Čaka Trumpa odpoklic? Washington je v stanju norosti, vse pogosteje se sliši beseda impičment – TOPNEWS.si

Čaka Trumpa odpoklic? Washington je v stanju norosti, vse pogosteje se sliši beseda impičment

Čaka Trumpa odpoklic? Washington je v stanju norosti, vse pogosteje se sliši beseda impičment

Odkritje, da je predsednik ZDA Donald Trump dal ruskim predstavnikom tajne obveščevalne informacije v času njihovega obiska v Beli hiši, je v Washingtonu pripeljalo do stanja norosti. Vse pogosteje se omenja termin, ki ga nerad sliši katerikoli predsednik ZDA – impičment – postopek za odpoklic. Ruski predsednik Vladimir Putin obtožil ameriškega predsednika Donalda Trampa, da širi shizofrene informacije v zvezi s sestankom ameriškega predsednika in ruskega ministra za zunanje zadeve. V kolikor se ameriška stran s tem ne strinja, smo pripravljeni Kongresu in Senatu dostaviti posnetke omenjenega sestanka.

Trumpova administracija je prepolna škandalov in tisti, ki pozivajo na “odstrelitev” Trumpa, svojo zahtevo utemeljujejo na njegovi predvolilni kampanji in domnevnim zvezam njegove administracije z Rusijo, kar pa je še zaenkrat v domeni špekulacij.

trump lavrov

Kot piše Independent, se morda republikanski predsednik Tramp nikoli ne bo soočil z odpoklicem, vendar so zahteve iz Demokratske stranke, da Predstavniški dom resno razpravlja o tem vprašanju, vse bolj glasnejše.

Independent navaja, da je impičment proces, ki nujno ne pomeni odhoda s položaja, je pa to resna situacija za predsednika ali kakršnega koli visokega državnega funkcionarja in predstavlja prvi korak k selitvi iz kabineta.

Tehnično je impičment formalna obtožba proti funkcionarju, ki jo poda Kongres in ni treba, da je povezana s sojenjem ali “ugotovitvijo kaznivega dejanja”.

Po razpravi v Predstavniškem domu, piše Independent, zakonodajno telo glasuje o dokumentu Odbora za pravosodje in če dobi večino glasov, se smatra, da je predsednik odpoklican. Nato gre dokument Odbora za pravosodje v Senat na proučitev in “oceno”.

Obtoženi poda svojo obrambo in če dvetretjinska večina v Senatu glasuje proti predsedniku, je predsednik razrešen s funkcije.

Trumpova odločitev, da pove ruskim predstavnikom zaupne tajne obveščevalne podatke, je tehnično v skladu z zakonom, piše Independent in dodaja, da ima predsednik pravico na osnovi Ustave se odločiti, ali ameriška vlada ocenjuje neko informacijo kot zaupno ali ne in govori o tem s komerkoli.

Doslej so bili trije ameriški predsedniki soočeni s postopkom odpoklica, piše Independent in navaja, da gre za predsednika Andrewja Johnsona, (na funkciji 1866-69), ki je ponudil amnestijo predstavnikom Konfederacije in uporabil veto glede zaščite človekovih pravic bivših sužnjev, Richardu Nixonu (1969-74), zaradi afere “Watergate” in Billu Clintonu (1993-2000) – zaradi afere “Lewinski”.

Nihče od njih ni bil odpoklican, Johnsonu in Clintonu je kasneje Senat izglasoval zaupnico, Nixon pa je odstopil pred zaključkom procesa impičmenta, spomni Independent.

No, v Washingtonu se odvija prava politična shizofrenija. Končno se je, po aferi domnevne izdaje tajnih obveščevalnih informacij ruski strani, oglasil tudi ruski predsednik Putin.

Potem ko je sprva pricurljala informacija, da je Donald Trump ruskemu ministru Sergeju Lavrovu v času njegovega obiska v Beli hiši povedal zaupne informacije, kar je tudi sam Trump na koncu potrdil, ruski predsednik Vladimir Putin sedaj trdi prav nasprotno.
Med tiskovno konferenco z italijanskim premierjem, je ruski predsednik Vladimir Putin obtožil ameriškega predsednika Donalda Trampa, da širi shizofrene informacije v zvezi s sestankom ameriškega predsednika in ruskega ministra za zunanje zadeve.

“V Ameriki lahko vidimo rastočo politično shizofrenijo. Ne vem, kako bi drugače razložil trditve gospoda Trumpa, da je govoril nekakšne skrivnosti gospodu Lavrovu,” je poudaril Putin.

“V kolikor se ameriška stran s tem ne strinja, smo pripravljeni Kongresu in Senatu dostaviti stenograme omenjenega sestanka,” je dodal ruski predsednik.

Na koncu se je Putin pošalil, da je treba Lavrova kaznovati, saj Trumpove skrivnosti ni delil z njimi, niti z njim, niti s predstavniki specialnih služb Rusije. To je zelo slabo z njegove strani, je v smehu zaključil šef ruske države.

Naj spomnimo, po trditvah ameriškega časopisa Washington Posta, je Trump Lavrovu na sestanku v Beli hiši odkril “strogo zaupne informacije”. Washington Post je še navedel, sklicujoč se na aktualne in bivše ameriške funkcionarje, da je Trump s tem praktično ogrozil vir obveščevalnih informacij o Islamski državi.

Ameriški predsednik Donald Trump je dan po pisanju Washington Posta na svojem Twitter profilu ocenil, da je imel “absolutno pravico” deliti občutljive informacije z Rusijo na sestanku v Beli hiši in sporočil, da je želel s tem pomagati Moskvi pri njenem boju proti Islamski državi in terorizmu.

Trump je tudi zanikal obtožbe, naj bi od direktorja FBI Jamesa Comeya zahteval, da ustavi preiskavo proti zdaj že bivšemu svetovalcu za nacionalno varnost, generalu Michaelu Flynnu.

Ameriški kongresnik Al Green je danes v govoru pred Predstavniškim domom ameriškega Kongresa pozval k impičmentu Donalda Trumpa.

“Gospod predsednik parlamenta (spiker of haus), pozivam k glasovanju o impičmentu predsednika Združenih držav Amerike zaradi obstrukcije prava,” je dejal kongresnik Green.

Poudaril je, da je Trump obstruiral pravo, ker je odpustil šefa FBI Jamesa Comeya, ki je istočasno vodil preiskavo o povezanosti Trumpove kampanje z Rusi in vmešavanja v ameriške predsedniške volitve.

Čas je, da ameriška nacija pove Kongresu, kakšno je njeno stališče do vprašanja odstavitve, je dejal Green in pozval državljane, da podpišejo peticijo za impičment.

Na osnovi najnovejših anket, 48 odstotkov volivcev v ZDA meni, da bi morali Trump odpoklicati in prvič je ta številka večja od tiste, ki nasprotuje impičmentu, piše Sputnik international.

Nova anketa Politica in Morning Consulta, izvedena potem ko je Trump prejšnji teden zamenjal direktora FB Jamesa Comeya, kaže, da delo predsednika ZDA odobrava le 42 odstotkov vprašanih, kar pomeni, da je “rating” predsednika Trumpa padel doslej na najnižji nivo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)