Radeče Papir: Zgodba o tem, kako so arabski investitorji nategnili posrednika za delež in se povezali z lokalno strukturo stranke SD – TOPNEWS.si

Radeče Papir: Zgodba o tem, kako so arabski investitorji nategnili posrednika za delež in se povezali z lokalno strukturo stranke SD

Radeče Papir: Zgodba o tem, kako so arabski investitorji nategnili posrednika za delež in se povezali z lokalno strukturo stranke SD

Zgodba o reševanju podjetja Radeče Papir je pravzaprav tipična zgodba o bogatih zalivskih investitorjih, ki naj bi prišli s kovčki denarja in zidali gradove v oblakih tako rekoč. Saj veste najprej letala, kamioni in potem klasika, tipični nateg. Ravno to je na svoji koži izkusil slovenski poslovnež Igor Rakuša. Potem, ko je skupaj z vlagatelji z Bližnjega vzhoda na pogorišču družbe Radeče papir postavil novo papirnico in nadaljeval proizvodnjo, so ga partnerji investicijskega sklada Emkaan Investments LLC iz Dubaja dobesedno nategnili. V zameno za to, da jim je pomagal pri prevzemu podjetja Radeče papir v stečaju, ki so ga kupili dobesedno za drobiž 5,1 milijona evrov ter jih pripeljal v Slovenijo in kot direktor ponovno pognal proizvodnjo, so mu obljubili 25,1 odstotni delež v podjetju.

Pogodba je bila podpisana v notarskem zapisu in praktično pripravljena za podpis. Na dan, ko bi jo morali podpisati pri notarju, so si lastniki družbe Emkaan Investments LLC iz Dubaja, ki preko luksemburškega Emkaan Holdings obvladuje Radeče in hčerinsko podjetje Muflon, premislili. Vendar pa ni ostalo samo pri tem. V Jeseni 2015 so se lastniki družbe Radeče papir znova odločili, da Rakušo predčasno razrešijo s položaja direktorja, pod pretvezo domnevno ugotovljenih nepravilnosti pri poslih radeške papirnice s podjetji v Rakuševi lasti.

Arbabski investitorji so se hitro povezali z lokalno politiko, pri čemer je pomembno vlogo odigral nekdanji šef proizvodnje, sedaj župan Radeč in član uprave Tomaž Režun, sicer član socialnih demokratov. Glavno besedo pri vsem skupaj pa naj bi imel domačin in vplivni vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. V upravi družbe Radeče papir nova, sicer poleg Tomaža Režuna, sedijo še Leopold Povše in Mateja Kajzba. Direktor Emkaana Investmentsa Usman Shaikh je postal neizvršni direktor, ki sedi v Dubaju in dobiva 35 000 evrov na mesec in je bil namesto Rakuše že leta 2015 imenovan za direktorja Radeče papirja nova in Muflona.

Pri vsem skupaj bi lahko zamahnili z roko, pač poslovno tveganje in slab dogovor na začetku, če Igor Rakuša ne bi bil do Radeče Papir nova izpostavljen za nekaj manj kot 5 milijonov evrov terjatev. Namesto, da bi mu vloženi denar vrnili, so ga še kazensko ovadili. Na podlagi vložene izvršbe je sodišče januarja letos izdalo začasni odredbi, s katerima je Rakuši uspelo na lastniškem deležu družbe Radeče papir nova v hčerinski družbi Muflon vpisati dve hipoteki, v skupni vrednosti okoli 400.000 evrov. Poleg tega mu je za deset dni uspelo blokirati transakcijske račune družbe. Blokada računov je bila odpravljena, ko se je na računih zbralo 400.000 evrov, zadeva pa še ni končana.

Da bi zavaroval svoje terjatve je Rakuša na podlagi podatkov iz leta 2015, ko je družba kljub 60-odstotni rasti prihodkov ustvarila več kot dva milijona evrov čiste izgube in ker je imela 3,5 milijona evrov osnovnega kapitala, je s tem izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost, vložil predlog za prisilno poravnavo. V letu 2016 se je, ob 38 milijonih prihodkov, izguba še povečala  za 0,5 milijona evrov.

Arabski investitorji so, da bi pretentali sodišče in izigrali Rakušo, vmes izpeljali dokapitalizacijo družbe Radeče papir nova in v njen kapital pretvoril za nekaj manj kot dva milijona evrov posojil. Predlog za prisilno poravnavo družbe Radeče papir nova, ki so ga vložili finančni upniki, družbe Strelski center Gaj, Interexpo Skupina ter Strelski klub Central, ki jih obvladuje nekdanji direktor Radeče papirja Igor Rakuša.

Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da je podjetje Radeče papir že pokopalo nemškega partnerja, ko je papirnica, tedaj še lasti v lasti Petra Tevža, naročila stroj v vrednosti 20 milijonov evrov in ga nikoli ni plačala.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (4)
 • comment-avatar
  Nata 7 let

  Tem hudirjevim denarnikom pa ni nihče kos, no !!Kufer denarja zagledamo in že gre vsa pamet na pašo!!

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  Hm, ja tovariš Han in SD ali boste kaj odgovorili na to pisanje. Zopet ste blizu enega korita. Zato bodo volitve lahko težke. Nič več se ne morete skrivati za vašimi režimskimi mediji.

 • comment-avatar
 • comment-avatar