“Razdeljena Francija, Upanje za Macrona, Nockout za desnico, Poražena elita…” To so nekateri naslovi v svetovnem tisku po prvem krogu predsedniških volitev v Franciji – TOPNEWS.si

“Razdeljena Francija, Upanje za Macrona, Nockout za desnico, Poražena elita…” To so nekateri naslovi v svetovnem tisku po prvem krogu predsedniških volitev v Franciji

“Razdeljena Francija, Upanje za Macrona, Nockout za desnico, Poražena elita…” To so nekateri naslovi v svetovnem tisku po prvem krogu predsedniških volitev v Franciji

Izidi prvega kroga predsedniških volitev v Franciji “odražajo politično razdeljenost Francije”, je objavil britanski Guardian, medtem ko Times ugotavlja, da je francoska “elita ponižana”. Sredinski kandidat Emmanuel Macron in vodja ultradesnice Marine le Pen sta prejela največ glasov v prvem krogu predsedniških volitev v Franciji in sta se uvrstila v drugi krog, ki bo 7. maja, so pokazali končni izidi, ki jih je danes sporočilo francosko Ministrstvo za notranje zadeve, poroča Reuters.

“Nevarnost ekstremne desnice v Franciji še naprej obstaja”, piše Guardian in poudarja, da je Emmanuel Macron “najboljše upanje za to, s problemi obremenjeno, vendar izjemno državo”, ugotavlja AFP.

Le Figaro se je z naslovom “Nockout za desnico” usmeril na neuspeh Francoisa Fillona, Liberation pa ocenjuje, da je Emmanuel Macron vse bližje funkciji predsednika države, poroča BBC.

Financial Times predvideva, da bo 7. maj, po končanem drugem krogu francoskih predsedniških volitev, dan “kronanja” Macrona.

Z naslovom “Razdeljena Francija”, nemški FAZ ugotavlja, da več kot 40 odstotkov volivcev zaupa skrajni desnici ali skrajni levici.

Spiegel je objavil članek z naslovom “Želja Francije po prenovi” in se prav tako ukvarja z visokim odstotkom glasov, ki so šli k strankama, ki sta proti ostoječemu “establishmentu” in zaključi s predvidevanjem končne zmage Macrona.

Poljska “Gazeta wyborcza” izraža olajšanje, ker so možnosti za izstop Francije iz EU oslabeli, potem ko so ankete predvidele, da bo Macron v drugem krogu premagal Le Penovo. “EU mora preživeti izstop Britanije. Vendar Frexit bi pokopal evropski projekt in to je tisto, kar je vodja Nacionalne fronte Marine le Pen najavila”, piše poljski list.

Španski Pais v uvodniku z naslovom “Upanje za Macrona” poudarja, da uspeh mladega Macrona “kaže na pot, ki bi ji morale slediti tradicionalne stranke, če se želijo ponovno povezati s svojimi volivci”. Človek, ki je ustvarjen, da bi postal najmlajši predsednik Francoske Republike, se je prebil v drugi krog v Franciji, ki so jo preplavile krize in pesimizem, piše španski list. Pais navaja, da so Macronovi optimistični pogledi na prihodnost države in Evrope pritegnili volivce v času rastočega populizma, nacionalizma in ksenofobije.

Končni rezultati: Macron 23,75%, Le Pen 21,53%

Sredinski kandidat Emanuel Makron in vodja ultradesnice Marine le Pen sta prejela največ glasov v prvem krogu predsedniških volitev v Franciji in se uvrstila v drugi krog, ki bo 7. maja, so pokazali končni izidi, ki jih je danes sporočilo francosko Ministrstvo za notranje zadeve, poroča Reuters.

Reuters navaja, da je Macron prejel 23,75 odstotkov, Le Penova 21,53 odstodkov, sledijo konzervativni kandidat Francois Flion z 19,91 odstotki glasov in levičarski kandidat Jean-Luk Melenchon z 19,64 odstotki.

Uvrstitev Macrona in Le Penove v drugi krog predsedniških volitev “spreminja politični paysage Francije” in “pripravlja teren za končni obračun” v zvezi z nadaljnjim članstvom Francije v Evropski uniji, ocenjuje AP.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)