Izziv za kanadsko vlado: Ali prodajati orožje, vredno milijarde, če se z njim ubija civiliste? – TOPNEWS.si

Izziv za kanadsko vlado: Ali prodajati orožje, vredno milijarde, če se z njim ubija civiliste?

Izziv za kanadsko vlado: Ali prodajati orožje, vredno milijarde, če se z njim ubija civiliste?

Vlada Kanade se je znašla pred dilemo po incidentu, v katerem je orožje, proizvedeno v Kanadi, uporabljeno v Saudski Arabiji v akciji, v kateri so bile kršene človekove pravice. Vprašanje so postavili pred parlament – ali nadaljevati posel ali zaščitit človekove pravice?

Najglasnejši je bil Thomas Woodley, predsednik organizacije “Kanadčani za pravico in mir na Bližnjem vzhodu”, ki je dejal, da v kolikor obstaja nevarnost, da bo orožje, ki ga prodaja Kanadana, uporabljeno za kršenje človekovih pravic, je treba tak posel ustaviti.

Ottawa preiskuje navedbe, da je Saudska Arabija uporabila oklepna vozila, proizvedena v Kanadi, proti civilistom v mestu Avamia, v katerem prevladujejo šiiti. Sumljivi incident je izzval aktiviste za človekove pravice, ki zahtevajo ponovno oceno pogodbe o prodaji oborožitve, vredne 15 milijard dolarjev.

Lansko leto se je Saudska Arabija, kraljevina arabskega sveta, znašla v samem vrhu destinacij kanadskega izvoza orožja, vojaške dobave so bile samo v letu 2016 vredne 142 milijonov dolarjev.

Kanadski oklepnik, ki je bil uporabljen med sporno akcije, je bil dobro viden v video-posnetku, ki se je pojavil na družbenih mrežah. Po poročanju medijev pa ne gre za oklepnik iz pogodbe Ottawe s Saudsko Arabijo, temveč kanadskega podjetja “Terradyne Armored Vehicles inc.”. Kot je aktivist Woodley povedal, ni preveč pomembno, ali gre za istega ali drugega proizvajalca istega sporazuma.

Po kanadskem zakonu o izvozu orožja, kriterij, ki odloča o tem, ali mora biti prodaja orožja odobrena, je pravzaprav rizik, ali bo orožje uporabljeno za kršenje človekovih pravic. Dovolj je že podatek, da obstaja pred prodajo “razumna stopnja tveganja”. Samo dejstvo, da je kanadsko orožje bilo že uporabljeno, je dovolj velik rizik,” je pojasnil Thomas Woodley.

unnamed (17)unnamed (18)

Po drugi strani, meni Woodley, finančni interes pogosto prevlada nad skrbjo glede kršitev človekovih pravic.

“To je izziv za vse vlade po svetu. Po eni strani, se da zaslužiti veliko denarja – 15 milijard dolarjev je neverjetno veliko denarja in delovnih mest v Kanadi. Z druge strani je to, kar Kanada prodaja Saudski Arabiji nekaj, kar ima za posledico smrt nedolžnih civilistov. Gre za težko odločitev za izbrane liderje sveta,” je poudaril Woodely.

V sosednjih Združenih državah Amerike, ki so ena največjih izvoznic orožja na svetu, hkrati pa tudi največja zagovornica zaščite človekovih pravic, se s podobno dilemo glede večmilijonskega orožarskega posla s Saudsko Arabijo, eno največjih kršiteljic človekovih pravic lastnega prebivalstva in prebivalstva sosednjih držav, zaenkrat še ne ukvarjajo.

logo-topnews (1)

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)