Hrvaška ne bo sprejela sodbe Mednarodnega arbitražnega sodišča, ki jim bo dostavljena na Veleposlaništvo RH v Haagu! – TOPNEWS.si

Hrvaška ne bo sprejela sodbe Mednarodnega arbitražnega sodišča, ki jim bo dostavljena na Veleposlaništvo RH v Haagu!

Hrvaška ne bo sprejela sodbe Mednarodnega arbitražnega sodišča, ki jim bo dostavljena na Veleposlaništvo RH v Haagu!

Hrvaška televizija N1 je neuradno izvedela, da bo jutri ob 9 uri Sodišče v Haagu sodbo o Arbitraži dostavilo hrvaškemu veleposlaništvu v Haagu, kjer pa je ne bodo sprejeli skladno z odločitvijo Hrvaške o izstopu iz arbitražnega postopka.

Branje sodbe se bo začelo ob 14 uri in bo trajalo do 16 ure, kjer bo obrazložen celoten arbitražni postopek.
Televizija N1 bo preko celega dne prenašala poseben program, ki bo posvečen tej temi.
Na svojem portalu televizija N1 piše, da v Sloveniji vse bolj raste napetost, politično in medijsko ozračje pa je na vrelišču, v pričakovanju objave odločitve arbitražnih sodnikov v Haagu, najavljene za četrtek, v končnici procesa, v katerem so se intenzivno ukvarjali s slovensko-hrvaško mejno polemiko.

Najvišji slovenski politiki so te dni objavo sodbe imenovali za zgodovinsko in dan razglasitve odločitve pa kot ključen za svojo državo in pomorsko orientacijo Slovenije, ki pričakuje, da bo preko arbitraže dobila stik z odprtim morjem.

“Razglasitev arbitražne odločitve bo “tretja prelomnica” v življenju mlade slovenske države. Prva je bila, ko se je Slovenija osamosvojila pred 26-imi leti, druga, ko je leta 2004 vstopila v EU in NATO. Tretja prelomnica se bo zgodila v četrtek, ko bo določena “končna meja Slovenije s Hrvaško”, je povedal za “Večer” predsednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakulteti za politične vede v Ljubljani in podpredsednik stranke premierja Mira Cerarja, ki slovi kot odličen poznavalec mednarodnih odnosov, piše N1.

Portal televizija N1 nadaljuje s citatom predsednika parlamenta Brgleza: “Pozivam naše državljane, da v četrtek in kasneje ne nasedajo na možne spine in lažne vesti, ki se bodo širile”. Prav tako je opozoril, da je treba verjeti uradni objavi arbitražnega sodišča, slovenske vlade in parlamenta.

Premier Miro Cerar je pričakovano odločitev Arbitražnega sodišča v nastopih za medije imenoval za “zgodovinsko dogajanje” za obe državi v sporu, in tudi z “Dnevom D” za Slovenijo.

Cerar bo v četrtek, v tako imenovani “gluhi sobi” (tehnično zaščiteni pred možnim prisluškovanjem), v kleti parlamenta v Ljubljani, prisostvoval posebni seji parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko, na kateri se pričakuje udeležba tudi vseh ostalih političnih in strankarskih liderjev.

Sejo je z oznako visoke stopnje tajnosti sklical predsednik odbora Jožef Horvat, poslanec opozicijske Nove Slovenije (NSI) in bo v celoti posvečena objavi arbitražne odločitve, piše portal N1, ki se sklicuje na slovenske neuradne vire.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)