ZDA se pripravljajo na vojno: Uspešno so testirale atomsko bombo! Oboroževalna tekma v polnem razmahu. – TOPNEWS.si

ZDA se pripravljajo na vojno: Uspešno so testirale atomsko bombo! Oboroževalna tekma v polnem razmahu.

ZDA se pripravljajo na vojno: Uspešno so testirale atomsko bombo! Oboroževalna tekma v polnem razmahu.

Medtem ko je bila svetovna pozornost usmerjena na prvo bojno uporabo konvencionalne “matere vseh bomb”, je ameriška administracija Nacionalne jedrske varnosti objavila, da je izvedla uspešen poskus modernizirane gravitirajoče jedrske bombe v Nevadi.

V teku so intenzivna testiranja izstreljevanja jedrskega orožja z letala F-16, kar doslej ni bil primer!

“NNSA in letalske sile ZDA so 14. marca izvedle prvi kvalifikacijski let z B61-12 gravitirajočo jedrsko bombo na območju Tonopa v Nevadi”.

Namen poskusa je bilo testiranje nuklearne funkcije in sposobnost letala F-16, da uspešno izstreli bombo, je sporočila NNSA.

“Uspešen test je postregel s pomembnimi podatki za kvalifikacijo in preveritev, ali osnovna oblika izpolnjuje vojaške potrebe”, je dejal brigadni general Michael Lutton iz NNSA.

B61-12 je modernizirana verzija B61 gravitacijske bombe, baze jedrskih zalog letalstva in del tako imenovane jedrske triade, ki jo sestavljajo tudi interkontinentalne balistične rakete, razporejene na tleh, kot tudi oceanske podmornice.

Predsednik Donald Trump je sprejel ambiciozen in drag načrt za modernizacijo jedrske triade ZDA, ki ga je začel njegov predhodnik. Cilj B61-12 je konsolidacija in zamenjava vseh B61 različic, ki so trenutno v uporabi. (Verjetno jih bodo porabili na kriznih območjih).

Medtem ko so ZDA predstavile “Mater vseh bomb”, se je na You Tubu takoj pojavil posnetek še močnejše ruske bombe, ki ji pravijo “Oče vseh bomb”. Velja za najmočnejše nejedrsko orožje na svetu.

Štiri leta po tem, ko so ZDA prvič predstavile “Mater vseh bomb”, je Rusija predstavila “Očeta vseh bomb”, raketo štirikrat močnejšo od ameriške GBU-43. ki po mnenju strokovnjakov nima rivala nikjer v svetu.

“Oče vseh bomb” (FOAB), poznan tudi po kratici ATBIP, se izstreli z letala bombnika in je termobarično orožje, kar pomeni, da s pomočjo kisika generira intenzivno eksplozijo visoke temperature.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)