Anonimka o tem, kako visoki uslužbenci MORS zapravljajo naš denar za neumnosti! – TOPNEWS.si

Anonimka o tem, kako visoki uslužbenci MORS zapravljajo naš denar za neumnosti!

Anonimka o tem, kako visoki uslužbenci MORS zapravljajo naš denar za neumnosti!

V uredništvu Top News smo prejeli anonimko o stanju v vojski oziroma o tem, kako visoki uslužbenci MORS slabo upravljajo z vojsko, ki ima že četrto leto zapored negativno oceno. Najbolj razvpit primer naj bi bil, po vsebini anonimke, generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve, ki je med najbolj odgovornimi za stanje v vojski. To se je pokazalo tudi nazadnje, ko so komaj uspeli organizirati enoto 46-ih vojakov za misijo v Latviji. Vrhovni poveljnik, Odbor za obrambo in vlada morajo po navedbah piscev anonimke nujno ukrepati. Anonimko si lahko preberete v nadaljevanju:

Slovenska vojska je v hudi krizi, medtem, ko jo nekateri mediji proglašajo za čisti cirkus (Dnevnik), je dejstvo, da je negativno ocenjena, dezorientirana, brez vojaške stroke, da imajo velike probleme z obutvijo, ni streliva, puške so kot kakšne igrače, ki jih noče nihče drug na svetu, uniform ni dovolj, pa še te so slabe kvalitete. Kam gre ves denar, ki ga dajemo v obrambni proračun?

Zadnje 4 leta je slovenska vojska ocenjena zmeraj z negativno oceno, kar je skoraj nemogoče doseči ob 400 milijonih eurov, ki jih letno zmečemo v ta vojaški škorenj brez dna. Kar naprej bi v tem obrambnem ministrstvu še več stotine milijonov eurov, za neki utopični bataljonski skupini pa kar 1,2 milijarde eurov. Kupovali bi še več nepotrebnih prevoznih sredstev in orožja, ki ga ne znajo uporabljati, da bi zagotovili vsaj nekaj osnovnih taktičnih enot za vojaško obrambo države, kar je osnovni cilj in poslanstvo slovenske vojske, ne pa misije po tujini. Prav sodelovanje v teh misijah po tujini pobere veliko denarja, koristi pa ni nobene. Sama škoda, najbolj pa ta, da s takim načinom provociranja ostalega sveta, drugih ver in kultur zelo povečujemo varnostno ogroženost celotne Slovenije. Zaradi tega je posledično velika teroristična ogroženost naše Slovenije in samo vprašanje časa je kdaj bodo tudi pri nas teroristični napadi skrajnežev, klanje in razstrelitev nedolžnih ljudi, otrok in drugih civilistov. Popolna neodgovornost politike in najvišjih javnih uslužbencev obrambnega ministrstva in varnostnega sistema na čelu z vlado in parlamentom. Javnost, civilna družba in volivci pa nimamo nobene besede pri porabi denarja za obrambo in za preprečitev popolnoma nepotrebnega ogrožanja naše države.

Obrambno ministrstvo in vojska

Takšnih problemov v obrambnem sistemu in v njenem ključnem delu, to je v vojski, kjer je danes zaposleno 6.900 uniformirancev, kar predstavlja skoraj 90% zaposlenih obrambnega resorja, ne bi smelo biti, če bi vsaj malo ravnali odgovorno in strokovno. Ostalo so civilni uslužbenci v upravnem delu ministrstva za obrambo. Prav ta del ministrstva bi moral v celoti v vseh pogledih skrbeti za vojsko (logistika, razvoj vojaških ved in veščin, spremljanje stanja in načrtovanje razvoja vojske, mednarodne aktivnosti, administracija, strokovna podpora, …). A stanje je popolnoma drugačno. Do leta 2004 smo imeli naborniško vojsko in ta vojska ni imela teh problemov kot jih ima danes 13 let po uvedbi poklicnih vojakov. To je vojska vojakov plačancev, saj so podčastniki in častniki v obeh opcijah sistema rekrutiranja vojakov zmeraj poklicno zaposleni starešinski kader. Vojaki plačanci so seveda samo 8 ur na delovni dan v službi, kar pomeni, da imamo vojaške enote samo po 8 ur na dan pet dni v tednu ostalo pa je samo nekaj dežurnih vojakov. To ni vojska, to je otroški vrtec. In potem ti plačanci, če ne dobijo dovolj dodatnega denarja ne gredo niti na kakšno vajo.

