tudi izrazili priznanje vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu in drugje, kot tudi aktivnostim naše države v okviru Severnoatlantskega zavezništva.

Delegacijo ameriških senatorjev republikanske stranke je vodil Roy Blunt, ki je podpredsednik republikanske konference v ameriškem Senatu in član več odborov, med drugim odbora za trgovino, znanost in transport ter odbora za obveščevalno dejavnost.

Obisk senatorjev je potekal tudi v luči 25. obletnice diplomatskih odnosov med državama, ki so bili vzpostavljeni 11. avgusta 1992. ZDA so Slovenijo priznale 7. aprila 1992.

Delegacijo ameriških senatorjev, ki so tudi člani senatnih odborov za oborožene sile, za obveščevalne službe in za potrjevanje proračuna, je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

unnamed (29)

Predsednik republike Borut Pahor in njegovi ameriški sogovorniki so v pogovoru poudarili privrženost tesnemu sodelovanju med državama in v okviru zveze NATO. Senatorje je zanimalo predsednikovo stališče o razmerah v sosednji regiji zahodnega Balkana, njegovi pogledi na rusko geopolitiko, prihodnost evropske obrambne politike in problematiko migracij. Obe strani sta pogovor ocenili kot zelo koristen in v prid poglobitvi medsebojnega zaupanja in sodelovanja, tako pri dvostranskih kot pri multilateralnih vprašanjih.

Predsednik je senatorje, ki so vsi iz vrst republikancev, prosil, naj svojemu kolegu Johnu Mc Cainu prenesejo njegove pozdrave in najboljše želje za čimprejšnje okrevanje. Ne glede na namige hrvaških medijev, je poleg vljudnosti pričakovano, da bi tako zunanji minister kot tudi predsednik države zagovarjala interese Slovenije v primeru arbitražne razsodbe in da bi ameriški senatorji poleg dobrih želja za senatorja Mc Caina odnesli s seboj tudi prošnjo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, da bolj odločno podpre spoštovanje sodbe mednarodnega arbitražnega sodišča. Poglejmo samo kako agresivna je v komunikaciji s Trumpom hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki ne spusti nobene priložnosti, da bi se prilizovala ameriškemu predsedniku.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)