Grožnja Slovaške: Če proizvodi ne bodo enake kakovosti v vsej EU, bomo uvedli embargo zahodnim državam! – TOPNEWS.si

Grožnja Slovaške: Če proizvodi ne bodo enake kakovosti v vsej EU, bomo uvedli embargo zahodnim državam!

Grožnja Slovaške: Če proizvodi ne bodo enake kakovosti v vsej EU, bomo uvedli embargo zahodnim državam!

Premier Slovaške Robert Fico je včeraj Evropski komisiji in njenemu šefu Jean-Claude-u Junckeru postavil rok do jeseni, da začne reševati problem različnih sestavin enakih izdelkov in prehrambenih proizvodov za tržišča “stare” in “nove Evrope” ter zagrozil, da bi Slovaška lahko uvedla enostranski embargo in preprečila prisotnost zahodnih prehrambenih izdelkov v slovaških restavracijah.

“Države Višegrajske skupine so že večkrat doslej opozarjale na ta problem, vendar so bili ukrepi Evropske komisije nezadostni. Komisija ima dovolj informacij da, če želi, pripravi ustrezne zakone, s katerimi bi zahtevala, da kdor želi prodajati proizvode v enaki embalaži, mora imeti enako kakovost,” je dejal premier Slovaške Robert Fico novinarjem v Bratislavi.

Opozorilo premiera in ultimat Evropski komisiji, da nekaj ukrene do jeseni, je prišlo po velikem uradnem testiranju izdelkov in prehrambenih proizvodov v sosednji Češki, kjer so na zahtevo Ministrstva za kmetijstvo testirali 21 proizvodov v različicah za tržišča Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske. Rezultat testiranja je pokazal, da so na vzhodu Evrope le trije izdelki bili enake kakovosti, kot na zahodnem tržišču.

Češki minister za kmetijstvo Marjan Jurečka je predstavil rezultate testa na ministrskem zasedanju v Bruslju in pred zahodnimi kolegi ogorčeno mahal z dvema škatlama predelane zmrznjene ribe za cvrtje (“fish fingers”) za nemško in češko tržišče – s proizvodom, ki se je na testiranju najslabše obnesel.

Tudi premier Fico je pred včerajšnjim nastopom pred novinarji izvedel mali test in odšel skupaj z njimi v nakup hrane.

Fico je pokazal, da so “fish fingers-i” istega imena in mednarodnega proizvajalca v enakem pakiranju za avstrijsko tržišče imeli 300 gramov, medtem ko za slovaško 280 gramov, da je avstrijski kupec dobil 65 odstotkov mesa, slovaški pa vsega 58 odstotkov in to vse za enako ceno 2,99 evra.

“To prerašča v veliki mednarodni škandal, enako ozračje čutim v sosednjih državah. Ne morem sprejeti, da delajo s Slovaki kot z državljani nižjega reda,” je dejal Fico.

Slovaški premier je najavil, da si bo Višegrajska četverica prizadevala, da tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Madžari, za enak denar dobijo enako kakovostne proizvode kot Nemci in da prenehajo biti “koš za smeti Zahoda” in nadnacionalnih podjetij. Slednje bo tudi na dnevnem redu današnjega srečanja premierjev Višegrajske četverice v Budimpešti.

Fico se želi o tem problemu pogovarjati tudi s šefom Evropske komisije Junckerjem in daje rok EK do jeseni, da začne delati na tem, saj bo v nasprotnem Slovaška uporabila enostranske ukrepe.

Takšen ukrep bi po besedah slovaškega premierja lahko bil polletni embargo na uvoz živil z Zahoda za gostinske objekte, saj taka možnost obstaja v predpisih EU.

Nadnacionalna podjetja se izgovarjajo, da je za slabšo kakovost njihovih proizvodov v post-komunističnih članicah EU kriv lokalni okus potrošnikov, pri pralnem prahu pa je Čehe spravilo v smeh pojasnilo, da Čehi na oblačilih “delajo drugačne madeže” kot Nemci.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (3)
 • comment-avatar
  rudi breznik 7 let

  kje je tu sloyenija

 • comment-avatar
  Miki Marli 7 let

  kaj pa pravi naš Frico……. on pa še vedno sanja partizane, domobrance in fašiste? Boli ga kur… za nas…!

 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Tole m je pa všeč !!Res bi morali povzdigniti glas, če smo že enakovredne članice Unije !!

  Ampak ??? Trese se gora, rodila se bo pa miška !! Saj že pri nas vidimo, kako gre. Nihče me ne bo prepričal , da Mercator, ki npr. proizvod Ete- Kamnik, prodaja pod svojim imenom, prodaja enako kvaliteto.To mi ni čisto jasno. Saj ima Eta svoje trgovine, pa naj prodaja tam,
  Pred časom sem vprašala v Eto glede Prebranca, ki ga Mercator prodaja pod svojo znamko.
  Seveda niso nič priznali. Naprej pa nisem spraševala. Če ja v lastni državi tao, kaj šele delajo v poslovanju med državami.
  Kaj pa licence ?? Kdo jim da licenco ? Zopet nekakšne komisije in nadzorniki ??
  Potem je pa vse jasno !