Razen organov v sestavi ima obrambno ministrstvo 3 direktorate (direktorat za obrambno politiko, direktorat za logistiko in direktorat za obrambne zadeve). Prav slednji bi moral najbolj strokovno vojaško skrbeti – upravljati z vojsko. Že v izhodišču je velika težava, saj so sami civilisti, ki se jim ne sanja o vojski, da bi zaznali kaj se sploh dogaja v vojaškem sistemu, kaj šele, da bi lahko kaj tam korigirali, popravljali, usmerjali in izboljševali. V svoji sestavi ima direktorat za obrambne zadeve 3 sektorje, od katerih je samo eden Sektor za vojaške zadeve, z nekaj zaposlenimi vojaki, ki se ukvarjajo samo z novačenjem za zaposlitev in s tem kam s kadri po prenehanju zaposlitve v uniformi. Sramota. O upravljanju z vojsko pa ne duha ne sluha.

Srečko-Zajc-TOIC

Srečko Zajc

Direktorat za obrambne zadeve MORS

Srečko Zajc, sekretar, Generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve po poklicu književnik, od leta 1991 naprej pa je edini lastnik in ves čas (tudi danes), direktor zasebnega podjetja Dr. Mapet, igre, igrače in učila, d. o. o., ki še sedaj vsako leto pridela po več deset tisoč eurov prometa s prodajo iger, učil in igrač za otroke. Srečko Zajc, letnik 1954, je diplomiral šele pri 33 letih iz literature, do 56. leta starosti je delal kot novinar, založnik in predvsem kot prodajalec iger in igrač s svojim podjetjem. Vmes je bil še sekretar Rdečega križa, kjer se pa ni izkazal, zato je preko zvez na levici zajadral še na obrambno ministrstvo. Razen zadnjih 8 let, ko je Srečko Zajc zaposlen na ministrstvu za obrambo na civilnih delovnih mestih, je prodajal igrice in igrače in to dela še danes, čeprav je najvišji delavec javne uprave države za vodenje slovenske vojske (ministrica in državni sekretar sta funkcionarja). Vemo pa, da je slovenska vojska v popolni krizi, vsi že delajo križ čez njo, generalni direktor direktorata za obrambne zadeve pa še lahko kar naprej veselo prodaja igrice in igrače. Ker bi moral Srečko Zajc, kot najvišji upravni delavec za vojsko ves čas misliti na vojsko, medtem pospešeno posluje s svojim podjetjem, mi pa ga za to še mastno plačujemo iz proračuna. Tako pa to ne gre. Ali naj prodaja igrače ali pa naj vsaj 8 ur ždi v svoji pisarni, ker o vojski v vsakem primeru nima pojma. Šolal se je za literata, prodaja pa igrače.

V javnosti se je zaradi aktualnosti dileme prestrukturiranja vojske in spremembe delovanja ter s tem popolnjevanja slovenske vojske razvila javna debata o ponovno uvedbi naborništva. Naborniški sistem popolnjevanja vojske in predvsem rezerve vojske je bilo nekaj najbolj normalnega v Sloveniji do leta 2004. In Srečko Zajc se odloči, da bo uporabil podatke direktorata za obrambo in javnosti predstavil osebne poglede na organizacijo vojske. Seveda on kot strokovnjak za igrice in igrače pa bo ja vedel kaj dobro za državo v okviru vojaške obrambe.

