Vodja ruske opozicije Navalni obsojen zaradi filma o Medvedevu – TOPNEWS.si

Vodja ruske opozicije Navalni obsojen zaradi filma o Medvedevu

Vodja ruske opozicije Navalni obsojen zaradi filma o Medvedevu

Sodišče v Moskvi je včeraj obsodilo vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnga zaradi obrekovanja, na podlagi tožbe ruskega multimilijarderja Ališerja Usmanova.

Usmanov, katerega se ocenjuje, da je težek 15 milijard dolarjev, je tožil Navalnega zaradi trditev v dokumentarnem filmu o preiskavi domnevno skritega bogastva ruskega premierja Dmitrija Medvedeva, ki ga je Navalni objavil na spletni strani You Tube.

Sodnica je naložila Navalnemu, da z interneta umakne omenjeni dokumentarni film, ki si ga je od objave v mesecu marcu ogledalo skoraj 22 milijonov ljudi, s čemer je postal eden najbolj gledanih video posnetkov v ruskem jeziku letos.

Navaljni je dejal, da se bo glede sodbe pritožil in zavrnil njeno izvršitev.

“Pravkar ste slišali ključno frazo v sodbi, razlog zaradi katerega je bilo izvedeno to sojenje: “Da se umakne video in da se umakne preiskava (o Medvedevu)”. Ne bomo tega storili. Ta preiskava temelji na dejstvih”, je dejal Navalni.

Navalni, ki je postal znan opozicijski aktivist z odkrivanjem korupcije ruskih političnih predstavnikov, je v filmu objavil pravne dokumente, ki dokazujejo, da so Usmanov in še nekaj ruskih milijarderjev prenesli sredstva in dragoceno lastnino na humanitarno fundacijo, ki jo vodi nekdanji sošolec premierja Medvedeva.

opozicija rusija

Medvedev je zanikal povezanost z omenjenimi sredstvi in lastnino, medtem ko je milijarder Usmanov trdil, da je bil prenos luksuzne palače v lastništvo humanitarne fundacije dobronamerni poslovni dogovor.

Na sojenju, ki je trajalo vsega skupaj dva dni, je sodnica zavrnila skoraj vse predloge Navalnega, vključno, da se pozove premierja Medvedeva kot pričo. Sodnica ni dovolila, da bi se predlagane priče zaslišalo na sodišču, kjer bi lahko ocenile dokumente – materialne dokaze, na katerih je temeljila preiskava Navalnega o Medvedevu.

Protesti v več desetih ruskih mestih, v mesecu marcu letos, so so se začeli z ugotovitvami, ki so predstavljene v filmu Navalnega o Medvedevu in so bili med najbolj množičnimi v zadnjih nekaj letih. Navalni je po obsodbi pozval državljane, da se udeležijo novih protestov, sklicanih za 12. junij. Opozicijski aktivisti v približno 200 ruskih mestih so že vložili zahteve za odobritev najavljenih protestnih shodov.

Aleksej Navalni je karizmatični na Yalu šolani odvetnik in protikorupcijski bloger, ki uživa visoko podporo Zahoda, zaradi česar ga mnogi v Rusiji obtožujejo, da je nekakšen trojanski konj Cie in katerega se ruski predsednik Putin najbolj boji, saj je Navalni leta 2013 kandidiral za župana Moskve in je na presenečenje mnogih prejel četrtino glasov.

Putinu ustava omogoča kandidiranje za drugi zaporedni šestletni mandat, a se ruski predsednik o tem še ni izrekel.

Julija 2013 je bil Navalni zaradi poneverbe pogojno obsojen na petletno zaporno kazen, a je vrhovno sodišče sodbo novembra lani razveljavilo in odredilo ponovno sojenje. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je ukazalo ponovno sojenje, češ da Navalni ni bil deležen poštenega sojenja.

Onemogočanje protikandidata? Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo petletno pogojno kazen, tudi takšna kazen pa bi pomenila, da Navalni, znani kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ne bi mogel kandidirati na predsedniških volitvah prihodnje leto. Ravno na to so opozarjali kritiki, ki pravijo, da skušajo oblasti s procesom onemogočiti kandidaturo Navalnega.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)