Nemški mediji o srečanju Lavrova in Trumpa: Lavrova v ZDA pričakal kaos, kar pa gre na roke Moskvi! – TOPNEWS.si

Nemški mediji o srečanju Lavrova in Trumpa: Lavrova v ZDA pričakal kaos, kar pa gre na roke Moskvi!

Nemški mediji o srečanju Lavrova in Trumpa: Lavrova v ZDA pričakal kaos, kar pa gre na roke Moskvi!

Politični kaos v Washingtonu koristi Moskvi, piše danes Deutsche Welle glede obiska šefa ruske diplomacije v ZDA, z oceno, da bi vsakršna soglasnost med ruskim in ameriškim predsednikom povečala “že tako veliko dvomljivost do Trumpa, ki prevladuje med demokrati in tudi mnogimi republikanci v Kongresu”.

“Zadnje, kar bi bilo potrebno predsedniku Trumpu, je uspeh v pogajanjih z Rusijo. Težko je oceniti, kaj bi se zgodilo, če bi Moskva in Washington soglašala glede premirja v Siriji ali našla rešitev za prihodnost Ukrajine”, piše Deutsche Welle, ki meni, da mora Trump prositi Moskvo za potrpljenje, preden se začne svojevrstno obdobje napetosti.

“Nihče tega ne razume boljše kot Lavrov” in poudarja, da je ruski minister za zunanje zadeve imel razlog za dobro voljo po srečanju s Trumpom.

“67-letni Lavrov je doslej pričakal in pospremil številne ameriške politike, vendar takega kaosa v glavnem mestu ZDA verjetno še ni nikoli doživel. Ameriški politiki se večinoma ukvarjajo sami s seboj. Postavlja se veliko vprašanje, ali je in če je, v kakršni koli obliki Kremelj vplival na izid ameriških predsedniških volitev? Preiskava se bo, po odpustitvi direktorja FBI Jamesa Comeya, še bolj zavlekla. Morda bo trajala tudi leta”, piše Deutsche Welle.

Lavrovov obisk je, namreč sledil dan po tem, ko je Trump odpusti Comeya, ki je vodil preiskavo o domnenvnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Novinar nemškega medija ocenjuje, da če je bil namen ruske vlade leta 2016 omejiti sposobnost delovanja “zadnje svetovne velesile”, potem je ta cilj dosežen.

“Zaupanje demokratov v Trumpa je na najnižjem nivoju kadarkoli doslej. Zato nima večine za izglasovanje pomembnih zakonov, kot je recimo tisti o davčni reformi. Pa tudi republikanci v Washingtonu niso enotni. Sicer nadzirajo Kongres in Belo hišo, vendar nimajo moči za nov politični zagon po Obamovem mandatu. Nad institucijami v Washingtonu se poleg megle, vse bolj širi nezaupanje”, piše nemški časnik. Za Kremelj so to dobre novice.

“Oslabiti in paralizirati nasprotnika, kaj si lahko več Putin sploh želi? Ruski minister za zunanje zadeve v Washingtonu je komajda mogel skriti svoje veselje. Med tiskovno konferenco se je moral večkrat nasmejati, ko je odgovarjal na vprašanja o ruski vlogi v ameriški predvolilni kampanji”, piše Deutsche Welle. ki ugotavlja, da je bil Lavrov sproščen, “počutil se je gotovega”. “Predstavljal je Rusijo kot državo, ki z ZDA enakopravno razpravlja o mednarodnih problemih: razmerah v Siriji, Afganistanu, Ukrajini”.

Lavrov je pred prihodom na mesto zunanjega ministra leta 2004 predstavljal Rusijo v OZN. “Ta izkušeni diplomat se sedaj v Beli hiši sooča s političnimi novostmi. Ko se bo vrnil v Moskvo, bo lahko poročal, da Trump v bližnji prihodnosti, zaradi notranjepolitičnih razlogov, ne bo ukinil sankcije. Vendar tudi to, da bo Trump preprečil uvedbo nekih strožjih ukrepov”, piše Deutsche Welle.

Zdi se, da je politična dinamika na strani Kremlja. “Rusija organizira mirovni proces za Bližnji vzhod in poziva ZDA, da se priključijo in ne obratno. Rusija se pogaja s talibani v Afganistanu o prihodnosti države. Koalicija v Kabulu, ki jo vodijo ZDA, se nahaja v defenzivi. Pa četudi se spopadi na Bližnjem vzhodu nadaljujejo, ima Rusija tudi od tega profit. Okoli 7.000 ruskih državljanov, večinoma s Kavkaza, podpira islamiste v Siriji in drugih področjih. V interesu Moskve ni, da se ruski podporniki islamistov vrnejo v domovino in v Rusiji izvajajo teroristične napade. To še posebej velja v luči bližajočih se predsedniški volitev v Rusiji leta 2018”, zaključuje novinar Deutsche Welle.

Ruski zunanji minister Lavrov se je včeraj sestal v Washingtonu z ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)