Uradniki: Trump govoril o razrešitvi Comeya med sestankom z Rusi, njegov zet tudi pod preiskavo! – TOPNEWS.si

Uradniki: Trump govoril o razrešitvi Comeya med sestankom z Rusi, njegov zet tudi pod preiskavo!

Uradniki: Trump govoril o razrešitvi Comeya med sestankom z Rusi, njegov zet tudi pod preiskavo!

Hude obtožbe neimenovanih visokih članov ameriške administracije na račun Trumpa, da je 10. maja ruski strani pojasnjeval zamenjavo direktorja FBI Jamesa Comeya. Razširjen je bil spisek osumljenih oseb, ki so pod preiskavo. Na spisek uvrščen tudi Trumpov zet Jared Kushner.

Ameriški predsednik Donald Trump je na sestanku z rusko stranjo 10. maja začel pogovor o razrešitvi direktorja FBI Jamesa Comeya, da bi ruski strani pojasnil, zakaj je bil nemočen pri iskanju področij sodelovanja z Moskvo. Slednje sta izjavila dva visoka predstavnika ameriške administracije.

– Bistvo pogovorov je bil predsednikov občutek, da je zanemarjena njegova sposobnost sodelovanja z Rusijo pri iskanju področij sodelovanja, saj se o tem nenehno piše v ameriških medijih – je povedal svetovalec za nacionalno varnost H.R.McMaster za televizijo ABC, poroča Reuters. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je izjavil nekaj podobnega na televiziji Fox News.

Tillerson in McMaster sta bila 10. maja prisotna na sestanku Trumpa in Lavrova, ko se je ameriški predsednik pogovarjal z ruskim šefom diplomacije o razrešitvi direktorja FBI Jamesa Comeya.

Niti McMaster, niti Tillerson, nista zanikala, da je razrešitev Comeya bila tema sestanka z rusko stranjo, sta pa oba potrdila, da je bila Trumpova opazka napačno interpretirana.

New York Times je citiral visoke uradnike, dobre poznavalce notranjih zadev Bele hiše, ki so povedali, da je Trump govoril o Comeyu kot o “norcu”, kot tudi, da bo njegova razrešitev zmanjšala “veliki pritisk”, ki ga je izzvala preiskava agencije o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve.

Lavrov je demantiral omenjene navedbe, ruski predsednik Vladimir Putin pa je ponudil ameriškemu Kongresu transkripte z istega sestanka.

Republikanski senator John McCain iz Arizone, je za Fox News dejal, da so ga Trumpove opazke o Comeyu pustile “brez teksta”.

– Ne vem, kako naj to interpretiram, razen da povem, da sem brez besed in da ne vem, zakaj bi kdorkoli nekaj takega izjavil – je dejal McCain in dodal, da se predsednik Trump ne bi smel nikoli sestati z ruskimi predstavniki.

Pod okriljem preiskave o domnevnih stikih Trumpove administracije z Rusi se nahaja tudi član družine – zet in višji svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Jared Kushner.

Po poročanju svetovnih medijev, je soprog Trumpove hčerke in “oseba velikega zaupanja” med osebami, ki bi jih preiskovalci radi zaslišali.

“New York Magazin” je poročal, da je “oseba, za katero se preiskovalci zanimajo” 36-letni Kushner, ki se trenutno nahaja s svojim tastom na njegovi prvi turneji v tujini.

– To je Jered Kushner. Imam potrditev štirih virov. Ne špekuliram! – je napisal sodelavec “New York Magazina” Jashar Ali.

Komentarja iz Bele hiše še ni, medtem ko je Washington Post potrdil, da je bil Kushner v kontaktih z ruskimi uradniki, tako kot državni tožilec Jefferson Sessions in državni sekretar Rex Tilerson.

Preiskava o zvezah Moskve s Trumpovim štabom za predsedniške volitve je po zamenjavi šefa FBI Jamesa Comeya prešla v drugo fazo, potem ko je bil za šefa preiskave imenovan bivši direktor FBI Robert Mueller.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)