In objava članka Srečka Zajca v Delu na temo naborništva je kar neverjetno literarno delo polno utopij, neverjetnih primerjav in pogojnikov, tako, da človek na koncu ne ve ali je to scenarij kakšne igrice za otroke ali utopija socializma kot jo prodajajo marksisti – vse je lahko idealno, ČE,…., ne nas zajebavat. V članku Zajca sledi toliko nelogičnih navedb in drugih neumnosti, da je treba čestitat uredništvo Dela, da kaj takega uspe objaviti kar v Sobotni prilogi.

Samo največje neumnosti, ki jih je v Delu objavil Srečko Zajc:

1. »Prizadevanje za takojšnjo uvedbo naborništva je nekako tako, kot če zdravniški konzilij ob bolniku, ki ima pljučnico, črne koze in diarejo, sprejme odločitev, da naj mu najprej nalakirajo nohte.«. To je primerjava, ki ponazarja stanje obrambnega ministrstva, kjer je vodja konzilija prav Srečko Zajc, generalni direktor direktorata za obrambne zadeve. Zajc očitno ob vseh težavah vojske, ne zna nič drugega kot farbat pobarvanke za otroke in je prepričan, da lahko s takimi idiotizmi farba celo državo. Ker Zajc primerja slovensko vojsko kot bolnika, ki je akutno bolan na vse načine (pljučnica, črne koze in diareja), in je vodja konzilija »zdravnikov« generalni direktor direktorata za obrambne zadeve, je edini način, da ozdravimo slovensko vojsko ta, da celovito reorganiziramo obrambni sistem. Da zaradi takih Zajcev ne bo kar naprej cela vojska driskava – imela diarejo. Da bi to bilo možno moramo zamenjati vlado, vrh obrambnega ministrstva in vojske ter še posebej generalne direktorje direktoratov MORS.

2. »Oblikovalci slovenske politike živijo sočasno v različnih časih: malo v socializmu, ki naj bi ga ne bilo več, malo v kapitalizmu, ki ga nočejo povsem, in malo v slovenski vasi, ki se pretvarja, da je otok sredi nemirnega sveta.«. Slovenske politike je Zajc razglasil za razcepljene osebnosti glede na sedanjost. Kar seveda ne drži, ker so slovenski politiki v našem realnem času uničili državo in to zavestno – prekleto se zavedajo, da lahko uničujejo državo ne, da bi za to bili kaznovani.

3. »Nedvomno bi bilo najlepše živeti v svetu, v katerem bi bil represiven aparat odveč in ne bi bilo ne vojske in policije, ne zaporov, celo kazenskega zakonika ne. Utopija? Utopije so primerne, ko tehtamo vrednote, po katerih živimo.«. Srečko Zajc je na delovnem mestu odgovoren za vojsko, piše pa utopične želje. Pa saj ne moreš verjet, da jih ta literat šteje že 63 let. Javno pa razglaša otroške želje in to kar v oblikah utopij, očitno je dolgoletno prodajanje igric in otroških igrač pustilo dolgoročne posledice.

4. »Drugačna škoda se dela: v državi, ki je tako majhna kot Slovenija in ima manj prebivalcev kot München z okolico in veliko večjo površino, moramo poiskati način, da bo vsak prebivalec in tudi prebivalka bojevnik tega tisočletja brez puške v roki in z mislijo v glavi – kako se lahko varujem pred tretjo svetovno vojno, ki je na medmrežju in prihaja iz vesolja.«. Da kaj takega napiše v Delu najvišji delavec državne uprave zadolžen za vojsko je pa že res kriza v državi. Če še niste vedeli, je preko Dela celi Sloveniji Srečko Zajc oznanil, da smo v tretji svetovni vojni (kaj takega še največji Trap ne bi objavil na tvitu). Ampak ta vojna po Zajčevo prihaja iz vesolja, torej imamo verjetno opravka z marsovci, ki prihajajo k nam po spletu s slabimi nameni. Ob tem, ko vrhovni poveljnik vojske, predsednik države Borut Pahor vzpodbuja »miške« in se zvija po kamnitih ograjah v tujini, generalni direktor direktorata za obrambne zadeve piše tekste znanstvene fantastike in take za izhodišče scenarija za kakšno otroško računalniško igrico. Ker je Srečko Zajc objavil v Delu, da je za pisanje članka uporabil podatke direktorata za obrambne zadeve, lahko predpostavljamo, da je Zajc svoj članek tudi pisal v delovnem času, medtem, ko bi moral razmišljati o tem, kako negativno oceno vojske spraviti v plus. In take uradnike mi plačujemo, medtem, ko se igrajo in delajo norca iz vojske in iz vseh nas. Takoj odstavit iz delovnega mesta, pa naj doma prodaja igrice in igrače ter razmišlja o utopijah.

