Absolutna večina Macronovega bloka ima 350 sedežev v parlamentu! – TOPNEWS.si

Absolutna večina Macronovega bloka ima 350 sedežev v parlamentu!

Absolutna večina Macronovega bloka ima 350 sedežev v parlamentu!

Stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njen zaveznik Modem sta zagotovila absolutno večino v spodnjem domu parlamenta, je pokazal uradni izid volitev, ki ga je objavilo Ministrstvo za notranje zadeve.

Macronova centristična Republika in Modem sta osvojila 350 od skupnih 577 sedežev v Nacionalni skupščini, poroča Reuters in dodaja, da je bila na teh volitvah zabeležena rekordno nizka volilna udeležba v Franciji.

S tem je bila presežena številka 289-ih sedežev, ki so potrebni za absolutno večino.

Na drugem mestu so republikanci s 137-imi sedeži, socialisti s 45-imi.

Ekstremno desničarska Nacionalna fronta bo imela osem mandatov, njena liderka Marine Le Pen pa je bila prvič izvoljena v francoski parlament.

S tem je Macron dobil jasen mandat za reformo delovne zakonodaje in preoblikovanje francoske politike.

“Prava zmaga se ni zgodila sinoči, temveč bo šele čez pet let, ko bomo realno spremenili stvari,” je dejal tiskovni predstavnik vlade Christophe Castaner za RTL radio.

Najavil je tudi, da bosta premier Edouard Philippe in njegova vlada v teku današnjega dne odstopila in da bodo v prihodnjih dneh oblikovali novi kabinet.

Pričakuje se, da bo Philippe ponovno imenovan za premierja.

Dve zaporedni Macronovi zmagi v mesecu dni pričata o nastajanju starega političnega razreda, ocenjuje Reuters.

Najmlajši francoski predsednik je, kot poroča svetovni tisk, zmagal na krilih rastočega nezadovoljstva državljanov z izolirano politično elito in njihovo frustracijo zaradi neuspeha oblasti, da ustvari nova delovna mesta in občutno gospodarsko rast.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)