Kim Jong Un odprto grozi Trumpu: Potopili bomo vašo letalonosilko! – TOPNEWS.si

Kim Jong Un odprto grozi Trumpu: Potopili bomo vašo letalonosilko!

Kim Jong Un odprto grozi Trumpu: Potopili bomo vašo letalonosilko!

Severna Koreja je sporočila, da je pripravljena potopiti ameriško letalonosilko Carl Vinson, da bi demonstrirala svojo vojaško moč.

“Naše revolucionarne sile so pripravljene za boj in da potopijo ameriško letalonosilko, s samo enim napadom”, je objavil državni časnik Rodong Sinmun (časopis Centralnega komiteja Delavske stranke Severne Koreje) v nedeljskem komentarju.

Ameriško letalonosilko so primerjali z “grobo živaljo”, na katero bi severnokorejski napad predstavljal “pravi primer demonstracije sile severnokorejske vojske”. V Severni Koreji bodo v torek obeležili 85. obletnico ustanovitve Korejske ljudske armade, Reuters pa spomni, da je Severna Koreja vse pomembne obletnice obeležila s raznovrstnimi testiranji oborožitve.

north korea

Severna Koreja je tudi zagrozila, da bo izstrelila jedrsko raketo na Avstralijo, če bo le ta nadaljevala z izvajanjem ukazov ZDA.

Avstralija in Nova Zelandija sta v zadnjem času poostrili retoriko proti Severni Koreji, potem ko je slednja grozila z jedrskim napadom na glavno mesto Avstralije, Camberro.

Grožnje Severne Koreje se vrstijo po zaključku azijske turneje podpredsednika ZDA Mikea Pencea.

“V kolikor bo Avstralija nadaljevala s sledenjem potez ZDA glede izolacije in ne bo preneha dušiti Severne Koreje… bo to samomorilsko dejanje,” je dejal tiskovni predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve Severne Koreje, potem ko je ministrica za zunanje zadeve Avstralije Julie Bishop dejala, da Pjongjang predstavlja “resno nevarnost”.

Severnokorejski tiskovni predstavnik je opozoril ministrico Bishopovo, naj “razmisli dva-krat o posledicah”. Najbližji avstralski zaveznik, Nova Zelandija pa je obtožila Severno Korejo, da ima “zle namene”, prenaša AFP.

Dve japonski ladji – rušilca, bosta sodelovala v skupni vojaški vaji z ameriško letalonosilko Carl Vinson v Kitajskem morju. Severna Koreja grozi s potopitvijo letalonosilke. Že v petek sta krenila dva vojaška rušilca iz pristanišča na zahodu Japonske, da bi se pridružila ameriški letalonosilki. Po razpoložljivih informacijah bosta vadila “različne taktike” z ameriško skupino, prenaša Reuters. Japonske sile za pomorsko samoobrambo (MSDF) niso sporočile, kako dolgo bosta rušilca ostala z ameriškimi vojaškimi ladjami.

Medtem pa so v petek severnokorejske oblasti aretirale in zaprle ameriškega profesorja na mednarodnem letališču v Pjongjangu. Za zdaj ni znan razlog njegove aretacije. Bivši profesor na znanstveno-tehnološkem Univerzi Janbian je sicer delal v humanitarnih skupinah v Severni Koreji, je sporočila južnokorejska agencija Jonhap.

Njegova aretacija je zadnja v nizu aretacij ameriških državljanov, druga dva Američana – študent in duhovnik sta bila nedavno aretirana in obsojena na dolgoletne zaporne kazni zaradi razloga, ki mu Pjongjang pravi “subverzivna aktivnost proti državi”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)