5. »Svet se je spremenil in ni več armad, ki bi napadale armade, zdaj je tako rekoč vsakdo proti vsakomur. Tretja svetovna vojna je najbolj osebna od vseh vojn.«. Torej po Zajčevo smo v tretji svetovni vojni, vse je drugače, po njegovo se tudi vojske več ne tolčejo med seboj. Še več, danes je vsak zemljan v vojni proti drugemu zemljanu – tega še ni bilo v nobenem filmu ali v igrici. Madona, to pa je res totalna svetovna vojna, kot pravi Zajc, »najbolj osebna od vseh vojn«. A je Srečko Zajc bil v zadnjem letu na sistematskem pregledu? Generalni direktorji direktoratov države morajo vsako leto opravit takšen pregled. Če ga še ni, naj ga čim prej opravi, saj nočemo več biti v vojni, in to v totalni jebeni tretji svetovni vojni. Marija pomagaj!

6. »Poklicna sestava, ki lahko ravna s sodobno bojno tehniko in zahteva vojaka za tretje tisočletje, se mora nenehno usposabljati in razvijati svoja znanja, spretnosti in zmožnosti. Tega se ni mogoče naučiti v treh mesecih in ne v šestih, kaj šele v enem mesecu. V enem mesecu je mogoče usposobiti nekoga, ki za silo razume vertikalno vojaško arhitekturo, zna delovati v osnovni enoti, recimo vodu, in lahko uporablja strelno orožje za obrambo pred tarčo, torej ni takoj smrtno nevaren za soborce.«. Ker Srečko Zajc pojma nima o vojski potem ni čudno, da piše takšne nesmisle kot je vojak tretjega tisočletja, obrambno ministrstvo pa ne more poskrbeti niti za vojaka za leto 2017 kaj šele za celo tisočletje. Zajc, kot generalni direktor direktorata za obrambne zadeve, je prepričan, da se vojak ne more naučiti v šestih mesecih ravnanja s puško, z daljnogledom, računalnikom ali s tovornjakom. Prvič je v vojski manj učenja in je veliko več usposabljanja – ponavljanja postopkov, to pa je veščina, kar je Zajcu čudno in nemogoče razložiti, ker prihaja iz drugega sveta – sveta igric in igrač. In potem svetovni biser Zajca ko je prepričan, da lahko vojak po enem mesecu uporablja strelno orožje za obrambo pred tarčo, samo ne vemo, če gre za statično ali premično tarčo. In na to še, da takrat vojak ni takoj smrtno nevaren za soborce. Ne se norca brit iz naroda! Po takih izjavah v javnosti mora Srečko Zajc takoj zapustiti mesto Generalnega direktorja direktorata za obrambne zadeve na ministrstvu za obrambo, da ne bo več sramotil vojakov, ki nosijo orožje in vseh državljanov, ki plačujemo take delavce javne uprave, ki se delajo norca na naš račun!

VISOKI USLUŽBENCI MORS - ZAJC SREČKO 2
VISOKI USLUŽBENCI MORS - ZAJC SREČKO podatki podjetja
logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Razumljivo, da nimajo nič denarja !Trije direktorati, pa ne vem koliko ta glavnih. . . . . .
    Saj se prav nič ne spoznam. Vendar me zanima, če so ob tem, da so jim sredstva kar naprej manjšali, ” zmanjšali ” tudi vodilni kader ??