Dogajanje naroda v Filharmoniji se nadaljuje – Nad direktorja Filharmonije Damjana Damjanoviča kar s protesti – TOPNEWS.si

Dogajanje naroda v Filharmoniji se nadaljuje – Nad direktorja Filharmonije Damjana Damjanoviča kar s protesti

Dogajanje naroda v Filharmoniji se nadaljuje – Nad direktorja Filharmonije Damjana Damjanoviča kar s protesti

Čeprav direktor Filharmonije vsekakor ni politična funkcija, ampak gre za kulturno institucijo par excellence, pa se bodo zaposleni, ki že več kot pol leta poskušajo odstaviti direktorja Damjanoviča, nanj spravili kar s protesti. Verjetno se še spomnite tako imenovane jogurtne revolucije, ko je Mihalj Kertes v imenu Miloševića in njegovega režima s svojim potujočim cirkusom rušil vodstva nekdanji avtonomnih pokrajin v Jugoslaviji, kar je kasneje dobilo naziv dogajanje naroda.

Kertesov vzpon v visoko politiko se je začel med Antibirokratsko revolucijo. Vstajo proti „staremu režimu“ in s podporo Miloševićevi politiki je začel proteste v Bački Palanki in vodil protestnike do Novega Sada. Dogodek, znan kot “Jogurt revolucija”, je privedel do odstavitve pokrajinskega vodstva in postavitve vodstva, vdanega Miloševiću. Njegova izjava „Zakaj se vi kot Srbi bojite Srbije, če se je sam kot Madžar ne bojim?“, ga je posebno proslavila.

Prav to se dogaja v elitni kulturni instituciji Slovenski filharmoniji. Da bi pritiskali na ministra za kulturo Toneta Peršaka, naj zamenja Damjanovića, so zaposleni v filharmoniji za petek sklicali kar protestni shod pred ministrstvom za kulturo.

Spoštovani filharmoniki,

na podlagi dogovora s sestanka orkestra in zbora SF 27. 6. 2017 bomo v petek, 7. julija 2017, izvedli protestni shod pred zgradbo Ministrstva za kulturo na Maistrovi ul. 10 v Ljubljani. Na Maistrovo se bomo odpravili iz Slovenske filharmonije v petek po vaji ob 13. uri. Do ministrstva bomo šli peš in v skupini, oblečeni v koncertne oz. črne obleke.

Pozivamo vas, da pripravite nekaj transparentov, ki naj bodo kratki. Shod pred zgradbo ministrstva smo prijavili ob 13.30 uri.

Udeležbo na shodu so napovedali tudi g. Štrukelj in g. Šuštar kakor tudi ga. Marjetica Mahne.
Zaenkrat na shodu ni predvideno izvajanje glasbe, bomo pa javno predstavili trenutno stanje krize v SF. Seveda bomo o protestu obvestili medije – organizirali bomo javno tiskovno konferenco.

Lep pozdrav,

Delavsko predstavništvo SF
M. Kopše, predsednica

Svet zavoda Slovenske filharmonije je sicer 13. julija na seji sprejel sklep, da ministru za kulturo predlaga razrešitev direktorja Damjana Damjanoviča, saj po njihovem mnenju delo direktorja ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva filharmonije. Če hoče ministrstvo res objaviti razpis za direktorja, ki bo v Slovenski filharmoniji mandat nastopil 1. julija, mora Damjanovič odstopiti, ali pa ga mora minister razrešiti. Sicer novega direktorja lahko pripelje šele konec njegovega mandata, ki se bo iztekel decembra 2018. Sicer pa je pred kratkim Slovensko filharmonijo zapustil šef dirigent Uroš Lajovic. V pismu, naslovljenem na Damjanoviča, je izrazil svoje obžalovanje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč. Lajovic je odšel prav zaradi pritiska sindikatov. Vendar sindikata Sviz in Glosa to ni zadovoljilo, ki zahtevata poleg Lajovica tudi glavo Damjanoviča, češ da sta deležna vse več “pritožb o nekompetentnem vodenju filharmonije in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja Damjanoviča”. Konec lanskega leta so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje zahtevali tudi direktorjev odstop in zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Dragi moji Filharmoniki !Vi že veste, kkšma je situacija v vaši ustanovi ! Imate vso pravice protestirati. Upam, da vam uspe po vaših željah ! Da pa dovolite Štruklju, da se pridruži, je pa zelo slaba poteza. Zelo rad se ” pripne ” komu drugemu, saj je rad v luči žarometov. Predvsem na račun drugih !!

    Pa še pomislek . .. . . . . ker vem, kakšna je situacija v Operi, se bojim, da boste tudi vi prišli iz dežja, pod kap.

  • comment-avatar
    baubau 7 let

    Resnično upam,da se boste v pogrebni črnini sredi dneva pošteno skuhali…